*Articol susținut de E.ON
De mai bine de o lună am instalat panouri fotovoltaice pe casă. Și acum aștept să devin prosumator. Vă relatez mai jos experiența mea și vă prezint și un site de la E.ON cu date practice despre ce înseamnă asta. este un site care îți arată cum poți economisi energie, cum se fac prețurile și cum să devii prosumator.
De ce a fost necesar să pun fotovoltaice
De ani buni consum curent undeva între 500 și 600 de kilowați pe lună. Nu e cea mai mare casă din lume, dar odată cu criza am aflat că sunt neglijent. Când facturile mari au început să lovească, nefiind protejat decât de contract, nu de plafonări, am început să tai totul.
Am stins luminile din casă tot timpul. Mai este lumină doar unde suntem. Am stins toate luminile din curte cu excepția a câtorva stâlpișori cu led. Înainte aveam baie de lumină. Verificăm să nu funcționeze nimic neimportant peste zi. Și am schimbat obiceiul de consum. Înainte, de exemplu, când scriam un astfel de text, televizorul era deschis pe știri, sau pe fotbal sau era muzică. Acum folosesc curentul strict pentru activitatea pe care o desfășor.
Am ajuns la 400 și ceva de kilowați, dar adevărul este că sunt câteva lucruri pe care nu le putem opri. În primul rând pompa de apă. Nu avem apă curentă, ci de la puț. Și o pompă care împinge apă de la 40 de metri. Este cel mai mare consumator din casă și pornește, chiar și cu presostat, de cele mai multe ori când dai drumul la apă. Gătim doar la plită cu curent electric, alt mare consumator pe care nu mai vreau să-l schimb. În rest, frigider, mașină de spălat vase și cea de spălat rufe.
De asta am spus că ne trebuie fotovoltaice. Plus gândul că, dacă îmi iau mașină nouă, musai electrică cu alimentare de pe casă.
Cât de complicat a fost să le instalez
Nu a fost. Pentru că nu am apelat programul de stat. Nu vreau să pierd timpul, luni de zile, ca să demarez investiția. Nici să o pornesc înainte și apoi să fac un decont cu instalatorii. Firma lor nu a fost de acord. Așadar, cu banii jos, treaba merge repede. Foarte repede, chiar și la o săptămână dacă găsești echipamente pe stoc. Sau cu așteptare de 45 de zile, în cazul meu, pentru echipamente aduse din Germania, panouri invertor. Per total 9 kWh.
Lucrarea în speță durează două zile, cel mult. Toate companiile se ocupă de acte, inclusiv de dosarul de prosumator. Acum acesta este depus, am plătit procesarea documentelor și aștept. Cât? O să vă înștiințez de cum merge treaba. Și eu sunt curios.
Ce avantaje ai ca prosumator?
Pe scurt, nu numai că o să ai mai puțină energie consumată, dar curentul pe care-l bagi în rețea, îl consumi înapoi aproape gratis. Vă recomand site-ul de la E.ON, care are o pagină specială dedicată .
Fac o paranteză aici. Stația de Energie E.ON este utilă din mai multe puncte de vedere. Pentru că noi vedem curentul electric doar ca un preț final, nu știm să calculăm și să analizăm toate componentele sale. Și, ca să fim onești, nici nu știm cum să facem economie de adevăratelea. Aveți aici câteva metode de economisire a curentului.
Ce s-a schimbat după o lună de funcționare.
Consumul de curent a rămas tot pe acolo, după cum vedeți. Dar noutatea este că aproape 20 la sută din consum a fost acoperit de panouri. Și că asta s-a întâmplat în luna cea mai complicată a anului, cea în care este cel mai puțin soare. În fapt, la început de decembrie, am numărat opt zile consecutive fără soare și cu ploaie. Surpriza plăcută este că instalația produce și pe nor. Nu la modul eficient, dar destul cât să acopere consumul cât nu suntem acasă.
Azi, când scriu a fost cea mai însorită zi din ultimele două săptămâni. 40 la sută din consumul de zi al casei a fost asigurat de instalație. Fiind weekend, s-a spălat, s-a gătit, s-a făcut curățenie. Până la ora 16, instalația a produs 7 kilowați.
Interesant este că noi ne-am schimbat comportamentul. De la instalare, mașina de spălat rufe și cea de vase sunt folosite doar în timpul zilei, cât este soare. Am schimbat și programul unui filtru de aer, care de atunci lucrează gratis de dimineața până la amiază. Și putem să folosim aerul condiționat pentru căldură, dacă este necesar. Astă vară, din cauza prețurilor mari nu am mai folosit aerul.
În cât timp se acoperă investiția?
În cazul nostru, am făcut un calcul, este vorba de zece ani. Dar ea este aici să rămână pe viață. Este ca și cum ți-ai cumpăra o mașină, mult mai ieftină totuși, dar care nu-ți cere bani și după ce vine acasă. Dimpotrivă, în câteva luni va începe să-ți bage bani în casă.
O să revin periodic cu prezentarea faptelor. O vorbă mai spun și despre Stația de Energie E.ON. Vă recomand secțiunea Ghidul de prețuri. E simplu, la obiect și te ajută să înțelegi mai bine pe ce să dai banii. Și, atenție, nu uitați că fiind informați, chiar știm să ne gestionăm banii mai bine.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
V-am lăsat același comentariu și pe Fb, să fiu sigur că îl citiți 🙂
Pentru că dvs. scrieți foarte corect și coerent și, de exemplu, nu folosiți ”s-au” când e vorba de ”sau” și altele asemănătoare, am să-mi permit să fac câteva observații pe marginea celor transmise în articol, asta pentru folosirea corectă a termenilor, pentru că e o chestiune la ordinea zilei și pentru că lumea interesată (și nu numai) e de preferință să nu facă confuzii în exprimare și înțelegere, chiar dacă, la prima vedere, termenii sunt tehnici. Sper să nu mi-o luați în nume de rău. Deci:
1. Noi, pornind un aparat electrocasnic, nu consumăm ”curent”. Consumăm energie (electrică). Care se măsoară în mai multe feluri, însă ne-am obișnuit cu unitatea de măsură ”kilowattoră/kWh”. Așadar, pentru măsurarea energiei, kWh, nu kW (kilowatt). Cu kW se măsoară Puterea. Echivalențe, pentru mai buna digestie: Puterea unui motor (termic) se exprimă în kW (sau CP). Acest motor, arzând combustibil (echivalentul curentului electric), produce (sau consumă) Energie (kWh). Omul are o anumită masă musculară, care-i dă o anumită putere. Cu acea putere e în stare să consume energie. Cei 500-600 pe care-i menționați în articol nu sunt kilowați, ei sunt kWh, kilowattoră (popular, kilowați oră). 1 kWh este energia produsă/consumată de un aparat cu puterea de 1 kW în timp de o oră.
2. Iarna nu prea e concludentă producția de energie din pv. Veți radia de fericire de prin aprilie încolo, la propriu. Vârful îl veți atinge în iunie și iulie, când vă veți face provizii de energie electrică pentru iarna viitoare, livrând în rețea. De aceea, e o bucurie aparentă faptul că, folosind mașina de spălat pe timp de zi, vedeți că o faceți ”gratis”. E gratis, dar o puteți folosi și noaptea, cu aceleași efecte. Explic: presupunem că mașina merge 2 ore (pe zi) la o putere medie de 1 kW. Înseamnă un consum de 2 kWh. Dacă îi consumați pe zi, o faceți probabil direct, de la panouri. Dacă nu, acești 2 kWh neconsumați, tot se vor produce, dar vor fi livrați în rețea și stau acolo pentru dvs. să îi folosiți când aveți nevoie. Chiar și noaptea. Mașina tot 2 kWh va consuma, luând din rețea ceea ce au produs ziua pv.
3. Ziceți că ați cumpărat panouri de 9 kWh. Iar, ceva nu e bine aici. Am zis că energia se măsoară în kWh, deci putere dezvoltată în timp. Probabil aveți montate panouri cu o putere instalată de 9 kW. Din poză așa ar reieși. Un panou având 370 W, probabil că aveți vreo 25 de panouri (25 x 370 W = 9,2 kW). Asta înseamnă că dacă instalația funcționează o oră la capacitate maximă, produce 9 kWh. Vara aveți cam 9-10 ore de soare pe zi, deci veți putea produce, teoretic… calculați dvs. Dacă aveți rețea monofazată, puterea instalată este limitată (prin contract) la 6 kW, deci veți produce 6 kW x 10 h = 60 kWh/zi, ceea ce e minunat; dacă aveți trifazat, atunci produceți la întreaga capacitate de 9 kW, ceea ce e mai mult decât minunat.
4. Chiar dacă o putere instalată este limitată (prin contract), ideea este că, cu cât aveți mai multe panouri, cu atât veți produce mai multă energie, chiar dacă cu ajutorul unei puteri mai mici (6 kW în loc de 9 kW), asta pentru că cu cât mai multe furnicuțe apte să bage șoricelul în mușuroi, cu atât mai bine.
Vă salut domnule Striblea, sistemul meu generează din August , mai am o rezervă de aproximativ 1000 kWh acum și sper să depășesc iarna doar cu energia proprie.
Va fi minunat dacă nu o să plătim TVA și acciză pentru energia generată de sistemele noastre .
Cu respect !
Foarte frumos scris si nu vreau sa intram in polemici…dar…poporul asta e poate mai …laic, ca nu e format din electricieni… si da…foloseste curent nu energie.
Si da…incerci sa folosesti ,,curentul,, ziua cand produc panourile, ca asa e la inceput, pana ajungi prosumator e cale lunga, mai ales daca ai de asteptat dupa contorul trifazat luni de zile.
O zi insorita la toti
mai usor cu kilovatiiora pe care ti-i iei inapoi din retea. Nu exista asa ceva. Compensarea aia cantitativa 1:1 e o teapa.
Cum stau lucrurile la ora actuala? (21.12.2022)
Momentan furnizorii nu pot factura energia introdusa in retea pentru ca legea s-a schimbat de 4 ori intr-un an in detrimentul prosumatorilor.
Ultima versiuni arata cam asa.
Energia introdusa in retea se compenseaza partial pe factura cu energia consumata din retea in limita energiei consumate, la pretul stabilit care „poate fi” egal sau nu cu pretul celei de consum. (de exemplu un consum de 500kwh si o productie de 750kwh, pe factura asta vor aparea o mica diferenta de la cei 500kwh consumati – 500 kwh injectati, TVA pentru 500kwh, taxele de retea pentru 500kwh, in total vreo 320lei sa zicem.
Restul de energie injectata 250kwh se factureaza cu minus, 250lei sa zicem. un pret. Factura ramane scadenta 24 luni si de compenseaza cu urmatoarea factura pe care ai consum mai mult decat injectie, DAR se compenseaza NUMAI valoarea energiei. E foarte posibil ca la data compensarii pretul energiei sa fie altul ias cu cei 250lei rezultati din 250kwh sa nu mai poti plati decat 200kwh (doar valoarea energiei).
In concluzie, un kwh consumat local e mai valoros decat un kwh injectat,
Trebuie sa tragi cat mai putin din retea si sa consumi din soare atunci cand se produce. (rata mare de autoconsum si autosuficienta).
Daca ai surplus e preferabil sa iti montezi un diverter si sa trimiti energia in timp real catre rezistenta unui boiler cu acumulare de 200-300L
😄😄😄unii ca dvs n-au ocupație…
La punctul 2 as vrea sa va corectez! Cand e soare si consum direct din panouri e gratis. Cand consum noaptea ce au produs ziua panourile e contracost. De ce? Pentru simplu motiv ca nu consum din bancul de baterii ci din retea. Ce trimit eu in retea are un pret fara taxe, timbre, tva si alte minuni care apar in factura pe care le achita prosumatorul! In schimb cand preiau din retea platesc taxele de mai sus! Si de aici apare diferenta intre zi/noapte.
Buna Cataline,
Eu te urmaresc cu mare interes peste tot. Emisiuni, articole, podcasturi foarte interesante, pentru care te felicit. Chiar un episod din „Eu si energia” l-am folosit pentru promovarea facultatii in care activez.
E foarte mare consumul tau. Nu stiu ce suprafata ai, dar hai sa comparam cu ce am eu: 245 mp, 4 persoane: consum 120-140kWh/luna in noiembrie. Si noi avem masini de spalat si cuptor electric, chiar si plita electrica pe care nu prea o folosim, pentru ca avem si 2 arzatoare cu gaz. De gatit, gatim slava domnului, de spalat spalam cate 3 masini pe weekend si macar una de vase pe saptamana. E drept ca nu am pompa aia care suie apa de la 40m, la noi apa este de la oras. Dar am 3 pompe care circula apa prin incalzirea in pardoseala. Sfatul meu este sa iti pui un bazin si o automatizare cu histerezis, ca sa nu porneasca pompa de fiecare data cand dai drumul la apa. Pe panouri, poti umple bazinul de la panouri cand acestea genereaza si s ao consumi cand vrei tu. Televizorul nu functioneaza foarte mult, iar luminile sunt pe LED-uri. In curte nu am „baie de lumină”, dar am 2 becuri cu senzor, care se aprind cand se apropie cineva de ele si se sting dupa un timp. Au si senzor de lumina, astfel ca ziua nu se aprind. Pot fi puse si pe holuri in casa.
Ce am observat este ca am cam acelasi consum de curent pe care il aveam pana nu de mult la bloc, unde aveam 3 camere cu 62mp.
Pentru a-ti optimiza consumul, poti folosi niste prize inteligente cu care poti monitoriza in diverse puncte ceea ce consumi. De exemplu astea: https://ro.hama.com/00176565/hama-priz-wifi-cu-dispozitiv-de-m-surare-a-curentului-integrat-3-680-w-16-a
Mai sunt si alte companii. Nu sunt foarte scumpe, asa ca poti lua mai multe pentru a le pune la consumatorii importanti. Poti apoi sa vezi unde ai posibilitatea sa reduci. Se salveaza intr-un cloud la Hama si vezi grafice pe zile, pe luni. Foarte util! E drept ca nu am vazut mai mari de 16A. De exemplu eu am observat ca vechiul frigider consuma 35-38kWh pe luna (cam cat asta nou care e mai mare), iar calculatorul fiului cel mare cam tot atata sau chiar mai mult (i5 cu placa video pentru gaming si 2 monitoare). Centrala termica consuma iarna si ea aproape 30kWh. Televizorul este si el un consumator serios, in functie de cat merge. Cu cat e mai mare ca diagonala, cu atat trage mai mult.
Aici am o constructie cu pereti eficienti din punct de vedere termic si nu e nevoie sa pornesc centrala decat 1 ora sau 2, maxim 3 seara in lunile reci (sunt cam intre 20 si 21 de grade in casa). Ziua suntem la servici/scoala si o las la 19 grade. Pana seara nu coboara la acest prag temperatura din casa. Vara, daca deschideam geamurile, dimineata cand e racoare (find cu etaj se face o circulatie pe verticala), pana seara nu se facea foarte cald, astfel incat nu e nevoie de aer conditionat, nici macar in mansarda.
In rest poti optimiza din consumul la cuptor si plita, in sensul ca poti gati 2 feluri unul dupa altul sau chiar in acelasi timp, daca tot ai incalzit cuptorul (placinte si friptura), la spalare poti folosi programe mai scurte sau la temperatura mai mica (nu toate rufele trebuie spalate la 60 de grade), tot cam aceleasi rezultate le obtii la spalare, dar economisesti la apa si la curent. In loc de baie se poate face dus., unde consumi mai putina apa si, la tine, mai putin curent. Daca vrei sa fii si mai strict, opresti apa cand te sapunesti. :))
Legat de panouri, ideea de a deveni independent suna foarte frumos: costuri initiale intre 50000 si 100000 de lei pentru panouri de 9kW sau in jur de 20000 la 3KW (fara „Casa verde”). Pretul initial este descurajant. Putini au banii astia. Apoi chiar daca se spune ca le folosesti 10 ani, ele se mai strica cu trecerea timpului (apar scurturi in panouri sau se crapa) si isi pierd din randament dupa 1-2 ani de functionare. Deci cu timpul, nu sunt chiar ca o masina care nu cere bani. Se pune praf pe ele si trebuie sa ai grija sa le speli, se pune zapada si trebuie sa o dai jos, pentru ca si acestea contribuie la micsorarea randamentului. Unde mai pui ca atunci cand produci tu, produc si altii pe langa tine si constati ca energia produsa de tine nu e injectata in retea, ci pur si simplu se pierde, daca nu o consumi tu. 1kWh consumat este echivalent cu 2kWh injectati. Apoi se anunta taxa aceea pe soare, cat o mai fi si aia. Tehnic vorbind, e foarte greu sa tii reteaua de alimentare cu energie in parametri cand ai multi producatori mici, care ba genereaza, ba nu genereaza. Probabil ca de aceea s-a gandit aceasta taxa, pentru a descuraja cat de cat fenomenul. Si apoi, nici soarele nu mai e ce a fost: atmosfera e plina de praf si particule care scad si ele randamentul. Si nici iarna nu e ca vara! :)) Inca stau si ma gandesc cati ani pot consuma de banii pe care ii dau pe panouri.
Una peste alta, sper sa te ajute cu ceva spusele mele si astept cu interes bilanturile tale energetice dupa ce devii prosumator! Succes!
Firma cu care ai lucrat este cunoscuta ca lucrând cu componente de proasta calitate și aici ma refer la panouri și invertoare. Nu știu ce ar fi putut ei sa aducă pentru tine din Germania. În alta ordine de idei…sistemului se va amortiza în 6 ani fără mașină electrica. Pentru partea de cadura it8 trebuie cel puțin 20 kw. La 9 kw doar bucătăria și eventual un boiler. Pe viitor…ai sa suplimenteze dacă mai ai spațiu.
Râd. Cum se numește firma?
Este un subiect mult supraestimat. Dacă nu îți încălzești electric casa, consumul de energie electrică, sa spunem obișnuit, nu ar justifica o astfel de investiție. O recuperare a investiției în zece ani însemnă că după recuperarea investiției vq trebui să reîncepi același ciclu.
Probabil un tandem fotovolatice – pompă de căldură este cel care ar justifica investiția.
Pentru sistemul energetic multiplicarea surselor instabile de furnizare de energie generează mari probleme de echilibrare, astfel încât trebuie investit, aproape în paralel, în surse de energie care să preia aproape instantaneu fluctuațiile (de ex. în hidro sau în hidro cu acumulare prin pompare). Cu cât un sistem, ori care ar fi el, este mai instabil, cu atât colapsul poate fi oricând posibil.
Scoti banii investiți în 10 ani ! Nu cred. Poate in 15-20 de ani. În plus mai și plătești curentul în avans pe 10 ani cât spui , investind în instalatie. Abia după, daca nu se strica ceva, ai putea spune că ai curent gratis. Vraja mării ! Fara ajutor dela Stat e nerentabila.
Pentru o instalațiefotovoltaica off grid , doar pentru un reflector LED de 100 w care să funcționeze 5 ore seara, imi trebuie un panou solar de 150 W, un revelator, o baterie la 12 V 150 A și un invertor cu sinuos nemodificat. Ajunge totul la 3500 lei. . Sa zicem ca i trun loc izolat fara alte surse, dai banii astia. Dar in mediul urban ai curent la 0,8 lei /kw. Deci consum 1 kw la doua zile, adica 40 bani pe zi. In cat timp scot investitia ? 3500 / 0,4 = 8750 de zile, daca toate sunt cu soare ! Adica in 24 de ani ! Cu soare toată ziua. După 24 de ani pot sa spun ca am lumina gratis, daca nu trebuie să schimb regulatorul, panoul, reflectorul s-au învățătorul care nu țin atât. Despre ce energie gratis vorbim ?
Părerea mea este următoarea.
Nu e rentabil sa fi prosumator.Vara bagi in rețea iar iarna plătești de doua ori prețul kw.EX: 1kw=0,25 bani,iarna sa iei înapoi mai adaugi TAXE+TVA ceea ce înseamnă cam 0,50 bani in plus la fiecare kw care îl iei înapoi.
Mai pe scurt nu plătești prețul pe Kw dar plătești TAXE+TVA adică de 2 ori prețul pe KW.
Eu spun așa.Pentru cei cu consum de 500 600kw/lunar cel mai bine este OffGrid Hibrid de 5kw cu capacitate de stocare de măcar 10kw.Nu mai plătești lunar acele TAXE+TVA iar în aproximativ 5 ani ai amortizat costul investiției.
Este posibil, nu vă contrazic. Chestiunea este că după această cheltuială nu-mi mai permit și un sistem de stocare. Poate în câțiva ani.
Eu am sistem de 5kw cu stocare 6kw.vara nu am luat lunar mai mult de 35kw din rețea.iar in ultima luna prezent am luat 135kw.consumul lunar îl am între 500 600kw.si daca iau 300kw pe timpul iernii tot mi se pare ok.sunt 2 hai 3 luni cu soare puțin.Nu vorbesc să stochezi de vara pentru iarna că nu-și permite nimeni.Pe timp de iarna o zi daca ai cu soare tot scutești o zi in care nu iei din rețea.
D-le Striblea, din pacate am sa va readuc putin cu picioarele pe pamant. Tot mai multa lume face lobby pentru panouri fotovoltaice. Din pacate, investitia facuta prin fonduri proprii nu este rentabila (decat cu unele exceptii in care nu se prea incadreaza consumatorii casnici) si am sa va explic si de ce. Va spun lucrurile astea din punctul de vedere al unui angajat al unui distribuitor de energie care se ocupa de prosumatori. Las la o partea faptul ca faceti confuzie intre unitatea de masura a energiei si cea a puterii, nici ministrul energiei nu face diferenta (a explicat cineva mai sus ce si cum…). Treaba sta in felul urmator: investitia pe care dvoastra ati facut-o s-ar amortiza in 2 feluri: prin costuri mai mici la factura de energie electrica sau prin contravaloarea energiei pe care o livrati in retea (pe care o sa o primiti dupa 24 de luni de la furnizor daca nu o utilizati intre timp). Am inteles ca aveti o putere instalata de 9kW. Pe site-ul Uniunii Europene este o harta care iti arata cata energie electrica poti sa produci din panouri fotovoltaice in orice punct de pe glob, intr-un an. Pentru Romania, daca orientarea panourilor este spre sud, la o inclinatie intr 33-35 grade, la 3 kW instalati o sa aveti aproximativ 3,6 MWh. La 9 kW cat aveti dvoastra o sa fie de 3 ori, adica aproximativ 10,8 MWh/an. Sa zicem ca in caz ideal o consumati toata, la pret plafonat de 0,68 lei/kWh – ati reduce costurile cu 7344 lei pe an (am folosit pretul plafonat pentru ca orice om cat de cat informat si-ar incheia contract de furnizare la Hidroelectrica; aici pretul final este egal cu cel plafonat). In cazul in care o livrati in retea si o consumati ulterior, o platiti la aproximativ 0,45 lei/kWh (tarife transport, distributie, sistem, cogenerare, certificate verzi, acciza). Asadar la un contract la Hidroelectrica va reduceti costurile cu energia consumata din ce ati produs cu 0,25 lei/kWh (daca toata energia produsa e consumata in acest regim reduceti costurile cu 2700 lei/an). Acum trebuie sa va faceti un calcul – cata energie consumati direct din ce produceti si cata energie livrati in retea, urmand sa o consumati ulterior. Am sa va explic pentru cine este rentabila investitia. Investitia e rentabila pentru cei care acceseaza fonduri prin AFM ptr ca atunci platesti doar 10% din investitie la 3kW putere instalata (teoretic, ptr ca acum toti instalatorii cer mai mult de 10% pe motiv ca au crescut preturile). Investitia este rentabila si pentru consumatorii noncasnici care functioneaza in 1-2 schimburi de 8 ore/zi, iar puterea instalata este corect dimensionata ca sa le acopere necesarul de consum. Stim ca Hidroelectrica nu mai primea la un momentdat clienti noncasnici, iar la concurenta tarifele sunt mult mai mari. Daca consideram un cost de instalare de 1000Euro/kW instalat, la o instalatie de 10 kW montata la un consumator noncasnic care are incheiat un contract de furnizare la un pret de 1 leu/kWh, daca isi produce 1000 kWh pe luna si ii consuma, fara sa dea in retea, el economiseste 1000 lei/luna, vreo 10000lei pe an (deoarece iarna produce mai putin) si in vreo 5 ani isi amortizeaza investitia. Dar asta cu conditia sa consumi ce produci, altfel perioada creste. Sper ca ati intelesc cum sta treaba cu panourile si fac un apel la cei care vor sa investeasca in asa ceva: nu va lasati influentati de instalatori care va prezinta totul foarte roz, interesul lor e sa castige cat mai multi clienti. Inainte de a face acest pas, informati-va.
Sigur. Dar dvs nu luați în calcul câteva lucruri mai importante. Acum Hidroelectrica livrează la preț de producție pentru că statul o folosește ca instrument de ajutor social. Pentru că sunteți în domeniu, știți că asta nu are cum să țină la nesfârșit și că vor urma procesele de concurență neloială. Doi la mână, din 2027 urmează taxarea centralelor pe gaz, tocmai adoptată sâmbătă noaptea. Și a mașinilor pe combustibili. Nu știm, în realitate, care vor fi prețurile anilor următori la curent electric. Deocamdată ai contracte și la 4,9 lei. Câtă vreme vor fi plafonate? Credeți că asta va dura la nesfârșit? În fine, nu ați luat în calcul deloc că lumea mai folosește și mașini electrice.
Deocamdata amortizarea o calculam la tarifele in vigoare. La fel de bine pot sa scada in viitor. Acum 5 ani un tarif de furnizare de 0,2lei/kWh era unul mare, Electrica Furnizare vindea la consumatorii casnici cam la 0,16-0,17, azi ne bucuram pentru 0,25 cat da Hidrolelectrica. In ce priveste masinile electrice, e o problema si aici: ar trebui sa o incarcati doar ziua pentru a profita la maxim de energia produsa si fara costuri suplimentare, dar vedeti cum e, ziua suntem la munca.
Sigur că pot să și scadă. Atunci rezolvăm o mare problemă pt toată omenirea. Eu nu pariez pe scădere. Altfel, cu mașinile electrice, ați văzut un pic la ce oră lucrez eu?
Bună seara, vă rog spuneți mi ce se întâmplă cu energia produsă de panouri dacă eu nu am fost să închei un contract de prosumator?Am montat panouri fotovoltaice în pandemie(iunie 2021)prin programul casa verde.Firma care le a montat s a ocupat de toate autorizațiile necesare iar la finalul montajului spune că mi a zis să mă duc la Eon să închei un contract de prosumator(eu zic că nu mi a zis).Săptămână trecută am zis să mă duc la Eon să văd ce contract am deoarece facturile mele depășesc 700,800lei.Așa am aflat că nu am contract de prosumator și conform spuselor domnișoarei de la ghișeu panourile mele au dat în rețea gratuit tot ce au produs într un an și jumătate,aproximativ 4000kw.Firma montatoare spune că nu,eu am consumat ce am produs și doar surplusul l am dat în rețea gratuit. Pe cine să cred?
Sunteti privilegiat. 🙂 Sincer, nici eu nu cred ca vor scadea. Daca va uitati pe site-ul ANRE, exista un comparator de tarife. Sunt furnizori cu pret de 26 lei/kWh pentru consumatorii casnici. Dar acel pret este tocmai pentru a-i descuraja pe consumatorii casnici sa isi incheie contract cu furnizorul respectiv. Nu ei sunt tinta. (sau am putea incheia contract de prosumator cu consum zero cu acel furnizor, iar peste 2 ani sa ne imbogatim din contravaloarea energiei – legea compensarii zice ca furnizorul trebuie sa plateasca pretul de achizitie din contract si pentru energia produsa si livrata in retea). Va doresc numai bine si panouri insorite!
Am montat cu EON un sistem de 5kw fiind limitat oricumnla max 6 (monofazic). După mai mult de 6 luni în nu sunt prosumator….. in prezentarea initiala spuneau ca se ocupa de tot….repet, încă nu sunt prosumator în condițiile în care aveam deja contor inteligent. Experienta mi-a lăsat un gust amar….nu știu cât mai durează pana voi sa prima fărâmă de energie în rețea…. a da, sa nu uit, chiar dacă nu sun prosumator, deci condițiile contractuale inca nu se îndeplinesc am achita prima factura pt sistem…..
Păi E.ON doar vă depune dosarul. Asta factoți instalatorii. Nu înseamnă că pot grăbi ce face compania de distribuție sau autorități implicate pe parcurs. Așa suntem toți în situația asta.
Am primit o oferta de la E-ON Solar ,ca sa-mi instaleze Panouri fotovoltaice cu capacitatea de 5 Kw , care ar costa in jur de 29000 Ron . Se spune ca se ocupa ei cu toata documentatia aprobarile, instalatia si racordarea la retea ca prosumator. Din comentarii ,am inteles ca chiar daca ei fac totul , conectarea ca prosumator poate dura luni de zile . Am un consum de aproximativ 300- 350 Kw pe luna. Sunt necunoscator in directia aceasta si nu stiu ce sa fac . Un sfat documentatt mi-ar prinde bine , daca sa fac pasul sau nu. Multumesc anticipat. Mihai Epure . Barlad.