Subiectul de astăzi este important și delicat pentru că vorbește despre probabil cel mai credibil om din România, dar și despre un lucru pe care țara noastră nu l-a rezolvat de 30 de ani. Așadar, ziare.com a publicat documentele care îl acuză pe  Mugur Isărescu c-a fost colaborator al Securității. De ce este important?

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității l-a trimis recent în judecată pe Mugur Isărescu, solicitând instanței să constate calitatea de colaborator a acestuia. Mai pe șleau, CNSAS vrea să spună că Mugur Isărescu a fost informator al Securității. 

sursa:ziare.com

Doar instanța poate stabili dacă această colaborare este făcută în sensul de poliție politică. Adică informațiile furnizate, de exemplu, să aducă atingere drepturilor și libertăților individuale.

ART. 5

(1) Prin poliție politică se înțelege toate acele structuri ale securității, create pentru instaurarea și menținerea puterii totalitar-comuniste, precum și pentru suprimarea sau îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului……….

d) orice altă persoană care a dat informații securității, prin care s-a adus atingere, nemijlocit sau prin alte organe, drepturilor și libertătilor fundamentale ale omului. Informațiile cuprinse în declarațiile date în timpul anchetei de către persoana reținută sau arestată pentru motive politice privind cauza pentru care a fost cercetată, judecată și condamnată nu fac obiectul acestei prevederi.

Art.5, Legea 187/1999

Or documentele făcute publice arată că tocmai aceasta este acuzația CNSAS la adresa lui Mugur Isărescu. Mai precis, în 1987 și 1985, Mugur Isărescu ar fi scris două note la Securitate în care erau prezentate discuții private avute cu persoane care se plângeau de condițiile de trai din comunism.

Într-una din note, Mugur Isărescu ar fi scris că numitul I.D.

„are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum transportul în comun din Drumul Taberei, încălzirea locuinței, aprovizionarea cu alimente, programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări.”

Dosar CNSAS

A doua notă este probabil despre un diplomat străin, care

„a menționat în discuții dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă, în legătură cu asigurarea gazelor și căldurii).”

Dosar CNSAS

Probabil că va urma un proces lung și complicat, mai ales că, repetat, Mugur Isărescu a fost decretat ca fiind curat de către același consiliu. Sunt măcar două decizii care stabilesc acest lucru. 

Mugur Isărescu este probabil cel mai credibil demnitar român. Activitatea sa de 30 de ani și echilibrul de care a dat dovadă, modul cumpătat în care a condus Banca Națională l-au făcut un exemplu în funcția publică din România. Elegant, decent, discret și documentat, guvernatorul BNR este pentru mulți un model. Aceste acuzații, însoțite de documente, îl obligă să dea explicații clare și concrete. 

Există un singur interviu în ultimii 30 de ani referitor la întâlnirea cu Securitatea de dinainte de 89 și care el spune că aceasta era o activitate firească, dar fără implicații, ca pentru oricine mergea în afara țării sau lucra cu străinii. Acum este însă nevoie de mai mult pentru că, altfel, românii vor crede că nu mai e nimeni nepătat. Și cred că avem dreptul ca guvernatorul să răspundă unor întrebări grele. 

Documentar Mediafax

Trebuie să spunem și că în cazul lui Isărescu au apărut documente noi după mai multe decizii de necolaborare. Seamănă mult și cu cazul lui Traian Băsescu, despre care instanța a spus că este colaborator pe baza unor documente noi. Mii de dosare au plecat de la SRI la CNSAS, dar nu toate. SRI spune că predă oricând CNSAS toată arhiva, dar consiliul spune că nu are destul spațiu. La un moment dat SRI gestiona încă 12 kilometri de arhivă. Ce nu gestionează bine niciuna dintre părți este senzația că unii au fost apărați și alții nu.

Cu toate insistențele Serviciului Român de Informații de a preda accelerat toți cei 12.000 de metri liniari, CNSAS a refuzat sistematic, invocând permanent lipsa spațiului de depozitare. Având în vedere faptul că în prezent CNSAS dispune de un spațiu adecvat de depozitare, amenajat printr-o repartiție bugetară de 20 de miliarde de lei, Serviciul Român de Informații își reafirmă disponibilitatea de a preda în timpul cel mai scurt, prin efortul și pe cheltuiala serviciului, cei 12 km liniari disponibili în orice moment.

Comunicat SRI

Cred că România are obligația să rezolve corect și decisiv această traumă. Prea mult aceste dubii au plutit peste societatea noastră. S-au schimbat generații și pare ireal că nu am reușit să ne desprindem de comunism, chit că l-am condamnat.  

Photo: Octav Ganea, Inquam

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Cazul Isărescu e o boală care ține de 30 de ani

  1. Radu Prins spune:

    Si ce sa-imai faca acum, dle.Striblea?. sa-i dea un vot de blam civic, si sa-llase sa-si faca treaba pentru, oricum promovarea in functii publice inalte, era/este conditionata de existenta unei relatii (cat de cat) cu Secu/SRI. Nu ai legatura cu ei, nu esti acceptat. Privind in esenta lucrurilor, aceasta „conditionare” este/pare absolut necesara, in principiu , ea asigurand „calitatea ” de bun patriot. si bun profesionist pentru postul inalt respectiv. Peste tot se practica asta. In particula discutand insa, -asta e parerea mea-, nu se putea face „curatenie” in `89/90 datorita numarului imens de colaboratori ai securitatii romane, aia anterioara lui `89. Aia…blamata si ras-blamata. Asa ca astazi avem astfel de situatii cu personaje aparent fara caracter…Ei si?. Din moment ce ” Mugur Isărescu este probabil cel mai credibil demnitar român. Activitatea sa de 30 de ani și echilibrul de care a dat dovadă, modul cumpătat în care a condus Banca Națională l-au făcut un exemplu în funcția publică din România. Elegant, decent, discret și documentat, guvernatorul BNR este pentru mulți un model”,(v-am citat) de ce sa-i mai cautam nod in papura sacosei sale de demnitar?. Cred ca in cazul unui mic si discret „referendum”, propunerea de schimbare a dlui. Isarescu, ar cadea cu succes. Populatia noastra poate chiar il iubeste, pentru ca domnia sa, reuseste sa mai franeze cate un pic, alunecarea tacuta si eleganta a tarii, pe topoganul financiar. In Franta dupa razboi, au fost la fel de multe cazuri de „colaborationisti” de succes. Si s-a prabusit Franta?. Dimpotriva…Ori noi care suntem unii dintre cei mai buni „copiatori”, iata-ne supravietuind de facto. Inca odata , crestinismul este invins. Parca/poate, asta se si doreste. Ar fi omare victorie a …diavolului.

    1. kuiza spune:

      De acord cu Dvs! Si destul de dubioase aceste actiuni ale CNSAS, care tace ca pestele cand este vorba de un alt colaborator dovedit al fostei Securitati, Ioan Aurel Pop, aflat/numit la varful Academiei Romane si scriitor de istorie indoielnica (deci in continuare un pericol pentru societatea romameasca, prin manipularea opiniei publice si vicierea mediului academic romanese). Revoltatoare dubla masura a institutiilor statului roman, precum acest CNAS, aservite politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!