Zece reguli ca să nu auzi niciodată acasă de ”Balena Albastră”

De trei zile România este tulburată de ”Balena Albastră, ” jocul dement inventat de un rus care a dus până acum la moartea a 130 de copii. Câștigi doar dacă te sinucizi, asta spune jocul despre care nu se știe mare lucru cu certitudine, dar despre care speculațiile se înmulțesc. 

Vineri dimineață, te pune pe gânduri un caz de la Brașov, apoi la amiază afli de istoria tulbure de la Iași în care cinci copii ajung la spital. Dar povestea pe  care trebuie să o citiți și să o vedeți este cea a fetei de 13 ani din Timișoara. 

 

Ce trebuie să vezi musai aici? Că odată intrată în povestea asta, copilul nu a mai putut scăpa decât cu ajutorul părinților. Priviți mărturia mamei fetei:

Pe lângă aceste mesaje, i s-a făcut o poză de pe telefonul ei, în casa noastră, cu fața ei. În momentul acela s-a speriat și tot prin mesaje, persoana care trimitea acele mesaje îi spunea că orice ar face, el o vede, că este în apropierea casei, să se uite pe geam și tot felul de mesaje din acestea de intimidare.”

Și încă una:

”Prin acel telefon, acea persoană putea să monitorizeze tot ce se întâmplă în încăperea în care era telefonul și să vadă efectiv. Soluția nu este resetarea din fabrică și schimbarea numărului de telefon. Acele telefoane sunt efectiv compromise și nu mai au ce să caute la îndemâna copiilor care au accesat acel joc. Pentru că nu știi, poate ca finalul să fie destul de tragic.”

Aceasta este doar o poveste. Este doar un eveniment care va trece și în curând va fi uitat. Dar problema va supraviețui în zeci de alte forme. În sute de alte site-uri, în mii de alte comunități. În realitate, copilul tău este doar la câteva clickuri distanță de o zonă tenebroasă, la câteva minute distanță de posibili infractori, dar cel mai probabil este mereu amenințat de umilință publică, de expunere rușinoasă, de colegi sau alți copii care vor să-i fac o farsă, o glumă sau care pur și simplu vor să se dea mari. 

Nu este adevărat că ”ei știu deja cu calculatorul și internetul”. Asta este o prostie. Ei știu să mânuiască mașina, dar nu-i știu regulile și sunt cele mai frecvente victime. E ca și cum la 18 ani l-ai lăsa singur cu mașina pe stradă, de prima dată. La școală, educația internetului se face prea puțin și prea târziu, așa că ocupați-vă acasă. O să (re)scriu aici câteva reguli și o să adaug altele, așa cum le găsesc pe diverse site-uri ale unor guverne care dau atenție la povestea asta sau așa cum le aplicăm noi. 

1. Explicați-le tot timpul că internetul nu este doar un loc de joacă. Spuneți-le că este periculos și că nu au voie să vorbească cu străini, așa cum nu au voie nici în viața reală. Povestiți-le lucrurile rele care li s-au întâmplat altora. 

2.Urmăriți tot timpul pe ce site-uri intră copiii. Sunt aplicații specializate, în caz că șterg datele din History. Chiar și anti-virușii vă oferă acum posibilitățile astea. Dar nu e întrutotul de ajuns.

3.Stabiliți împreună parolele sau cereți-le parolele de la diverse conturi de rețele sociale. Posibil să se lase cu plânsete, dar viața este dură. 

4.Puneți-vă feed-back-ul de la rețelele sociale la voi în mail. Așa o să știți toată activitatea de pe conturi. 

5.Fiți prieteni pe rețele sociale sau rugați un alt adult să-l urmărească.

6.Opriți jocurile în rețea. Altfel nu o să puteți controla niciodată cu cine de pe planeta asta intră în contact. Știu că e nasol, mai ales la băieți, dar jocurile sunt mișto și fără rețea. 

7.Învățați-i să vă spună de fiecare dată ce se întâmplă, atunci când au temeri, frici sau nu înțeleg ceva. Apelul la un adult, profesor sau părinte, trebuie să fie obligatoriu. 

8.Nu răspunde la mesajele violente și printează toate mesajele ofensatoare, amenințătoare sau care vă deranjează. 

9. Blochează-i imediat pe cei care vă amenință copiii. Faceți plângeri la Poliție fără să ezitați. Nu tratați cu lejeritate și cereți-le polițiștilor să-și facă treaba.

Vladimir a fost abordat la un moment dat de un puști care i-a cerut date personale. Am mers la Poliție și nu i-am lăsat până nu l-au găsit. Un echipaj de Poliție l-a vizitat acasă și l-a luat la întrebări.

10. Cât despre copii, ei ar trebui să știe câteva lucruri în mod reflex, iar voi să le repetați până se plictisesc:

Nu postați date personale pe internet. Fără numere de telefon, adrese de mail sau alte date de identificare.

Nu postați fotografii care să vă pună în situații jenante. Nici pe voi, nici pe alții.

Nu răspundeți la provocări.

Vino la mama și la tata ori de câte ori te simți amenințat. Ei nu vor să te certe, vor doar să fii bine.  

Foto

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

6 comentarii la Zece reguli ca să nu auzi niciodată acasă de ”Balena Albastră”

 1. Catalin spune:

  „Vino la mama si la tata ori de cate ori te simti amenintat” si totusi majoritatea pasilor pe care ii descrii tu aici o sa creeze exact opusul, daca nu ai nici un pic de idee despre psihologia de baza. Trebuie sa iti inveti copilul sa fie responsabil, insa daca intri cu „forta” in viata lui, o sa pierzi orice contact, mai ales daca copilul va incepe sa considere amenintat de controlul excesiv. Controlul excesiv si cenzura extrema nu au dus la dezvoltarea unui adult adaptat si sigur pe sine, iar toata grija exagerata si „frica” folosita cateodata de adulti sa isi convinga sau sa isi controleze copii pe termen scurt au repercursiuni asupra psihicului copilului si a dezvoltarii lui ca om. DA, adu-i la cunostinta riscurile, sigur, poti sa le povestesti posibile intamplari si discuta cu ei in mod responsabil. Daca vei trata copilul ca un adult (si anume nu consideri ca e tampit si ca trebuie sa iei tu fiecare decizie in locul lui), el o sa iti raspunda intr-un mod pozitiv si chiar o sa coopereze cu tine. Pe scurt educa-l dar nu incerca sa il controlezi.

  1. Catalin spune:

   Copilul o să-și ia singur deciziile. Nu înseamnă că stai pe capul lui. Dar cred că e firesc ca până la o vârstă, să știi ce este prin conturile lui de FB. Desigur, poți să-i dai încredere, dar asta nu înseamnă că poate lua toate deciziile corecte. De asta suntem aici să le aratăm și ce e bine sau rău.

 2. Ovidiu spune:

  Catalin: Ai copii? Dacă da, atunci e prea târziu pt ce propui tu. În viata unui copil „nu intri” ci ESTI. Ești parte din viata lui și știi tot: ce simte, ce gândește, de ce ii e teama și de ce nu ii este teama și multe altele. Asta se face încă din clipa în care ai copilul, nu te trezești la adolescenta să-l controlezi. Unde ai fost pana acum? Deciziile se iau împreună cu tine la inceput pentru a-l învață cum să ia o decizie. Apoi se va descurca singur.

  1. Catalin spune:

   Dar de unde ai dedus tu c-am fost plecat si brusc am hotarat sa iau deciziile astea?

 3. Ana spune:

  De acord 100%! Baiatul meu are 11ani, nu are conturi pe retele sociale ( si atunci cand o drama s a intamplat in viata unei colege de munca- nepoata ademenita pe fb si ucisa- mi-am luat inima in dinti si i-am povestit copilului meu), copilul meu invata la scoala (in UK) ca nu este ok sa ai Fb. Nu are voie sa joace jocuri in retea sau jocuri care sunt ptr peste 12ani, ii controlez laptopul pe cate isi face temele si vede filme. Merge insa singur la scoala si numai din acest motiv are un telefon mobil si ii explic zi de zi ca eu cu sfaturile mele ii vreau binele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!