Ce e de fapt în firea oamenilor

Gabriela Firea a avut parte de cele mai mari resurse care au stat vreodată la dispoziția unui candidat de primărie, în România. A avut parte de o campanie foarte bună. Excelentă. Asta și pentru că a fost realizată de una dintre cele mai mari companii din ume, Cambridge Analytica. Și, desigur, un sprijin mediatic pe măsură. Și, da, de-a lungul mandatului său au fost deschise și câteva pasaje. Deci, unde a pierdut?

A pierdut pentru că orașul acesta nu respiră. Orașul acesta nu mai visa, orașul acesta nu s-a simțit un oraș european. Pentru că primarul său nu l-a lăsat să respire, să viseze. Dar și pentru că pe doamna Firea nu scrie Europa, ci, cel mult, Bacău.

Nu poți să conduci unul dintre cele mai mari și mai bogate orașe europene ca o capitală de județ. Nu merge aici cu spectacole în parc, nici cu companii municipale, nici cu rețele de partid, nici cu premii, nici cu vouchere și nici cu mari actori din garda veche.

Aici e un oraș care respiră a artă, miroase a bucătărie din toată lumea, are magazine de lux și care iubește oameni precum Jurjak și Cheloo. E un oraș unde lumea vrea mai mult decât ceafă cu cartofi prăjiți.

Doamna Firea a pierdut pentru că aici sunt cele mai mari salarii din România, dar oamenii, pe lângă bani, vor și respect. Când ai câteva mii de euro în buzunar, simți nevoia ca cineva să te inspire. Simți nevoia să fie așa cum ai văzut tu la Paris, la Milano, la New York. Și, da, cu banii aceia, tu știi că lumea e mai largă decât centura orașului.

Doamna Firea a pierdut pentru că nu a înțeles așteptărie acestui oraș. Nu a înțeles ce vor o mare parte dintre oamenii săi care s-au racordat demult la o lume mai bună. Și nu a înțeles asta pentru că ea însăși nu e racordată la acea lume. Așteptările ei erau dintre cele mai mici. Nu a reușit să inspire pentru că nu a învățat să respire mai mult decât acum.

Și, nu, acest oraș nu-l inspiri cu Dana Budeanu. Nu de asta avea el nevoie. Pentru că el nu crede nici că toate sunt amețite sau că cu toții sunt mafioți.

Suntem și noi. Ceilalți.

Ceilalți. Mici, normali și cu loc de bună ziua. Care visăm mai verde, mai liniște, mai așezat, mai deștept.

Aici e un oraș. Și acest oraș de abia așteaptă să zboare.

Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Ce e de fapt în firea oamenilor

 1. Viorel Oprea spune:

  „Nu poți să conduci unul dintre cele mai mari și mai bogate orașe europene ca o capitală de județ. Nu merge aici cu spectacole în parc, nici cu companii municipale, nici cu rețele de partid, nici cu premii, nici cu vouchere și nici cu mari actori din garda veche”.
  Serios, Cătăline? Așa trebuie sau poate fi condusă o capitală de județ? Te-ai îmbolnăvit și tu de centralism? De „bucureștenism”? Da’ Firea cum a fost aleasă? Dar toți ceilalți primari, cu excepția lui Băsescu, probabil, cum au condus, cum au fost votați?

  1. Cătălin Striblea spune:

   Nu înțeleg reproșul tău. Ce vreau eu să spun este că Bucureștiul are niște resurse uriașe care sunt folosite aiurea. Și cu totul alte probleme sociale. Acesta este sensul.

   1. Viorel Oprea spune:

    1. „Nu merge aici cu spectacole în parc, nici cu companii municipale, nici cu rețele de partid, nici cu premii, nici cu vouchere și nici cu mari actori din garda veche”.
    Adică „la țară”, în provincia privită de sus și spoliată cu metodă de reprezentanții centralismului de partid și de stat, merge? Oamenii cu bun simț, minte, educație și cultură, de la Vaslui, Iași, Bacău, Sighișoara, Slatina etc., au aceleași nevoi și idealuri ca și bucureștenii cu bun simț, minte, educație și cultură. Pomenile electorale, sub orice formă ar fi ele, și manipularea ordinară nu prind nici în provincie, așa cum nu funcționează nici la București.
    2. „Bucureștiul are niște resurse uriașe care sunt folosite aiurea.”
    Sînt destule zone ale țării care au resurse care sînt folosite aiurea, exact ca la București. Dar avem și exemple luminoase (Cluj, Oradea etc.), de la care avem ce învăța (inclusiv bucureștenii). Noi, cei care mai avem bun simț și onestitate, vedem și apreciem aceste lucruri.
    3. Am detectat o oarecare undă de „centralism” în comentariul tău, o nuanță – sigur, subtilă – de care, poate, nici tu nu ți-ai dat seama.
    Ca să traduc, să fie un pic mai clar: se putea trage concluzia că la „proștii” și „săracii” din provincie merge prosteala pe față, pe cînd bucureștenii – care, vezi Doamne, sînt superiori din toate punctele de vedere – nu înghit așa ceva. E o traducere mai frustă, dar sper că acum ai înțeles punctul meu de vedere.
    P.S. Sigur că nu e vina ta, dar noi, proștii din provincie, nu mai suportăm fițele celor care, ocupînd vremelnic vreo funcție, încep să sufere de „ștăbism” (parcă chiar tu ai scris recent despre asta – emoji zîmbăreț). Iar printre fițele ipochimenilor cu pricina se numără și viziunea centralistă de tipul „eu sînt Dumnezeu, iar Bucureștiul este centrul lumii”.
    Să fie foarte clar: am destui prieteni bucureșteni, nu despre ei este vorba aici, nu e vorba despre bucureșteanul de rînd. De altfel, ei privesc lucrurile la fel ca mine.

    1. Cătălin Striblea spune:

     Nu asta am avrut să spun. Ci că în București trebuie să adopți alte modele și că Firea nu poate natural cupla la ele. Nu am avut intenția să jignesc pe nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!