Cum le-am tăiat salariile celor 48 de demnitari

Probabil că ați aflat deja că Victor Ponta a anunțat întoarcerea deciziei de mărire a salariilor celor 48 de demnitari. Mărirea se va produce de abia la 1 ianurie, odată cu ceilalți bugetari. Anunțul vine după ce consilierul prezidențial Dan Mihalache a spus că mărirea nu a fost o inițiativă a președintelui Iohannis. Cum toate acestea s-au întâmplat în emisiunea mea ”Ultimul Cuvânt”, cred că ar fi bine să vă spun eu ce s-a întâmplat. 

De aproape o zi circula informația, pe surse din Guvern, că Iohannis i-a cerut lui Oprea mărirea salariilor. Așa s-ar fi explicat mărirea salariilor prin Ordonanță, peste Legea Salarizării, așteptată de toată lumea, dar și declarația lui Iohannis de susținere a măsurii, înainte ca ea să fie cunoscută public. Am abordat cu precauție chestiunea pentru că am avut o problemă cu termenul ” a cerut”, căci asta ar fi însemnat că Gabriel Oprea se supune lui Iohannis și nu este genul, dar și pentru că sunt convins că a fost vorba mai curând de o negociere, ai cărei termeni nu-i cunosc.

I-am solicitat lui Dan Mihalache un punct de vedere și el a acceptat pentru că informația era deja în spațiul public, iar mărirea i-a fost atribuită lui Iohannis. Am vrut să am ambele versiuni în emisie. Dan Mihalache a spus că nu a fost o cerere a lui Iohannis, că Oprea doar l-a informat și că oricum Guvernul le transmisese în primăvară o grilă cu viitoarele salarii. Mai mult, Dan Mihalache a spus că a existat un ”angajament” al premierului că acest lucru va fi rezolvat până la începutul verii. Una peste alta, intervenția domnului Mihalache mi s-a părut instituțional corectă.

O oră mai târziu, Victor Ponta ne-a comunicat că vrea să dea câteva lămuriri. Spre surpriza mea, premierul a anunțat că întoarce hotărârea pentru că Dan Mihalache nu recunoaște existența unei înțelegeri. Mai mult, Victor Ponta a părut nemulțumit și de modul în care a acționat Gabriel Oprea. În fapt, prim-ministrul a reintrat astfel în joc și, nu, nu se luptă cu Dan Mihalache

Ce s-a întâmplat? Povestea pe care am reconstituit-o aseară, neoficial, arată cam așa. În dimineața în care Ponta a revenit la Guvern, ordonanța era deja pe agenda ședinței. În prezența lui Victor Ponta și a Rovanei Plumb, Gabriel Oprea a avut o convorbire cu Președintele în care i-a spus că trece ordonanța, doar dacă acesta o sprijină public, iar Klaus Iohannis a fost de acord. Convorbirea este recunoscută oficial de toată lumea. Așa se explică bizareria prin care domnul Iohannis, un tip taciturn, s-a apropiat de ziariști și a primit o singură întrebare, de la reporterul Realității, înțeleg. Informația a fost scursă special ca Iohannis să fie întrebat. Cu citatul în mână, Oprea a trecut textul legislativ. ”Am promis că o  adopt, mă țin de cuvânt,” a spus generalul.  Câteva ore mai târziu, a plecat pe surse informația că Iohannis se află la baza întregii situații.

Nu o să fim siguri niciodată cine a făcut-o. O să spun doar așa. Mărirea salariilor al acest nivel s-a încercat de mai multe ori. Tăriceanu și Boc au refuzat. Și Băsescu a ridicat problema la un moment dat, dar  s-a lovit de refuzul partidului. E o decizie care, ca imagine, nu ajută pe nimeni. E nevoie de un politician atipic să o facă fără să-și bată capul foarte mult cu costurile. Stabiliți dumneavoastră cine ar putea fi.

În ce-l privește, Ponta și-a făcut un calcul exact. A revenit la București, a făcut o mișcare de forță, i-a lovit pe Iohannis și Oprea, a arătat că este șeful. E o situație win-win. Dacă Oprea se supără și rupe coaiția, iese de la guvernare spectaculos. Dacă toată lumea o înghite, rămâne șef.

Iar în privința salariilor, cred că s-a ajuns fix unde trebuie. Nu era niciun motiv corect, concret și logic care să ducă la mărirea rapidă a salariilor demnitarilor. Pot aștepta și ei luna ianuarie.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Cum le-am tăiat salariile celor 48 de demnitari

  1. Doilet Jenica spune:

    Domnule Striblea, in politica romaneasca nimic nu este intamplator. Eu cred mai degraba ca a fost un plan bine pus la punct pentru a-l umili pe Klaus Iohannis, care, din prea multa incredere sau din lacomie, a cazut in plasa intinsa de OPREA-PONTA. Oprea, omul acesta atat de „serios” este in stare de multe. Nici atitdinea lui Mihalache nu l-a ajutat deloc pe presedinte, ba din contra, l-a afundat rau de tot. Pana la urma in el clocoteste sange PSD-ist cu toate ca s-a convertit la la PNL. Nu uitati de acea discutie „secreta”, in vazul lumii, de la Cotroceni, dintre el si Ponta. Credeti ca a fost intamplatoare? Oare nu mai aveau alta sursa de comunicare, daca vroiau sa comunice? Ponta a vrut de fapt sa ne transmita ca el controleaza totul si a reusit. Ne-a demonstrat acest lucru aseara in emisiunea „Ultimul cuvant”.

  2. IntelMar spune:

    „De aproape o zi circula informația, pe surse din Guvern, că Iohannis i-a cerut lui Oprea mărirea salariilor. În dimineața în care Ponta a revenit la Guvern, ordonanța era deja pe agenda ședinței.”Unde gasesti, Doilet Jenica, cursa intinsa de oprea-PONTA?Este mai degraba dovada caracterului presedintelui (cel cu 6 case adunate din leafa si meditatiile de profesor de fizica) caruia putin ii pasa de altii-ghinion- dar se imbuibeaza ca un…

  3. Zailuthfi spune:

    Patrascu Adrian spune:Un popor obosit si fara pinttua de a discerne va gira cu votul sau orice i se va comanda . Solutia pentru ceilalti ar fi : sa fugim cat mai putem . Altminteri ,cartitorii , adica noi cei ce nu suntem de acord , vom merge la puscarie sau mai rau .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!