Cu Ponta și Băsescu pe la recepții.

Un șir de întâmplări din ultimele zile ar trebui să stârnească o dezbatere publică despre normalitate în comportamentul politic. Din păcate, dezbaterea va fi tratată în parametrii deja cunoscuți. Cine ține cu Băsescu va spune că ceilalți sunt ticăloși, cine ține cu USL îl va acuza doar pe Băsescu de ticăloșie. Eu unul spun că problemele complicate au răspunsuri complicate. O să vă spun cum văd eu lucrurile și apoi puteți să mă înjurați, fiecare tabără în parte.

1. În seara accidentului de avion premierul Victor Ponta și soția sa au fost la o întâlnire neoficială cu mai mulți jurnaliști acreditați la PSD.  Din câte înțeleg, întâlnirea a fost organizată de europarlamentarii socialiști. Întâlnirea a avut loc într-un restaurant și, din experiența mea, în astfel de situații se mănâncă ceva din picioare, se bea un pahar de vin, se mai face ceva schimb de informații și într-o oră-două se pleacă acasă. Problema care se pune e dacă premierul poate sau nu să meargă la o astfel de întâlnire, într-un astfel de loc, mai ales că aflase deja că Adrian Iovan a murit.

Opinia mea e că Victor Ponta ar fi trebuit să fie rezervat. Nu cred că el s-a apucat de chefuit acolo. Înțeleg că nu a stat mai mult de 45 de minute, timp în care a vorbit și cu Radu Stroe la telefon. Dar cred că prezența sa la acel moment, în acel loc, dă prost. Mai ales că la tv deja începea să se întrevadă dezastrul.

Chiar dacă era absolut necesar să se vadă fie cu europarlamentarii, fie cu jurnaliștii, ar fi trebuit să le ceară organizatorilor să mute locul întâlnirii. Dar nu cred că era musai să fie acolo și că, din nou, a fost sfătuit prost de consilieri sau nu a fost sfătuit deloc.

2.În ziua înmormântării Aureliei Ion, președintele Traian Băsescu a avut două evenimente în program care au implicat o prezență publică. Ținând cont de însemnătate și semnificații, niciunul nu putea fi amânat sau anulat. Decorarea mai multor membri ai Parlamentului Republicii Moldova s-a încheiat cu o cupă de șampanie. Gafă de protocol. Interpretarea e că ar fi ceva de sărbătorit într-un stat incapabil. Decorațiile se puteau da și fără șampanie, ba chiar se puteau adăuga câteva cuvinte despre cei doi. Mai ales că în aceeași zi Guvernul ceruse decorarea lor.

Al doilea eveniment a fost o recepție cu oamenii de afaceri germani. Cred că Președintele ar fi trebuit să meargă acolo pentru a ține un mic discurs și apoi să se retragă . Mai mult, chiar ar fi putut spune două vorbe de compasiune despre cei ce pieriseră.

Înțeleg că Traian Băsescu taxează prin tăcere orice gafă a USL, dar – sincer – nu s-ar fi supărat nimeni dacă ar fi zis mai devreme sau mai târziu ceva despre acest eșec teribil de funcționare a statului.

Președintele a recuperat trimițând câte o coroană la mormintele lui Adrian Iovan și Aureliei Ion. Un gest normal.

3.Duminică pe vremea când ANM oscila între codul portocaliu și cel roșu, premierul Ponta a fost într-o sală de sport, unde a jucat baschet. Sincer nu cred că de câte ori ninge în România, țară cu climat temperat continental, premierul trebuie să stea cu fundul lipit de scaunul Palatului Victoria. Pe principiul ăsta, nu-l mai trimitem acasă, căci în România e o criză în fiecare zi.

4.Nu e firesc să scrii sau să relatezi doar despre unul dintre cei doi oameni. O interpretare tezistă nu ne e de niciun folos. Nu face decât să prelungească războiul ăsta. Undeva trebuie să găsim pârghiile care să ne ducă mai departe.

5.La fel de nefiresc e că niciunul dintre jurnaliștii prezenți la întâlnirea cu Victor Ponta nu a relatat despre prezența premierului. Cum nefiresc e că doar alți câțiva jurnaliști  au vorbit despre ceremoniile lui Traian Băsescu. Așa că îmi asum eu firescul de a mă înjura toată lumea.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!