Visez pentru copilul meu să plece din România

Un puști de 16 ani ne-a vorbit ieri dintr-un spital din Belgia. Gabriel Pavlos se recuperează de un an, după incendiul de la Colectiv. Pavlos poate nu ar fi fost în spital, dacă își lăsa acolo un prieten pe care-l adusese într-un scaun cu rotile. Dar nici om nu ar mai fi fost.

”Vreau să nu mai tăceți, să spuneți ce aveți de spus, ca România să se schimbe.” Acesta este mesajul lui pe care ni l-a transmis. Și dacă e să facm ceva pentru acești oameni, măcar atât putem face. Măcar să fim sinceri unul cu altul. Și am să încep eu.

Visul meu este să-mi trimit copilul să trăiască și să muncească în altă țară. Într-una europeană de esență veche și în care oamenii apar în fața semenilor lor drept oameni și nu altceva.

Visez să-mi văd copilul într-o țară în care o catastrofă de proporția Colectiv ar fi schimbat ceva. Ori mie mi se pare că e din ce în ce mai rău. Mi se pare că după un an, fețele răului sunt din ce în ce mai multe și mai stridente. Văd că după un an, tupeul a crescut, lipsa de rușine se mărește și găunoșenia te dă afară din țară.

Văd că politicienii sunt din ce în ce mai nesimțiți, că nu mai au niciun fel de scrupule și că duc o luptă absurdă ca să transforme negrul în alb și invers.

Visez la o țară în care copilul meu să nu fie condus de oameni agresivi care stau în pragul pușcăriei. O țară în care lumea să aibă decența de a face un pas în spate atunci când are probleme.

Visez pentru copilul meu la o țară în care lumea are un proiect comun. O țară în care să existe dezbateri, dar în care oamenii să știe direcția de urmat.

Vreau o țară ai cărei locuitori se respectă, chiar și atunci când au păreri diferite. Vreau o țară în care nu ești catalogat automat ticălos doar pentru că ai o opinie diferită. Îi doresc o țară în care lumea nu construiește ziduri, ci mai curând poduri.

Vreau ca fiul meu să trăiască într-o țară în care nu există în permanență pericolul ca școala să devină o fraudă. În care să știm că școala se ocupă mai mult de elev și-i dă profesorului respect. Vreau o școală în care rezultatele să fie corecte și nu generate de natura funcției părinților sau cursanților.

Vreau să trăiască într-o țară în care să nu-i fie frică de spitale. Și în care să nu auzi mereu că bătrânețea este cea mai grea perioadă a vieții.

Nu am mijloacele să-l trimit eu și nici nu pot să-i impun visurile mele. Va face ce va crede de cuviință, dar eu îi voi explica ce i se va întâmpla dacă va rămâne aici și cum trebuie să arate normalitatea banală din altă parte, dar care îți lasă viața de trăit.

Pe mine mă apucă însă, uneori, disperarea. Și mai ales acum, după un an de când am trăit revoluția generației mele, mi-e din ce în ce mai greu să înțeleg de ce oamenii aleg himere, de ce nu-și fac treaba, de ce se lasă călcați în picioare. De ce le place mai mult să admire conspirația, în loc să vadă adevărul în față.

Și mi-e teamă că, dacă nici în anul acesta, în care am trăit o dramă comună, nu ne-a dus mai mult spre bine, atunci cu greu vom mai schimba țara asta. Dar măcar o să vorbesc.

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Visez pentru copilul meu să plece din România

 1. Lucian M spune:

  Acum, după ce ii explici toate aceate lucrui, ia în calcul și faptul că s-ar putea să se nască in el visul de a schimba lucrurile în țară. Sunt destui oameni din generațiile tinere care vor asta. 😉

 2. Bogdan Popescu Necsesti spune:

  E dureros de adevarat. Am 2 fete de 13 si16 ani.Cea mare este dispusa sa dea bacul britanic,sa faca medicina acolo desi avem prieteni medici excelenti aici, iar radacinile noastre presupun si detinuti politici si refugiati din Basarabia.Ne este insa teama ca lipsa de normalitate va supune copilul la un sir de dezamagiri mai consistent decat oriunde in alta parte.

 3. catalina spune:

  care ar putea fi aceasta tara?

 4. jarmina spune:

  Eu de un an am dicortat oficial de Ro , este doar un spatiu geografic unde traiesc , se putea numi oricum , Cambodgia , Nigeria etc

 5. Alina spune:

  Lucrurile si oamenii din Romania nu s-au schimbat si, din pacate, cred ca nici nu se vor schimba… mai ales, in bine.
  In conditiile in care, dupa Colectiv, in Romania au fost alegeri locale, iar romanii au dat votul lor de incredere unor cercetati penali, si uneori, mai rau, unor DETINUTI… au investit cu increderea lor niste puscariasi sau puscariabili sa le conduca destinele si localitatile … LA CE SA MAI SPERAM???
  Sunt de acord cu tine – copiii nostri ar trebui sa traiasca in niste locuri mai civilizate si cu oameni despre care sa se poata afirma ca sunt oameni.

 6. H-D spune:

  TREBUIE SA STAM AICI SI SA DAM O LECTIE CELOR CARE DISTRUG ROMANIA,NU ESTE O SOLUTIE SA PLECAM !!!

 7. Gheorghe Silvestrovici spune:

  EU NU VREAU CONDUCĂTORI PENALI CARE ATACĂ JUSTIŢIA

  În România anului 2017 sunt 7600 de dosare de cercetare penală pentru oamenii politici, sunt zeci de miniştri, sunt zeci de preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene şi sute de primari şi de consilieri care au fost condamnaţi sau sunt în cercetare penală. România are cei mai mulţi politicieni corupţi din lume. Dispreţul, tupeul şi aroganţa politicienilor români au atins culmile nesimţirii politice.
  Ce fel de parlamentar esti, dacă ai furat şi înşelat? Cum te defineşti ca legiuitor, după ce ai fost cercetat pentru încălcarea legilor, pe care le-ai întocmit tocmai pentru a nu fi încălcate? Care adevăr şi care dreptate reprezinţi, imoralule?
  În ultimii 27 de ani, VOI politicienii corupţi aţi distrus economia ţării şi aţi falimentat întreprinderile. VOI aţi distrus agricultura şi aţi înstrăinat terenurile agricole. VOI aţi produs cel mai mare exod din istoria ţării şi a lumii contemporane, izgonind 3 milioane de oameni pentru a-şi căuta de lucru în afara ţării. VOI politicienii corupţi sunteţi distrugătorii ţării !
  Pe cine crezi că reprezinţi şi minţi, coruptule fărădelege? Corupţilor! Priviţi-vă în oglindă, pe cine vedeţi ? În mod sigur nu vedeţi realitatea : nişte ticăloşi oportunişti care şi-au votat legi pentru hoţie, legi pentru a fi deasupra celorlalţi, legi pentru a fugi de justiţie, legi pentru venituri, pensii şi privilegii neruşinate, legi pentru a jecmăni în linişte.
  Eu nu vreau să trăiesc în ţara Hoţiei, ci în ţara Responsabilităţii.Trăiesc printre oameni cu bun simţ şi cinstiţi. Vreau să mă reprezinte oamenii cinstiţi şi cu bun simţ. Doresc cu ardoare să fiu mandru de cei cărora le-am acordat şi mi-au răsplătit încrederea.
  Hei, politicienilor-demnitari corupţi! Sunteţi ruşinea Europei şi bătaia de joc a lumii ! M-am săturat de demagogia şi populismul vostru, de minciunile, înşelăciunile şi ipocrizia voastră ! Hei, politicianule-demnitar, de ce nu vrei să fii cinstit ? Fii onest, respectă oamenii şi legile şi vei fi respectat de oameni şi de lege! Voi parlamentarii cinstiţi, de ce nu curăţaţi sistemul politic de corupţie, de ce sunteţi 500 ?
  Chiar nimeni, noi toţi oamenii, nicio instituţie a statului de drept din România nu poate opri penalii să fie in Parlamentul şi Guvernul României ? Aşa se guvernează o ţară, cu infractori sau cu indivizi aflaţi în cercetare pentru fapte ilegale?
  Pentru a reforma clasa politică, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?
  Este atât de greu să ne purtăm unii faţă de ceilalţi cu bun simţ, cuviincios, să fim solidari pentru binele comunităţii, să ne respectăm reciproc şi să respectăm legile ? De ce nu dorim adevărul, dreptatea, justiţia în aceeaşi măsura în care vrem să fim respectaţi şi să ni se respecte drepturile ? De ce este atâta duşmănie între noi, atâtea certuri, atâta ură, atâta vrajbă ?
  Dupa 27 de ani de frământări, de ce nu suntem în stare sa fim uniţi, să recâstigăm încrederea în noi, să respectăm munca bine făcută?De ce nu avem instituţii ale statului care să promoveze autentic si satisfăcător virtuţile morale, să respecte fiecare om şi să asigure bunăstarea fiecărei familii ?
  Eu nu vreau conducători penali. VOI CEILALŢI, CE FACEŢI ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!