Ion Caramitru, cuceritor despre întâlnirea cu George Călinescu

De mule ori când ajung mari invitați la noi, la DigiFM, văd că sunt istorii care se pierd. Se duc. Sunt de fapt momente de istorie care se pierd. Și-mi pare rău că nu o să le mai aud, că le aude prea puțină lume față de cât ar merita. Și atunci, le salvez.

Îl pun deoparte  azi pe Ion Caramitru. Actor uriaș, regizor, director de teatru, vedetă de-a dreptul, Ion Caramitru spune că vine rar la radio sau la tv. ”Sunt eu sătul că apar mereu aceleași fețe, la noi, la televizor”

Caramitru e doldora de istorii. Cred că o zi ar putea să stea să-ți povestească ce-a adunat o viață. Are 75 de ani. 75. Și nu mi-am dat seama decât atunci când am pregătit emisiunea. ”Singurul meu prieten adevărat a fost Toma Caragiu,” a spus la un moment dat. Dar i-a cunoscut pe toți cei mari, începănd de la George Vraca, care l-a pregătit într-un fel pentru admiterea la teatru. ”Măcar ești mai bun ca alții că nu dai din mâini.”

Ion Caramitru a povestit la DigiFM cum fugea de la unele ”ore plictisitoare de la Teatru”, ca să-i vadă la cursuri pe Tudor Vianu și George Călinescu. ”Călinescu intra teatral la ore. Stătea la fereastră câte zece minute, apoi când simțea că auditoriul nu mai poate se întorcea și spunea: azi vom vorbi despre culoarea verde în poezia franceză.” Iar la un curs le-a explicat celor prezenți ce mănâncă îngerii. ”Pentru că nimeni nu știe să-mi răspundă la această întrebare simplă.” Dar mai bine îl vedeți, căci numai așa are farmec.

Altfel, Ion Caramitru spune de ce a refuzat să mai facă parte din distribuția Liceenilor. ”Era un film a cărui poveste intimă, avea o teză de nesuportat și nu mai voiam să fac parte din ea”, făcând referire la perioada comunistă. La a cărei cădere a participat din plin. ”Nu am spus niciodată, Mircea fă-te că lucrezi, asta e o invenție. Arată-le că lucrezi, aceasta este fraza.” Puneți un ochi! Chiar merită. 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!