Cât de adevărat este clipul de la Starea Nației

Am văzut și eu clipul care a încăierat internetul. L-am auzit și de dimineață pe la radiouri. Iată-l din nou. Așadar, în ce țară locuim?

M-am uitat și încă nu-mi vine a crede. Vlad Petreanu spune că e posibil să faci o șmecherie care să inducă răspunsurile astea. Un truc:

”Cum poţi nedumeri nişte domni şi doamne cu întrebarea „noi în ce ţară trăim?”:

Reporter: „Înaintea constituirii regiunilor tradiționale, au existat țări românești, cum ar fi țările Crasnei, Lăpușului, Gurghiului, Moților, Almașului, Făgărașului, Bârsei. Sau Ţara Românească, de exemplu, aţi auzit de ea. Erau multe ţări diferite înainte de unire. Deci noi, acum, aici unde ne aflăm şi filmăm, în satul dvs., la Văşcăuţi-pe-Deal, noi în ce ţară trăim?”

După care tai doar întrebarea „noi în ce ţară trăim?” la montaj şi gata.”

Dar dacă este adevărat? Dar dacă este adevărat? Am vorbit și cu Dragoș Pătraru. Mi-a spus că nu este trucat. Că totul e real și că poate să-mi arate mai multe cazuri. Că se izbesc zilnic de răspunsuri din astea. Pe măsură ce vorbesc cu el, la televizor apare o știre în care o femeie al cărei copil a murit pentru că ea nu știa numărul de la salvare. Deci, dacă e adevărat?

În România există 120 de mii de analfabeți. Asta nu presupune doar că nu știi să scrii și să citești. Ci că nu înțelegi nimic dintre realitățile, instituțiile și raporturile sociale ale lumii în care trăiești. A-i expune într-o emisiune de pamflet, nu e grav. E doar un semn.

Grav este că sunt oameni care se întreabă dacă ei ar trebui să voteze sau nu. Grav este că nu ai un sistem educațional și social care să îi scoată din starea asta. Grav este că un sistem întreg este construit ca să-i pună în situația  asta.

Iar a spune azi că mai bine le tăiem dreptul de vot este primul pas spre o discriminare masivă. Ce alt drept le tăiem mâine?

Apropo, în Africa de Sud, de aproape 30 de ani, există un oraș care se numește Orania. Acolo locuiesc doar albi. Nu este interzis negrilor, dar niciunul nu-și găsește de lucru. Iar ca să locuiești în oraș trebuie să ai loc de muncă. Căci altfel nu primești aprobarea primăriei. Niciunul din aspectele menționate nu încalcă Constituția lor. Și par fericiți, liniștiți și superiori. Deci încotro ați dori să vă îndreptați?

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Cât de adevărat este clipul de la Starea Nației

  1. Avatar bogdan spune:

    sa fim seriosi, asta nu e un motiv de dezbatere.
    nu e trucat, dar e doar decupat si redat cat sa fie foarte sugestiv, mult prea sugestiv.
    si eu pot sa merg pe coclauri, sa intervievez sute de analfabeti si sa fac o selectie cu cele mai tari 10 perle.
    dar nu e reprezentativ. deloc. doar fun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!