Cum știi că te-ai întors în România. Studiu făcut la nevoie

Fix în mijlocul Londrei, în Trafalgar Square, locul unde mii de oameni se strâng în mod obișnuit, fix acolo l-a apucat pe ăsta micul. Că nu mai poate, că vrea la baie acum și repede. Asta s-a întâmplat chiar în fața unei toalete publice cu o intrarea arătoasă și marcată cât se poate de mare. 

Și atunci s-a trezit în noi instinctul de român. ”Băi, dar o fi bine să intre aici? O fi curat? Ce-o fi înăuntru? Cum miroase? Te duci acolo și leșini?” Știți voi, toate traumele din toate timpurile din România unde orice toaletă publică, oricum aproape inexistente, înseamnă un loc murdar, urât mirositor și de multe ori promiscuu. 

Așa că aproape am hotărât pe loc să-l duc la un restaurant de alături. Presiunea a fost însă mai mare așa c-a trebuit să ne luăm inima în dinți. Surpriză. Pentru 20 de pence, adică un leu, primești un loc curat, cu hârtie igienică și mirositor normal. Faptul că e un loc public se vede prin aceea că mai mai multe chiuvete sunt stricate, dar asta ți-o spune un anunț mai mare. Altfel, la bărbați, ai locuri chiar și pentru copii, iar locul este cât se poate de normal. 

M-am și rușinat un pic la ieșire de gândurile mele. Mai târziu, la aeroport, am văzut la o banală poartă cea mai mare toaletă publică de care știu. Erau acolo măcar 30 de cabine care făceau față aglomerației în orice condiții. Nu lipsea nimic, ba chiar la ieșire găseai și vreo două tuburi cu cremă de mâini. 

Acum un an am văzut la Viena, la un muzeu, o baie despre care am crezut că e un loc doar pentru angajați. Curățenie impecabilă. Suluri de hârtie la dispoziție, săpunuri, creme, o lume normală. Și neobișnuită pentru unul care a văzut toată viața lui toaleta publică precum o agresiune. 

Scriu astea pentru că România ne-a întâmpinat la Otopeni, mă rog, pe nevastă-mea, cu o toaletă cu două cabine. Am crezut că s-a rătăcit, c-a venit 30 de minute mai târziu. Coada era cam de 15 persoane. În rest, știți cum arată, nu are rost să vă descriu. 

Altfel, acesta este cel mai bun semn că te-ai întors acasă, la traumele obișnuite. Și cel mai corect semn despre starea lucrurilor de pe aici. Când toaletele astea or să existe și or să fie acceptabile, atunci chiar va fi bine. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Cum știi că te-ai întors în România. Studiu făcut la nevoie

  1. Ciprian B spune:

    Candva de mult intr-o vizita prin sudul tarii cu presedintele de atunci Ion Iliescu , acesta a spus o gluma ziaristilor vorbind despre diferentele pe tema toaletelor dintre Romania si alte tari. Zicea Iliescu ….la noi stii unde este toaleta dupa miros de la 50 de m. Si daca te linisteste cu ceva pe principiul si capra …nu a vecinului ci a altora care inca traiesc in comunism te anunt din surse de la fata locului ca in Cuba , la Havana din luna iunie NU se mai gaseste hartie igienica dar de loc. Eu cu ochii mei am vazut in urma cu cativa ani acolo un moment in care o mama cu o fetita mica de mana erau intr-un magazin. Copila ii atrage atentia mamei spunandu-i uite mama hartie igienica ! …iar mama a raspuns …ori vrei sa mananci pui ori vrei sa iti stergi curul …alege ! Am ramas blocat ….o zi buna

  2. Cornelius spune:

    Asa o fi in Anglia, dar mergeti pe aeroportul Charles de Gaule in Paris, unde stai la coada 15-20 de minute, iar cabinele sunt grupate pe sexe la cca 50 de metri una de alta (deci 100 m intre cele pentru acelas sex), sau in Boston, unde nu gasesti o toaleta poblica sa dai cu tunul si trebuie sa te milogesti de vreun barman sau ospatar sa-ti dea cheia de la toaleta localului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!