Cum să stricăm Poiana Brașov

Am fost de două ori la Poiană de Revelion, în ultimii ani. Mergem pentru că lui Vladimir îi place să schieze și pentru că acolo sunt condiții ok. Altfel, mergem la Sinaia pentru că ajungem foarte repede. V-am povestit experiențele aici.

Mitul spune Poiana că este o stațiune scumpă, dar cred că e cu 25 la sută mai ieftină decât Sinaia. Dar, ca și la Sinaia, nu scumpetea e problema, ci întâmplările de care ai parte acolo. De data asta, avem un cumul de fapte între administratorii stațiunii, proprietari și clienți.

Oricât de bizar ar părea, principala problemă în Poiană este traficul. Nu e musai ca toată lumea să meargă cu  mașina până la telegondolă, zău. Dacă vii la 12.30 în Poiană de ce ai crede că o să găsești loc de parcare tocmai acolo? Sincer, nu o să găsești niciodată. Așa că lasă mașina în parcarea mare și fă o plimbare.

Dar știu de ce nu vrei și nu poți face asta. Pentru că 500 de metri în clăpari o să-ți rupă picioarele. Asta pentru că nimeni din stațiune nu s-a gândit că lângă gondolă ar putea face o zonă de vestiare, unde să-și lase lumea încălțările.

Doi la mână, totul s-ar simplifica dacă în Poiană s-ar circula doar cu transportul în comun. Dacă ar exista o parcare mare în care lumea să se oprească și să ia autobuzul. Înțeleg că este un început un proiect, dar că s-a oprit.

Pe 1 ianuarie, kilometrul de la gondolă la ieșire, s-a făcut în două ore și zece minute. Nu, n-am fost în mașină. Motivul a fost cât se poate de banal: modul în care se iese din parcări și faptul că Poliția nu a văzut că asta e principala problemă. Aici nu ai altă soluție decât să pui semafoare.

Da, parcările sunt scumpe. Chiar și cele ale primăriei. Dar nu te obligă nimeni să vii. Iar dacă ai venit, plătește totuși, nu fugi din parcare, trecând pe lângă cel care a plătit.

Altă poveste este modul în care circulă oamenii. În patru zile, am văzut patru accidente pe drumul dintre Râșnov și și Poiană. Nene, sunt curbe și pe jos este umed. Adică, mergi încet. O lași la 30 la oră și mergi cu atenție.

image1 (2)

Dacă mergi pe pârtie, pune niște haine adecvate. O să arăți măcar ridicol dacă te plimbi pe acolo în palton și ghetuțe de piele. Și, nu, pârtia nu e loc de plimbare. Nu e o promenadă. Acolo sunt oameni care coboară pe schiuri, în viteză. Anul acesta o doamnă își plimba câinele pe acolo, la propriu, în lesă. Admonestată, s-a supărat. Nu o să uit replica unui băiat cu placă, văzând aglomerația de la baza pârtiei: ”jos este o câmpenească.”

Între pârtia Bradul și gondolă este o cărare, o alee, o scurtătură, spuneți-i cum vreți. Dar în nici un caz nu este loc de sanie. Că riști să rupi picioarele cuiva. Iar economia pe care o faci, fugind de pârtia de sănii, nu este mare.

În fine, dacă stai la pensiunile din jurul stațiunii, poți să ai noroc sau nu de vecini ca lumea. Ai noștri aveau niște boxe uriașe cu care au dat două chefuri de te scoteau din casă. Cum nu ne-au convins, într-o seară au venit chiar în curte la noi, cu tot cu boxă,  să ne arate că petrecerea e tare. Nu era.

Recomandare mea este să alegeți Poiana, iarna, dacă veniți pentru schi. Altfel, pe zăpadă, drumeții nu prea o să faceți și o să cam stați la căldură, fără multe alte atracții.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!