De șase ori în 14 ani au schimbat guvernele României indemnizația pentru mame. A fost cea mai mișto sculă politică pe care au găsit-o în ultimii ani. Cum veneau alegerile dădeau, că nu dădeau de la ei, cum treceau mai tăiau câte ceva că, de, nu aveau bani.
Fix la fel face acum Olguța Vasilescu. În toamnă când guvernul Cioloș a anunțat că vrea să limiteze un pic drepturile din zona respectivă, tot PSD-ul a sărit la gâtul lui. Vă amintiți ce spunea domnul Dragnea care era în mijlocul campaniei electorale. Nenorocire!
Doar că în fruntea bucatelor, PSD începe să vadă găurile din legea pe care în aplauze a trecut-o prin Parlament. Așa că doamna Olguța se pune pe calculat. Și-i dă că o indemnizație de 35 de mii de euro, poate fi primită doar dacă vei cotiza două sute de ani.
Ministrul Muncii mai dă și alte exemple. “În Bucureşti, un avocat 159.348 lei/lună, deci peste 35.000 de euro. La Constanţa drepturi de proprietate intelectuală – 141.679 de lei/lună. Aş menţiona că avem cereri acum în analiză cu sume mult mai mari, chiar şi decât acestea. Primii zece din acest top de indemnizaţii, cu sumele adunate, totalizează cât pentru 600 de indemnizaţii medii”.
După care mai face o șmecherie tipică PSD și Partidului Comunist. Începe să înșire toate tipurile de indemnizații, cuantumuri și le pune pe categorii. ”În martie 2017, total beneficiari 157.773 de persoane cu suma de 261.245.000 de lei. Dintre acestea, mai mult de jumătate primesc indemnizaţia minimă de 1.233 de lei, adică 108.4438 de persoane. Între 1.234 şi 3.400 de lei sunt 39.730 de persoane. Între 3.401 şi 5.000 de lei sunt 5.478 de persoane. Între 5.000 şi 10.000 de lei sunt 3.504 persoane. Peste 10.000 sunt 623 de persoane.”
Adică mi-i arată pe chiaburii care sug sângele poporului. Ăia din cauza căruia toată lumea trăiește prost, dar mai ales cei care primesc indemnizații mai mici. E și asta o metodă de a conduce țara. Unii au condus așa 50 de ani. Acuzând de minciună pe cei care sunt diferiți.
De partea cealaltă și cetățeanul care a luat 35 de mii de euro pe lună nu se lasă mai prejos. El spune că a avut venituri care îi dau acest drept și le și prezintă ca atare, În plus omul a plătit impozite pe treaba asta. Și aici are dreptate. Veniturile lui sunt mai vechi. Nu a pus la cale o înșelătorie, o măsluire, așa cum spune ministrul. Dimpotrivă. Sunt veniturile lui cinstite.
Să fie dreptatea la mijloc? Căci ți se ridică părul în cap când vezi sume de astea, dar omul spune și arată că e cinstit.
Dincolo de încercarea fiecăruia de a argumenta credințele sale, trebuie să știți că diavolul stă în detalii. Iar aici detaliul legea. O lege proastă, fără cap, gândită cu picioare și scrisă ca atare de niște politicieni care s-au repezit să strângă toate voturile cu putință. Ori făcută cu ticăloșie ca cineva să dea niște tunuri?
Ce zice legea? Că beneficiază de banii aceștia toți cei care realizează venituri impozabile din salarii sau diverse activități. Ba chiar pune și o listă alături. Iată.
Unde e șmecheria? Legea nu face însă distincție în materie de contribuții. Și consideră venituri tot ce a încasat o persoană, indiferent dacă a plătit la CASS. Și indiferent dacă a plătit și angajatorul său. Adică îi pune în aceeași oală și pe cei cu salarii care plătesc contribuții ucigătoare cu cei care câștigă din activități independente și au deduceri, dar și pe cei care pur și simplu vând diverse afaceri, plătind doar impozit pe profit.
De aici apare și păcăleala pe care o încearcă atât ministrul muncii cât și omul de la Sibiu. Ministrul vrea să se folosească de o lege proastă ca să-i ardă și pe cei care plătesc contribuțiile la salarii, iar sibianul vrea să dea impresia că plătește toate taxele.
Or, bunul simț spune că de indemnizație ar trebui să beneficieze doar cei care plătesc contribuțiile, nu doar veniturile. De ce nu poate spune Olguța asta? Pentru că ar afecta o grămadă de lume cu sume mai mici, dar care beneficiază de 85 la sută, în ciuda deducerilor. E vorba de cei plătiți dinn activități independente. Așa că dă doar în ăia mari, care oricum sunt puțini și nu o votează.
E un model clasic de făcut politică după ureche și după interese, nu urmărind câteva principii mari și sănătoase. Iar câtă vreme nu reparăm chestiunea asta o să asistăm la o dezbatere a surzilor și la o învrăjbire permanentă.
Vă las aici un interviu cu fostul ministru al muncii, Dragoș Pâslaru. Primul care a vorbit de limitarea indemnizațiilor.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!