Ce i se întâmplă lui Godina este o rușine pentru Poliția Română

Hai să spunem drept. Polițistul talentat Marian Godina nu spune lucruri la care nu te-ai aștepta. Corupția, traficul de influență, nesimțirea sunt constante ale sistemului polițienesc. Și nu doar de aici, ci din multe locuri ale lumii. Dar omul are credibilitate, nu-i poți reproșa multe și vorbește din interior.

De asta cred că dezvăluirile din ultimele două zile trebuie luate în seamă cu asupră de măsură. Și să ducă la o reformă profundă și tăioasă în poliția Română. Căci s-au întrunit toate premisele. Dar întâi faptele.

Polițistul oprește în trafic mașina în care se află șefa Crucii Roșii din Brașov. Îi ia carnetul șoferului pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Dialogul este civilizat. Femeia îl amenință că va ajunge la șefi, ceea ce se și întâmplă.

„Astăzi, 15.02.2016, am fost chemat la Biroul de Control Intern unde a trebuit să dau explicaţii pentru comportamentul avut faţă de şofer. Doamna m-a reclamat că, deşi şoferul m-a întrebat cum mă cheamă, am refuzat să-i spun şi i-am zis pe un ton arogant că scrie pe procesul-verbal cum mă cheamă. Nu sunt dobitoc. Nu a deranjat pe nimeni comportamentul meu. A deranjat că mi-am permis să nu ţin cont că doamna are funcţie. Dacă era vorba de comportament, era competent Biroul de Control Intern de a soluţiona reclamaţia. În schimb, eu am fost chemat la nici 5 ore de la întâmplare. Mamăăă, câtă promptitudine din partea şefilor, ce ţin ei cont de reclamaţiile cetăţenilor. Sau e pentru că doamna aceea „a avut intrare”. 

Practica o știți cu toții. Imposibil să nu vă fi întâlnit cu cineva să vă povestească de faptul că îi știe pe șefi, pe polițiști, pe toată lumea. Imposibil să nu se fi oferit cineva să vă ajute cu un telefon la Poliție, că știe pe cineva, care știe pe cineva. ” Mă salut cu toți polițiștii” e o replică des auzită.

În țara asta, toată lumea știe pe totă lumea. Cu un telefon scurt ieși din necaz. Și tot de asta avem atât de multe drame pe drumuri. Pentru că unii au o supra-lege. Poliția ar trebui să ancheteze la sânge cum și ce fel de acces a avut directoarea Crucii Roșii la șefii Poliției.

După întâmplare Godina a făcut publică reacția șefilor săi la succesul său pe Facebook. Scena este halucinantă. Citiți și vă cruciți. Asta nu se poate întâmpla în poliție, darămite între oameni.

— Ce carte să scrii tu, mă? Ce carte? Cu mizeriile ălea?

— Dacă îmi permiteţi, sunt oameni care citesc cu drag şi astfel încep să vadă meseria de poliţist şi din alt unghi. Primesc numai mesaje de apreciere.

— Ce oameni, mă? Cine îşi pierde timpul să îţi citească ţie mizeriile? Îţi zic eu cine. Cefe late şi oameni fără carte, că un om serios nu citeşte aşa ceva. Vrei să îţi arăt eu carte scrisă de mine? Poftim!

Inspectorul şef s-a ridicat de pe scaun, s-a îndreptat spre un raft cu cărţi de unde a luat o carte şi a venit spre mine. — Uite! Asta e carte! E scrisă de mine, că d-aia am doctorat. Uită-te în ea, ia-o în mână, ca să vezi ce înseamnă o carte!

Stăteam cu capul plecat, mă abţineam să nu îmi dea lacrimile şi îmi doream să ies cât mai repede din acel birou.

— Ridică-te, mă, de pe scaun! Ia cartea! Poftim! Mi-a împins cartea spre mine şi m-am văzut obligat să o iau. Eram acum în picioare, cu cartea scrisă de domnul chestor în mână.

— Uite, acum ai o carte adevărată. Dacă vrei, ţi-o dau să o citeşti. Nu porcăriile tale la care se amuză scursurile societăţii.

Godina spune că reacțiile de la cititori sunt bune. Continuarea din biroul în care șefii își umilesc angajatul te face să vomiți.

”— Aia e femeie, care ţi-a scris aşa?

— Da.

— Auzi la ea, că îi descreţeşti fruntea. Dar că i se întăresc sfârcurile, nu ţi-a zis?

Iarăşi ceilalţi şefi au început să râdă.

— Mă, dar acum fii sincer! Tu când citeşti comentariile ăstora, te exciţi? Uite ce te întreb eu… dar tu fii sincer! De câte ori ai citit comentariul ăsta de la asta, de zici tu că e scriitoare? Eu zic că l-ai citit de foarte multe ori acasă. Ia fii sincer, te masturbezi când citeşti comentarii de la femei?”

Nu am dubii că dialogul este foarte apropiat de realitate. Cunosc mediile bărbătești și întâmplările care pot apărea acolo. Dar nu mi-a fost dat să văd umilință programată, apăsată și fetidă de natura aceasta. Nu știu de șefi care să vrea să-și calce angajații în picioare de maniera asta și să o facă organizat, cu toată conducerea de față.

Ce exercițiu al neputinței, prostiei și lipsei de profesionalism. Întâmplarea asta are darul să spună mai mult despre Poliția Română decât zece rețineri ale DNA-ului.

Dar este și un bun punct de plecare. Ministrul Tobă poate pune măcar câteva întrebări. Igiena morală a Poliției poate pleca chiar de aici. Cu un exemplu aspru, dureros, dar necesar pe care ministrul îl are acu la îndemână. Ar face mult bine la imagine și ar răspunde unui public care s-a săturat de unii golani în uniformă.

Altfel, Marian Godina este un tip curajos, care are nevoie de sprijin. Nu pentru că vorbește în public. Ci pentru că primii care îi vor întoarce spatele vor fi tot unii dintre colegii săi.  Apoi i se vor pune lucruri în cârcă. Va fi din nou amenințat. Iar aceasta este o bătălie care nu poate fi purtată de unul singur.

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

12 comentarii la Ce i se întâmplă lui Godina este o rușine pentru Poliția Română

 1. Catalin spune:

  Situația lui #MarianGodina este cea a unui Avertizor de Integritate şi se impune să beneficieze de protecția juridică aplicabilă în acest domeniu.
  Poate doamna #MonicaMacovei, poate domnul Costin Borc, poate vreunul dintre prietenii mei polițisti sau procurori vor avea timpul şi disponibilitatea să vadă ce se intâmplă şi să ajute.
  Nu am nădejde la Protecția Internă a DIPI, pentru că, s-a văzut recent, ei trebuie să răspundă la întrebările procurorilor anticorupție pentru deturnarea fondurilor speciale.
  … Deşi e un caz clar în care un polițist are nevoie de protecția internă a instituției în care îsi desfăşoară activitatea.
  Pe de altă parte, poate n-ar strica nici DGA-ul să pună nişte întrebări!
  Domnul Presedinte spunea acum 3 luni „Corupția uncide!”…
  Serios?
  Din păcate văd că suntem într-un caz similar celui în care a pierit Bogdan Gigină. Însă în vreme ce el a fost ucis fizic de sistem, Marian este ucis profesional.
  Şi într-un caz şi în celălalt protecția internă nu a funcționat.
  Dar dacă pentru Bogdan nu mai putem face nimic, Marian trebuie să fie susținut în lupta pentru dărâmarea acestui sistem.
  Marian se face vinovat că „nu s-a orientat la fața locului” aşa cum a fost învățat la prima oră de Teorie şi Tactică Polițienească, în Şcoala de Poliție… (În traducere liberă: perpetuarea sistemului în care polițistul e dur cu cei „slabi” şi înțelegător cu prietenii şi rubedeniile şefilor.).

 2. DANIEL spune:

  Este doctor seful de inspectorat, insa-i bolnav incurabil. Atitudinea sa de sef o confunda cu cea de leader. Rusine tovarasu chestor

 3. DANIEL spune:

  sistemul nu se poate schimba si nici inlocuit, insa se poate REPARA, IMBUNATATI prin vointa si eliminarea celor cu metehne vechi

 4. Aurora Sava spune:

  Va dati seama cum ar arata Politia cu mai multi OAMENI ca d-l Godina? Din pacate nu sunt multi ca domnia sa, iar lucrurile sunt asa cum sunt…
  Respectul si admratia mea, domnule Marian Godina! Pentru dvs. ies in strada si va sustin.

 5. Laurentiu spune:

  Oare vom scăpa vreodată de lingăii și corupții (fie ei și din poliția română )din societatea noastră? Păi ar fi trebuit ca în secunda 2 acel „doctorand „și „scriitor „de sefut din poliția română să fie trecut în rezerva.

 6. Petre spune:

  Imaginativa o temelie de piatra la o casa de munte.Daca iei o piatra din ea nu se darama,poti baga alta in locul ei.Asa si aici Sistemul nu se prabuseste din cauza unui politist.De aceea isi permite cel ce se sprijina pe el sa-l scoata din sistem.Ce nu intelege tembelul de „doctor”,este ca daca toti ar inchide ochii pentru protejatii sefilor,ar fi haos si numai crime pe sosele.Si asa se produc mii de accidente din cauza acestor „protejati”.Nu se poate face nimic,pentru ca tara asta nu este guvernata, ci e condusa spre o tinta gresita.De douazecisicinci de ani se fura,acum nu mai au ce fura si incearca sa le ia sufletele oamenilor.

 7. Mirel spune:

  Plecati, chiar nu intelegeti ca ne-am saturat, nu va mai suportam, nu va mai vrem intre noi, imbuibatilor si nenorocitilor prin natura functiei furati ultimul gram de demnitate al acestui popor, scumpa doamna directoare se pare ca ati scapt si de sarbatori care ticmai au trecut si acum va faceti de cap, lasati oamenii ca Marian Godina sa isi faca treaba, sa nu mai moara oameni nevinovati aiurea iar vinovatii sa scape pe usa din dos cu pedepse cu suspendare. Nu uitati un lucru: suntem tineri si cel mai important SUNTEM MULTI…

 8. sand spune:

  Inputiti si sadici sânt aceeadi cu care neam luptat acum doua deveni si jumătate dar fsra mentalitate trebuie sa moara cineva ca sa ia tot cineva decizi va multumesc ✈

 9. George spune:

  Să știți că mai sunt oameni ca el, adică corecți, dar nu toți au curajul să facă ce face el, adică să demasce pe superiori.

 10. Chimney spune:

  Tot ce se intampla in Romania este o rusine pentru politia romana. In toata romania sefii politiei judetene sau municipale sunt lacheii PSD-ului si a sefilor de consilii judetene respectiv primarilor.

 11. Chimney spune:

  Daca nu si-ar fi facut reclama si n-ar fi fost preluat de ziare, n-ar fi avut curaj. V-aduceti aminte de politista violata? A patit seful ei ceva? Ea a fost umilita, a fost umilita si de magistrati pentru ca sunt mana in mana, sunt incuscriti, unii au frati surori magistrati copii.. E o MAFIE PSD-ista peste tot.

 12. Marius spune:

  Asta inseamna sa gandesti cu PULA! Am sentimentul ca seful respectiv este intruchiparea omului care gandeste cu PULA! Totul se invarte in jurul Ei, Pamantul, Soarele, Luna si… cam tot Universul, se invarte in jurul Ei! Daca unii oameni sunt egocentristi, acesta este un… exact PULIFRICI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!