Ce spune Grigore Leșe de incidentul de la Toronto

Atât de mult mi s-a vânturat prin Facebook textul despre concertul lui Grigore Leșe de la Toronto că nu mai știam cum să-l evit. Ba, l-am văzut și prin vreo două ziare tabloide, desigur fără să fie întrebat și omul ce părere are despre ce a făcut. Nu mai zic de zecile de comentarii care îl fac bucăți pe artist. Tehnic, dacă ar fi să știm exact ce s-a întâmplat, ar trebui să stăm de vorbă cu mai mulți spectatori de la Toronto. Cum n-am ocazia asta, am decis să-l sun pe împricinat să-i cer măcar lui un punct de vedere. 

Ca să nu spuneți că sunt subiectiv, vă spun că l-am întâlnit pe om o singură dată, pe scările televiziunii când am și făcut cunoștință. Așadar, ce spune Grigore Leșe: ”Sunt stupefiat de ce citesc de două-trei zile încoace. Nu-i cunosc pe oamenii care au scris textul și nici măcar care e motivația lor, dar vă pot spune că nu s-a întâmplat nimic de natura asta. Au fost copii în Biserică, poate au mai făcut și zgomot, dar nici vorbă să-i fi scos eu afară din sală. Iar dacă m-am mai încruntat la asta, nu cred că a fost nota determinantă a concertului. Eu cred că a fost un concert senzațional și care mie mi-a plăcut mult. I-am rugat pe organizatorii din Canada să lămurească situația.”

Altminteri, ce zice Leșe despre Canada găsiți pe Facebook-ul lui. O să găsiți acolo și urmările acelui text. Și nu vreau să mă înțelegeți greșit: nu-i iau apărarea, dar cred că o minimă reacție e necesară ca să avem o imagine mai bună. Completă ar fi dacă mai multă lume de acolo ne-ar povesti mai multe. Iar dacă vreți să-l întrebați personal, înțeleg că pe 3 august e la Mangalia.

sursa foto

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

6 comentarii la Ce spune Grigore Leșe de incidentul de la Toronto

 1. ratoiu spune:

  adevarul ca este asa de plin de el, maestrul grigore lese, ca uneori iti cam vine sa uiti cat de talentat e. un complex de superioritate pe care nu ai cum sa-l intelegi la un om inteligent. si este inteligent, domnul lese, asta fara putinta de tagada. doar ca nu o sa poata face in veci scufundari!

 2. Gica spune:

  Domnule Striblea !
  Am 59 de ani si am terminat Conservatorul Ciprian Porumbescu in 79 .In anul 2 am picat la Folclor si toata vara ” am mincat folclor pe pita” . Nenea Grigore Lese sa fie mai modest ca este de ajuns cit a realizat .
  Este un simplu folclorist si nimic mai mult .
  Sa nu mai vorbim si de ” Teza de Doctorat ” a Domnului Lese Grigore . ” Horea in Grumaz „

 3. Trebuia intrebat si genialul folclorist daca a observat ceva. E adese cazuri in Diaspora care acolo personal el e nimeni, dar fara sa fi citit nici pe unul nici pe altul, de ezemplu ridica in slavi pe filoz Patapievici dar desfiinteaza completamente un maramuresean, pe acad Breban, in postromânism:
  https://propinatiu.wordpress.com/2015/06/04/singuraticul-breban-popularul-patapievici-si-postromanismul-consolidat/

 4. romanka spune:

  „care de care mai filosof”. 🙂
  cine e mai superior decat cel care stie macar „sa scrie”
  . :))))

 5. aadrian spune:

  Superior e deja la superlativ, dacă tot pretinzi ca’stii sa scrii’…..restul sa-i spună cei care se pricep cu adevărat. …

 6. petru spune:

  Măi românilor canadieni, Leșe a întârziat pentru că l-au oprit unii să dea un interviu – o spuneți chiar Dvs. Să-și ceară scuze?!…Si daca n-a facut-o, ce e asa grav? Multe spectacole nu incep la fix…si apoi nu e un elev care a intarziat la ore! Una e dragostea de copii și alta e nesimțirea si proasta crestere a ,,platitorilor,, de bilet care au crezut ca vin sa vadă un desen animat 3D, la un spectacol pentru copii cu păpuși. Cutumele bunelor maniere zic sa nu aduci copii mici la spectacole care nu sunt potrivite varstei lor, din respect pentru ceilalti ,,platitori de bilet,, care vor sa vada si sa auda actul artistic, dar si fata de artist. Nu la fel se procedeaza si in cazul spectacolelor de teatru, de operă, filarmonică? Ori canta artistul, ori plange sau se harjoneste copilul prin sală? Evident, dupa asa nesimtire, chiar bine a facut ca v-a pus la punct- asa o sa tineti minte ce se face si ce nu atunci cand ți-ai propus sa vii la un spectacol serios. La cele organizate de primarii, în aer liber poți sa faci ce vrei, la Leșe -NU! Ați mai zis voi ca nu a venit nu a venit imbracat popular, ca a stat cu palaria pe cap in biserica…Da voi ati venit la o parada a modei sau la Lese?- Pentru cantecul lui Lese?…Angelei Gheorgiu, soprana, ii alege publicul rochia pentru spectacole? El are o chelie mai ciudată – urâțică…poate asta o fi, de nu și-a dat jos palaria? Bănuiesc ca erau multi care fotografiau si pozau, Lese si-a facut imagine cu palaria pe cap, probabil asta o fi! Apoi, zic eu, era acolo pentru a canta, nu pentru a se ruga, nu era la slujba, canta el – nu popa! Ați mai zis ca nu a cantat nu stiu ce melodii…Lese nu e Guță, să-i lipesti bani pe frunte (biletul!) și sa-i zici tu ce sa cante! Lese nu face spectacole cu dedicații! …L-ați acuzat ca a zis nasoale de jazz, referindu-se la un festival de jazz din apropiere…Are dreptate!…Muzica cantata de Leșe, este peste jazz, din toate punctele de vedere! Dar vouă, celor din Toronto, unora, dar si altora, de prin alte parti, va pute România…Jazz-ul e mișto pentru ca e de la americani – Lese e un țăran, care cântă o muzica nasoala, taraneasca, din România!…Vai de capul vostru!…Stati acolo si lasati-ne in pace, lasati-ni-l pe Lese noua…Noi ne tinem respirația când cântă și nimic altceva nu ne mai intereseaza…Inca ceva, nu mai votati fratilor, ca intoarceti rezultatul votului celor care traiesc in tara – lasati-ne sa decidem noi … nu suntem atat de prosti…ne descurcam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!