Cum a îmbolnăvit minciuna orașul Suceava

Suceava este primul oraș închis în epoca modernă a României. Teoretic nu se intră și nu se iese din localitate. Este interzis să te deplasezi fără motiv pe stradă, așa cum este interzis să se desfășoare alte activități decât cele legate strict de traiul zilnic. În acest moment la Suceava sunt peste 600 de îmbolnăviri, dar o grămadă de teste sunt întârziate. Iar numărul de morți de la spitalul din Suceava a ajuns la 24, cu mențiunea că legătura lor cu boala este dezvăluită post-mortem.

Multă lume se întreabă dacă nu cumva aceste date au apărut doar ca urmare a unui desant al autorităților statului la Suceava. Toate ar fi ieșit la iveală, căci aici minciuna are picioare scurte. Doar că întârzierea ne-a costat grav.     

Adevărul este substanța oricărei societăți. Orice ai spune, dacă nu e adevărat, va ține o vreme și apoi va crăpa. Unele minciuni pot să țină ani de zile, dar nu au nicio șansă până la capăt. Minciuna de la Suceava a ținut doar câteva zile. Efectele ai or să fie o dramă și un lucru greu de ținut sub control. O să suferim ult și cumplit.

Domnul Flutur, patronul județului, a numit ceea ce s-a întâmpla la Suceava un accident, apoi l-a redus la stadiul de incident. Declarațiile îi aparțin și sunt făcute într-un interviu pentru Digi 24. Doar că și aceasta este o minciună. 

Pentru că ascultătorii România în Direct i-au adus aminte domnului Flutur de toate numirile politice din funcțiile de la DSP sau de la spital. Și-au adus aminte oamenii de șpaga pe care trebuie să o dai ca să te angajezi la spital și s-au vehiculat sume uimitoare. Și-au adus aminte de șpaga pe care trebuie să o dai pentru orice funcție la stat, acolo unde se câștigă mai bine, mult mai bine, decât în oricare altă parte de la privat. 

Or, asta nu poate fi un accident, ci o minciună istorică. Una care ține de ani buni. Și care îi împinge și pe oamenii obișnuiți la a minți. Căci alături de neregulile de la Suceava, trebuie puse și toate minciunile celor care s-au întors din Italia și Spania și-au mințit doctorii îmbolnăvindu-i. Iar astăzi se minte în continuare și ne mințim unii pe alții, căci potrivit relatărilor celor care au sunat la România în Direct, deplasările în și dinspre Suceava, dar și cele din oraș par la fel de lesnicioase

Toate aceste minciuni legate între ele ne-au adus astăzi în acest punct de cotitură al existenței noastre. Și ce ne spune rațiunea acum? Ce ar fi de făcut?

Dincolo de respectarea la virgulă a tuturor regulilor care ne-au fost impuse, statul trebuie să iasă de aici cu câteva învățături majore. Și noi alături de el. Întâi de toate că adevărul este calea de reușită a oricărei lumi. Unde minți, lași loc de moarte. Apoi, când vom ieși din această nenorocire este obligatoriu să înțelegem că orice post la stat nu este un premiu, ci unul de responsabilitate socială. Pilele, piluțele, șpăgarii și tot neamul lor trebuie să ne lase în pace pentru că ne omoară în fel și chip. Dacă nici acum nu înțelegem drama pe care tot acest corp neprofesionist și politizat a creat-o, ne merităm soarta. Iar când adevărul ne va lumina, atunci și societatea se va îndrepta ușor-ușor pentru că vă avea exemplele bune. Altfel ne vom minți până ne vom termina. 

Acest text este difuzat în Rațiune Zilei, rubrică la Europa FM în fiecare zi de la 17.30 și 7.30.    

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Cum a îmbolnăvit minciuna orașul Suceava

 1. de facto spune:

  „Or, asta nu poate fi un accident, ci o minciună istorică. Una care ține de ani buni. … Iar astăzi se minte în continuare și ne mințim unii pe alții …”

  Da, domnule Striblea, se minte mult în România și mincinoșii au acaparat o mulțime de instituții.
  E de bine când se devoalează și se critică minciunile din societate. Pentru ca mesajul critic să ajungă cât mai limpede la populație ar trebui însă ca și mesagerii să aibă credibilitate.

  Din păcate nu doar politicienii și cei din administrație mint și își bat joc de principii și realitate ci și mulți dintre jurnaliști. Atât dintre cei de trust (adică, din trusturi – să nu se-nțeleagă greșit) cât dintre cei pretinși independenți.

  Ca să răspund la întrebarea din titlu, chiar depășind granițele Sucevei, afirm că … explicația-i simplă ca-n povestea lui Creangă cu cel care a păcălit sătenii de mai multe ori cu strigătul, „Săriți, lupul!” și a rămas în final fără turmă când lupul chiar a venit, dar strigătele nu i-au mai fost crezute.

  Nu mă aștept să aibă vreun ecou acest mesaj pentru vreunul dintre jurnaliștii care au mințit (cel mai adesea, partizan) sau au îngăduit complice minciuna în redacțiile lor. Am remarcat că atât spiritul de observație, de dreptate, atenția lor cât și promovarea principiilor sunt pentru aceștia elemente extrem de … selective (eufemism!)

 2. Tony Suceava spune:

  Striblea a dorit sa gaseasca vinovati .Si ia gasit dupa parerea lui. In toata lumea numirile in functiile importante se FAC POLITIC. Si la Suceava,Vaslui,Bucuresti este tot asa. S-a respectat cu strictete obiceiul pana si la paznic.Adevarul lui Striblea este ca vrea sa acopere pe cineva.Virusul in tara noastra nu a venit o data cu ,Flutur la putere s-au cu nu mai stiu eu cine. Virusul a fost acceptat constient sa intre in tara.De cine? De cei doi artizani care conduc aceasta tara. De ce ei? Deoarece au acceptat sa revina in tara cetateni romani din zonele rosii ale Europei. Acum apare scuza despre dreptul la libera circulatie ,i-ti cere Constitutia,s.a.m.d. CAND ESTE VORBA DESPRE UN ASEMENEA VIRUS TARA TREBUIE APARATA SI NU EXPUSA. Ar fi bine sa ne uitatm la guvernul meu si dupa aia la ceilalti din casa lor politica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!