De ce plătim taxe mai mari pentru statul pilelor, rudelor și mafioților

Guvernul Ciolacu îi rade la propriu pe antreprenori din mai multe motive

  • Sunt cei mai la îndemână. Nu au organizații și forță de negociere.
  • Oricum plăteau, îi identifici exact și repede
  • Nu votau nici până acum cu PSD
  • PNL nu contează în ecuația asta. Deși acum are un motiv spectaculos să rupă guvernarea asta

Dar nu rezolvă problema pentru că 

  • Nu vor strânge destui bani de la micro și antreprenori
  • Economia reală învață să se protejeze. O să stea oamenii cu banii în firmă până la sfântul așteaptă. Și să le încarce cu toate cheltuielile posibile.

Efectele găsiți în această postare a lui Bogdan Glăvan 

Și unde sunt cu adevărat banii, în această serie de la Context . Pe șleau, România pierde din evaziune fiscală 16 miliarde de lei. Și nu că nu ar ști cum se întâmplă, dar nu poate să facă nimic din cauza rețelelor politice.

Și acum problema de fond 

România strânge foarte puțini bani din taxe și impozite, procentual din PIB, față de toate țările europene. Între 27 și poate 32 procente, după calcule diferite. Mai puțin strânge Irlanda, dar care se bucură de prezența marilor companii tech, deci sumele arată ceva mai bine. 

Pe de altă parte, la o sumedenie de indicatori, România cheltuiește cel mai puțin din PIB pentru diverse servicii publice. Se întâmplă asta, de exemplu, în sănătate și educație. Iată ce spune ZF: “Statul român a cheltuit pe protecţia socială (pensii, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru copiii şi mame, alocaţii etc.) 11,6% din PIB, în vreme ce media europeană se situează la 19,2% din PIB. Pensiile au însemnat în 2018 o cheltuială echivalentă cu 8,6% din PIB-ul României, iar media europeană a fost de 10,4%.”Statul român cheltuiește mai mult ca alții, însă, pe armată, ordine publică. Lista comparativă din ZF este aici și ne îndreaptă către o concluzie neplăcută. 

Nu poți să ai servicii publice bune decât cu strângerea mai multor bani la buget. Iar asta înseamnă pe rând așa.

  • Oprirea evaziunii fiscale
  • Taxe mai mari pentru venituri la toată lumea
  • Eliminarea excepțiilor la toate nivelurile
  • Taxarea mai mare a proprietății.

Ceea ce se întâmplă deja, după cum vedeți. Nu uitați că guvernarea Dragnea, la un moment dat ne-a oferit statut de paradis fiscal, cu o taxă de 1 la sută. De aici nu se putea merge decât în sus. 

Problema statului român și a politicienilor actuali este că nu acordă respect pentru banii strânși.

Iar motivele sunt următoarele 

Sistemul de sporuri și beneficii de la stat este complet dezechilibrat și făcut în râsul oamenilor care muncesc. Pleiada de cumetri, interpuși, familii, amante, care atârnă în mod nenecesar la banul public este un cancer fiscal

Numirea politică în funcții tehnice ne aduce în acest dezastru. Nu numai că nu iau bani mulți, dar nici nu pricep cum trebuie făcut. 

Protecție politică pentru rețelele mafiote de mufare la banul public.

Servicii esențiale pentru buna funcționare a societății sunt lăsate pe planul al doilea. 

Iar dacă pentru toate cele amintite anterior există voință și soluții, pentru acestea din urmă, ele lipsesc cu desăvârșire. Pentru că ar afecta fix modelul de funcționare al PSD și al publicului său. De asta nimeni nu va accepta că trebuie să plătească mai mult pentru un sistem infracțional. 

Foto Shutterstock

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!