Conjurația imbecililor

Nu știu dacă ați aflat pe praful ăsta: guvernul l-a numit ieri în funcția de administrator la Compania Națională a Uraniului pe fostul șef al Jandarmeriei din Giurgiu. Omul este deja consilier personal al ministrului Petcu și membru ALDE. 

Și acum să o luăm de la capăt. Poate nu ați înțeles bine. Un jandarm este administrator la o companie care extrage uraniu. Dacă îmi ofereau mie această poziție mie era cam aceeași treabă. Cred că avem același nivel de înțelegere a situației. 

Poate vă întrebați ce treabă are asta cu modificările de la Codul Fiscal. Păi are. În ultima vreme, coaliția de la guvernare a alterat aparatul de stat cu astfel de numiri. La Transelectrica, patru membri din cinci ai Consiliului de Administrație nu au nicio treabă cu energia. La Electrica l-au făcut șef pe șeful clubului de table de la Giurgiu. 

Eșaloanele doi și trei din diverse ministere au fost spulberate pentru a face loc diverselor pile de partid. Chiar premierul este absolvent târziu al unei universități pe hârtie. La fel vicepremierul Ciolacu sau ministrul de interne, Carmen Dan. Alții sunt parașatutați pe posturi cu care nu au nici în clin, nici în mânecă. Iar asta are drept rezultat că, la momentul unor decizii istorice, nu prea are cine să tragă frână, să pună punct la o concluzie sau să tragă una. 

De asta poți să țopăi prin economie fără niciun fel de emoție. Pentru că au dispărut mecanismele de control pentru că au dispărut markerii și vocile alternative din cadrul guvernării. Cine să-i spună azi lui Mișa că dacă blochează brusc mecanismul de finanțare a băncilor, creditele se vor scumpi? Realizează oare ministrul de finanțe că mare parte din economie este împinsă de creditarea bancară? Că miile de apartamente se fac cu bani de la bănci? Oare îi mai spune cineva lui Mișa că s-ar putea să pună o frână uriașă economiei? Sau se așteaptă să plătim credite mai scumpe? 

Bănuiala mea este că nu mai e nimeni care să le spună lucrurile astea. Și-au construit o lume în care văd dușmani și cam atât. Au dreptate când spun că marile companii își trag în afară profiturile, dar asta se oprește treptat. Altfel șocul va fi uriaș. Și ne va lovi pe toți. Euro va crește, benzina e deja scumpă, creditele se scumpesc.

Și ar mai fi ceva.

Cei care trăiesc deja mai bine sunt cei din aparatul administrativ. Vi se pare întâmplător că au anunțat măsurile de șoc după ce-au mărit salariile, beneficiile și pensiile rețelei lor? Mie mi se pare că nu. Cred că și-au asigurat spatele. Cu restul lumii mai vedem. Or lucrurile nu funcționează așa. Sau funcționează așa când în vârful ierarhiei ajung secretarele, funcționarii piloși, neamurile și  argații lor.

P.S. Ca să nu avem neînțelegeri. Conjurația Imbecililor este o carte în care personajul principal pune nerealizările sale pe seama unei conspirații mondiale al cărei singur scop este să-l submineze. Nu-și vede nicio secundă, însă, mediocritatea. Asta ca să nu creadă guvernul că l-am înjurat. Dimpotrivă.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Conjurația imbecililor

 1. Hector spune:

  http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buletin/executii/Raportprivinddatoriapublicaaugust2017.pdf

  Detineri de titluri de stat romanesti in lei :
  Banci + straini + fonduri de pensii = 82% din datoria publica in lei.

  Cu alte cuvinte de acestia sunt cei care finanteaza statul roman cu peste 100mld de lei. Azi.

 2. votantul spune:

  `Nu avem neintelegeri!!Cunoastem vinovatii!!Soros si Kovesi!!Dragne&com.cinstea intruchipata !!!

 3. se pare ca aceasta conjuratie se tot extinde si devine ierarhica si multiorganizationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!