”Vreau si eu o cita ca sa imi renovez pasaportul ca imi trebuie la ayuntamiento”

Colegul meu Ciprian Bălțoiu mi-a răspuns la textul de ieri legat de Centrul electronic care îi ajută pe cetățenii români aflați peste hotare. Ciprian a lucrat în diplomație, la Madrid. El are o viziune din interior a sistemului și a ținut să scrie următoarele lucruri. Primul dintre ele este ca Romania de acasa nu se potriveste la Madrid.  

”Ideea acestui centru, Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate, a pornit de la niste oameni care au demonstrat ca habar nu au de specificul fiecarei tari unde traiesc sute de mii si milioane de romani. Cum orice institutie a statului si MAE e una buna de muls de catre cine trebuie , poate ar fi interesant de sapat si vazut cine a creat sistemul , softul folosit , cine a facut licitatia pentru aceasta investitie etc etc.

 Apoi este gresit sa centralizezi toate apelurile pe care in mod normal le primesc consulatele si ambasadele din intreaga lume intr-un singur loc atat vreme cat tu recunosti ca non stop 500 de apeluri sunt in asteptare si nu primesc raspuns.  Ori ai capacitate sa raspunzi la majoritatea apelurilor ori lasi ca acele apeluri sa ajunga acolo unde trebuie. Astfel se poate ajunge ca intr-o tara unde sunt putini romani sa trebuiasca sa astepti ore si zile in sir sa incerci sa iti raspunda cineva la telefon. Desi in varianta anterioara  raspunsul era imediat.

Apoi persoanele care raspund la telefon au o larga paleta de raspunsuri oficiale pentru intrebarile cetatenilor romani aflati peste hotare. Ce te faci insa daca  cel ce suna din Spania intreaba asa  cum a invatat el in Spania ! Hola vreau si eu o cita ca sa imi renovez pasaportul ca imi trebuie la ayuntamiento ca sa convalidez  unos documentos.   Nu radeti acesta este limbajul asa numit romañol adica o limba vorbită in mod curent de romanii din Spania care combina involuntar spaniola cu romana.  Si exmplele pot continua la nesfasit.  Eu am avut nevoie de un an de zile de munca zi de zi intr-un consulat in care veneau 500 de persoane zilnic sa inteleg acest limbaj local.Sau un alt gen de solicitare …De unde obtin si eu un justificante ca am fost la consulat pentru ca mi jefe imi cere sa-l prezint en trabajo…

Crezand probabil ca orice roman de rand este  ACOSTUMBRAT …OBISNUIT  cu limbajul oficial , cei ce au decis formarea acestui centru au crezut probabil ca un raspuns e valabil pentru orice roman fie aflat el in Australia fie Italia sau Spania. Ce se fac de exemplu cei de la Bucuresti cand cineva intreaba cum ajunge la Consulatul de la Madrid ? In afara sa ii fie data adresa  nu cred ca operatorul de la Bucuresti o sa-l intrebe pai de unde vrei sa ajungi acolo ? A din Coslada ? Atunci trebuie sa urci in Cercanias pe linia 7 pana la statia Vallecas si de acolo vezi o rotonda (sens giratoriu) si langa o gazolinera Repsol (benzinarie Repsol ) o sa gasesti consulatul. Cam asa ar suna o explicatie de inteles pentru romanul din Spania

Eu nu am fost niciodata convins de  logica si buna functionare a acestui centru chiar daca sa spunem unii inceraca sa ii gaseasca functionalitatea raportand  cate apeluri au fost primite.  Omul de rand de peste hotare  vrea sa ii se explice pe intelesul lui . Nu sa i se citeasca eventual o prevedere legala sablon. ”

Eu cred că lucrurile bune se amestecă cu nereușitele, ca peste tot. Cert este că, momentan, sistăm la întâlnirea dintre un sistem electronic deștept cu o cultură care nu ar vrea să stae de vorbă cu un funcționar. Oamenii vor să li se explice și să fie siguri că se ocupă cineva de ei. Așa am fost obișnuiți de mici, altfel nu avem încredere. Aștept în continuare experiențele voastre legate de relația cu Ministerul de Externe.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “”Vreau si eu o cita ca sa imi renovez pasaportul ca imi trebuie la ayuntamiento”

  1. Ramona spune:

    …stai sa vezi cum e la consulatul din Bonn…salt in timp in anii ’70-80.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!