Cum arată 1 Decembrie în realitate

Știu. E cea mai importantă sărbătoarea noastră. Momentul acela, printre puținele, unde ar trebui să ne simțim bine împreună. Să ieșim cu veselie afară din casă. Să-ți vină să te pupi cu vecinii. Să bei un șpriț și să mănânci o fasolă chiar și cu necunoscuți și la sfârșit să spui: ”hai, mă, ce dracu, România asta nu e așa nasoală.” În realitate, însă, stăm cam așa:

E frig și umezeală. Mai vine și o ninsoare ca azi-noapte. Nu-ți vine să scoți copiii la defilare nici dacă vine armata americană. Nici în parc nu merge multă lume că oricum pe la 4 și jumătate se face întuneric. Mai bine la televizor decât să alergi după Nurofen.

Defilarea asta e făcută doar pentru tv. Pe lângă băieții ăia care se întâmplă în fruntea statului și au locuri bune, mai văd bine  vreo două sute de oameni, care se vor înjura între ei din cauză de copii ținuți în cârcă.

Armata va arăta bine, ca de obicei, dar vom afla din nou că defilarea e posibilă doar ca urmare a intervenției guvernului care a suplimentat cota de combustibil.

La televizor ajung cei mai melodramatici dintre conaționalii noștri sau cei mai docți dintre ei. Așa vom oscila între cântece populare și citirea tratatului de la Trianon.

Băsescu va veni la paradă și nu va da mâna cu niciunul dintre foștii șefi de stat și noi vom discuta intens chestiunea  asta. Nici nu se va mai arunca în brațele poporului. Iohannis și Ponta vor fi fluierați fiecare, după caz, la Alba Iulia și București.

Mare serbarea populară se va muta în mall-urile bucureștene, care vor fi cele mai aglomerate locuri din țară. Nu vor fi steaguri, dar sigur se bagă ceva reduceri după Black Friday.

Dacă îți pui steag la geamul de la bloc o să fii cam singurul și te vei simți ușor rușinat pe tot parcursul zilei. Te salvează taximetriștii care își vor împodobi fiecare mașină.

De dimineață, o să ne felicităm pe Facebook, după care o să ne înjurăm ideologic. Asta pentru că amărâții se vor bate la cozile cu pomeni de fasole și cârnați de la primării. România săracă le va pute multora.

Cea mai mare parte a României se va băga la televizor. Avatar, de la ProTV, va rupe tot la ora sa de difuzare. Vor face bine și programele folclorice de la prânz.

Și uite așa vom mai trece pe răboj o zi în care s-a construit nația română. Și acum cinstit vorbind,  chiar aveți un moment memorabil românesc legat de sărbătoarea noastră?

Eu unul mi-aș dori să fie vara, să fie ziua lungă să avem timp unii de alții. Lumea să se strângă în parc. Să-i cânte fanfara, copiii să alerge printre picioarele oamenilor. Veteranii să-și pună costumele de gală. Să-i poți întâlni, să dai mâna cu ei. Atât cu cei care au mai rămas din al doilea război, cât și cu cei care au luptat împotriva comunismului sau cei care acum au mers în Afganistan și Irak. Să vezi oameni în straie populare chiar și la oraș.

Mi-aș dor să fie o zi în care să ne prețuim mai mult. Să nu ni se mai pară că România e tristă și amară. Să nu ne înjurăm compatrioții pentru că sunt săraci sau ni se pare că nu au chef de muncă. Să nu-i anatemizăm pe cei bogați pentru că sigur au furat.

Și cum toate astea sunt imposibile, faceți cel mai surprinzător lucru cu putință: sunați la cei dragi! Urați-le la mulți ani. O să vedeți cât de mirați vor fi. Vor rămâne cu telefonul în mână.  Și apoi, gândiți-vă măcar o zi la cele ce ne leagă, decât la cele ce ne dezleagă. De astea o să avem parte încă 364 de zile de acum încolo.

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!