De ce nu-ți mai trebuie Bacalaureat în România

Sărăcia nu face decât să aducă și mai multă sărăcie. Bacalaureatul de anul ăsta o dovedește cu prisosință. E o îmbinare de sărăcie cu furt, așteptări greșite și incapacitate de a recunoaște că sistemul nu încurajează evoluția copiilor. Și că România e o țară așezată astfel încât performanța școlară nu e răsplătită în niciun fel. Ce o să vedeți mai departe e doar o imagine alcătuită din mici fotografii.

68 de mii de liceeni nu au trecut Bacalaureatul. 24 de mii nu l-au luat, iar 44 de mii nu s-au prezentat. Per total 350 de mii de copii în ultimii ani nu au vrut sau nu au putut să meargă mai departe. E o întreagă generație de chelneri, mecanici auto sau diverși meșteșugari, ceea ce nu e rău. Apropo, Arhi vă dă o sugestie de școală. Eu cred însă că nici măcar pentru meseriile respective nu se pregătesc oamenii ăștia. Pur și simplu cred că sunt împinși într-o zonă a sarăciei și a dezinteresului. Cred că au părinți cărora nu le mai pasă și nici nu văd că școala le-ar putea scoate copiii din zona asta. Iar dacă știu, pur și simplu nu au banii să-i împingă mai departe.

Iată cele 4 licee din Olt din care nu a promovat niciun copil. Toate de la țară. La liceul din Târnava, Sibiu, a promovat un singur copil. Părinții lui sunt în Spania. E crescut de bunici și opțiunea de a învăța a fost una personală. Că sărăcia e argumentul forte în toată povestea asta, vedeți aici. 69 de copii s-au retras anul trecut de la un singur liceu pentru că nu au avut bani să vină la școală. Adică nu au avut banii de transport, care nu a fosat decontat sau decontat cu întârziere. În fapt, am condamnat toți copiii de la țară la moarte școlară și profesională. E un soi de concurs ca în Hunger Games din care scapă doar cel mai dotat, nu neapărat intelectual, ci emoțional.

Altminteri, doar mici întâmplări care vin să ne dea dimensiune dezastrului și mai mare, care stă să vină.

Un om responsabil care demisionează pentru că nu a mai fost capabil să întoarcă toată mizeria din drum. Eu l-aș pune la loc pentru că măcar arată că își dorește.

Am ajuns să vedem ca un gest extraordinar rămânerea în România a celor care iau note mari la școală.

Universitățile rămân fără studenți într-o țară care are cei mai puțini studenți pe cap de locuitor.

O elevă primește în batjocură nota 2 pe o lucrare de 9. Nici nu-l mai judec pe profesorul cu pricina, căci 2 sunt și leii care îi primește pe o lucrare corectată.

Nici văzut din partea cealaltă, a liceelor bune și bogate ale Bucureștiului, lucrurile nu stau mai bine. Bacalaureatul e pentru roboței , spune o elevă premiantă.

În fine, vă mai spun doar atât: Mihai Eminescu aproape să cadă la Bac. Mă rog, elevul cu numele ăsta.

Știu n-am răspuns la întrebare. Dar nu mai simt că e nevoie.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la De ce nu-ți mai trebuie Bacalaureat în România

 1. Kati spune:

  Totul e bani! Totul e dominare si prostie!
  Nimeni nu se mai implica decat financiar in ”chestia” asta de se numeste scoala!
  ”Nu uuita ca tara te vrea prost” o canta toti!
  Si nu… nu e vina numai a parintilor!
  Si nu… nu e vina numai a copiilor!
  E vina profesorilor! oricât ar dori dna Andronescu sa-i apere pe toate posturile de televiziune pe care apare…
  M-am saturat sa mi se arate exceptii!!!!!
  M-am saturat de lume fara pic de logica!!!!!!!!
  M-am saturat in acelasi timp sa ma dau cu capul de prosti la fiecare minut din viata mea !!!!!!!!!!
  M-am saturat sa nu existe nicio raspundere in tara asta de rahat!!!!!!! da nimeni….. nimeni……..
  M-am saturat de tara asta de rahat!!!!!!

  Si pentru ca m-am saturat Burkinia Faso ma asteapta cu bratele deschise, sau poate India sau Congo…..
  Dupa 39 de ani de Romania zilele trecute m-am uitat pentru prima data pe un site de imigrari… gestul meu m-a socat intr-o prima faza dar mi-am dat seama ca aici nu mai e locul meu… nu mai e nimic … decat prostie… tupeu… minciuna… coruptie si atat!

  Si te mai intrebi Cataline de ce nu ii mai intereseaza pe copii si pe parinti scoala?
  Iti spun eu de ce… pentru ca la tara se merge numai pe relatii, pe spagi, pe tupee , pe orice in afara de valorile in care unii ca noi am fost invatati sa le respectam!!!!
  Si atunci la ce ii trebuie unuia de la tara sa invete daca el are nevoie de bani sa iasa cu o femeie ca tropaie hormonii la 18 ani, daca el are nevoie de bani sa isi ia o masina cu care sa mai rupa un pom si sa mai nenoroceasca o mama, daca el are nevoie de bani si pentru asta isi rupe cârca in Italia sau Spania la constructii sau in agricultura, si mai ales daca el are nevoie de bani si stie ca daca fura ”legiuitorul in intelepciunea sa” cum spunea si spune T.T. a decis sa reduca la jumate pedespsele pentru furt si inselaciune?????
  Astea sunt valorile zilelor de azi furtul, minciuna, tupeul, inselaciunea, abuzul, etc…( si nu din alea bune)
  M-am intrebat la un momemnt dat daca nu cumva noi suntem gresit invatati si formati???
  Si raspunsul a venit de undeva de sus, mai presus de mine ….NU!

 2. Catalin spune:

  Asta cu emigrarea nu e o soluție, serios. Nu umblă câinii cu colaci în coadă pe nicăieri. Și chestiunea învățământului e din ce în ce mai acută peste tot în lume.

  Poate însă sistemele valorice sunt ceva mai așezate. Eu unul cred că trebuie să mi așteptăm o generație până la o reașezare corectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!