Câteva observaţii după ce mama lui Ponta a trecut pe la Parchet

De-a lungul vremii, răsturnările de putere din România au căpătat diverse forme, de la banal la spectaculos. S-au făcut prin moțiune de cenzură, prin alianțe imorale, prin trădare și o dată cu scoaterea oamenilor în stradă. Și, evident, un caz special, în 2012, cu forțarea limitelor legislative și constituționale de o manieră care a speriat enorm de multă lume.

Fiecare situație a ținut de un anumit joc al democrației care poate fi înțeles și acceptabil până la un punct. Cu excepția episodului din 2012, niciuna nu a stârnit mirări mai mari decât ar presupune situațiile tipice ale unui stat de drept. Actuala încercare de răsturnare a puterii are o particularitate pe care nu am mai întâlnit-o în anii anteriori.

E vorba de folosirea climatului de arestări și strădania de a asigura un anumit tip de percepție. Ni se propune astfel o luptă între buni și răi. Binele este reprezentat de gruparea Iohannis care benficiază de o popularitate pe care nici un alt regim nu a mai atins-o. Răul este gruparea Ponta-Băsescu. Cu toată supărarea pentru unii, îi pun la un loc pentru că s-au potențat reciproc împotriva lui Iohannis în lunile trecute. Și probabil că o vor face din nou în cele ce stau să vină. Iar ei arată în felul următor:

1. Traian Băsescu, înghesuit de scandalul Udrea. Evenimentele din ultima vreme confirmă acuzațiile din ultimii ani. Domnul Băsescu nu poate astfel deveni un opozant real al lui Iohannis. Dreapta solidă va merge în jurul lui Iohannis.

2. Ponta – lovit de scandalul arestării cumnatului, interogării mamei și al sorei. Presiune uriașă asupra lui: mediatică, dar și din partid.

3.Tăriceanu lovit, la rându-i, de un scandal Microsoft, pornit totuși din octombrie. Dosarul lui sau mai curând mărturia împotriva lui a fost desecretizată rapid și dată în presă, când alianța lui Iohnnis s-a prins că nu îl poate da altfel jos. Coincidență, i s-a întâmplat la 48 de ore de când l-a ars rău pe Hellvig. Parlamentarii lui ar putea fi tentați să revină  la PNL

4.Daniel Constantin – cu liderul Voiculescu în pușcărie, dar și cu un scandal latent legat de rudele sale de prin ministerul agriculturii.

5.Generalul Oprea – încă neatins pentru că el poate juca încă, având voturi multe.

De ce fac această listă și spun că este construită în defavoarea lui Ponta? Pentru că nimic nu mișcă de partea cealaltă. Expuși la scandalul Microsoft, oamenii lui Iohannis sunt zen. În timp ce mama lui Ponta  e plimbată prin fața a zeci de camere de luat vederi, Vasile Blaga e dus pe ușa din spate la DNA. Și am bănuiala că sunt și alții. Toate informațiile  care apar în presă sunt doar de o singură parte.

Imaginea amețitoare este că ne confruntăm cu un uriaș grup infracțional care trebuie înlăturat. E foarte probabil să şi fie aşa. Ca să lăsăm în loc o putere curată. Că se lucrează în sensul acesta ne arată și rapiditatea cu care Iohannis și-a impus favoritul la SRI.

Atenție, nu condamn activitatea DNA. Dimpotrivă, dacă s-a furat să-i ia pe toți. Analiza mea este politică.

Marian Vanghelie a spus recent la Ultimul Cuvânt că Victor Ponta îl folosea pe George Maior ca sperietoare pentru parlamentari. E logic căci SRI-ul are tone de informații care duc la dosare de corupție. Nu este exclus să se întâmple acum la fel. Întregul angrenaj pare construit ca rapid, zeci de parlamentari să găseasca drumul corect. I s-a întâmplat curând fratelui lui Radu Mazăre, ca să vezi.

Planul a funcționat impecabil până mai zilelle trecute, când Victor Ponta pare să se fi trezit din letargia și căderea în admirație față de Iohannis. În primul rând l-a lăsat pe Tăriceanu să anunțe o asumare de răspundere. Situație dublu câștigătioare. Dacă PNL nu depune moțiune se face de râs. Dacă depune și nu trece, la fel. Dacă prin absurd pică, va pica de pe un cal frumos. În orice caz își consolidează poziția. Apoi a blocat nominalizarea la SIE. Și în fine, au început să apară informații și mici capete de dosar și despre oamenii. PNL.

La rându-i, Traian Băsescu a bătut palma cu câțiva dintre oamenii lui Dan Diaconescu și e posibil să mai strângă și alți rătăciți. Și atenție, e foarte posibil ca Ponta și Băsescu să se îndrepte unul spre altul în mod natural.

A, și dacă vă întrebați de unde a pornit riposta asta, cred că e simplu: la cum îl știu, Victor Pont nu o să-i ierte niciodată pe cei care i-au adus mama la parchet.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Câteva observaţii după ce mama lui Ponta a trecut pe la Parchet

  1. Avatar laurentiucat spune:

    de ce il deranjeaza la parchet si cand o plimba la antena 3 nu?
    cine l-a pus sa o scoata la vedere?

  2. Avatar laurentiucat spune:

    apropo, de la pnl aripa pdl sau la gramada?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!