Ai viză de State? Reînnoiește-o! Nu ai? Cere-o acum!

Dacă ai o viză pentru Statele Unite în vigoare, poți să o înnoiești acum fără bătaie de cap, fără programare și cam într-o săptămână. Chiar dacă nu ai nevoie neapărat. Viza poate să fie veche de 9 ani și 11 luni, dar poate avea și o lună sau un an. Nu are importanță. O poți face și este un gest civic.

Ce se întâmplă

Fără să o spună deschis, România și Statele Unite au un acord care să ducă la ridicarea vizelor, așa numitul Visa Waiver. Acordul nu este scris, nu este trâmbițat, dar este cert că partea americană a hotărât să înlesnească acordarea vizelor. Adică totul devine simplu, nimeni nu se cramponează de detalii, iar dacă nu ai făcut o prostie în State, atunci iei înnoirea sigur.

România trebuie să atingă pragul de 3 la sută de respingeri până în luna octombrie, din octombrie anul trecut. Rata este acum mult mai mare dau de înțeles oficialii americani, de asta le cer românilor un efort.

Și se adresează în primul rând celor care au viza deja. Pentru că este mai simplu. Sunt 300 de mii de vize în vigoare. Dacă o sută de mii trimit actele la înnoire, procentul poate fi atins. Da, se dau și vize noi, dar aici pot apărea și respingeri. La cele vechi, mai greu.

Pe șleau, americanii vor să ne ridice vizele, dar noi trebuie să facem efortul ca să atingem pragul. ”Noi am pus la punct mecanismul, efortul trebuie să fie al vostru”, mi-a spus vice-consulul Nathan Hubert

Ce ai de făcut

Păi în primul rând un efort pentru țara ta. Dacă atingem pragul de trei la sută, toate generațiile de după noi nu vor mai sta niciodată la coadă. Va fi punctul final al neliniștilor și inechităților noastre. Finalul unui drum de 30 de ani

Dacă ai un pașaport cu o viză în vigoare sau una care a expirat de 48 de luni, fă o cerere de înnoire online pe site-ul ambasadei. Apoi pune pașaportul în plic, cheamă curierul și trimite-l la ambasadă. Îl vei prim înapoi într-o săptămână cu o viză nouă. Atât de simplu.

De ce ai face asta dacă deja ai o viză? Pentru că este un gest simplu pe care-l poți face pentru tine și țara ta. Ca nimeni dintre ai noștri să nu mai stea la cozile acelea. Niciodată.

Ce faci dacă nu ai viză

Te înscrii și te programezi la viză. Cât de curând și de degrabă. Am certitudinea că de data asta, consulii nu-ți vor cere să ai o călătorie programată și nici să dovedești repede că ai mijloacele de plecare acolo. Șansele sunt cele mai bune din ultimii ani.

Ce se întâmplă dacă atingem pragul?

Pragul de trei la sută este o obligație legală. Nicio țară nu poate avea vize ridicate dacă depășește acest prag. Dacă ieșim bine, atunci se declanșează mecanismele administrative care să pună asta și pe hârtie. Și în 2025 am putea scăpa de povestea asta. Dar depinde de noi.

Spor la treabă!

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Ai viză de State? Reînnoiește-o! Nu ai? Cere-o acum!

 1. Mircea Kivu spune:

  Cu alte cuvinte, mă sfătuiești ca, am n-am treabă, să-mi reînnoiesc viza, neștiind dacă voi merge în State. în felul ăsta îmi voi ajuta concetățenii ca, într-un viitor neprecizat, să poată călători fără viză. Doar că acest gest altruist e pe banii mei – nu puțini, aproape 1000 de lei.

  În acest context, amintesc că viza de State e, pentru români, printre cele mai scumpe din lume, și că cetățenii americani care vin în România nu plătesc aceiași bani.

  1. marimofte spune:

   de mentionat ca viza nu iti asigura accesul pe teren american!

   1. Emma Brahas spune:

    Bună ziua,

    Eu am avut viză pentru 10 ani. Am fost 2 săptămâni în Chicago. Și este expirată din 2018. Pot aplica în condițiile descrise în articolul dumneavoastră?
    Vă mulțumesc.
    Cu stimă,
    E. B.

    1. Cătălin Striblea spune:

     Nu, din păcate. Trebuie să solicitați o nouă viză. Reînnoirea raăidă se face pentru vize expirate de cel mult 48 de luni. Îmi pare rău.

  2. Cătălin Striblea spune:

   Da, exact asta spun. Și aveți dreptate, se numește altruism. Și, evident, nu trebuie să fim cu toții de acord. Oricum, la un moment dat este posibil să o reînnoiți și-i plătiți atunci. Dar dacă intenționați să nu mai mergeți, vă înțeleg. Și, da, prețul este mare.

   1. Bogdan spune:

    Completarea formularului DS160 implica multe informatii pe care daca nu le detii, nu poti aplica / continua la aplicarea initaiala. Si completarea unor informatii fara a putea fi verificate va creste sansa de refuz. Ce solutii sunt? Completezi cu hotelul unde stai? In plus, trebuie sa dai detaliile unei persoane de acolo. Cum procedezi?

    1. Cătălin Striblea spune:

     Lasati spatiu liber. Reinnoirea nu ține cont de o vizită programată în USA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!