Teoria conspirației îi omoară din nou pe tinerii din Colectiv

De câteva zile s-a pornit din nou valul conspiraționist în cazul Colectiv. Nu e drept și nu e corect, mai ales față de familiile celor care au pierdut copii acolo. Nu e drept față de cei care au fost răniți acolo și nici drept față de cei care acum muncesc să stabilească lanțul evenimentelor și vinovații.

Știu, România e o țară care nu are încredere în nimic. Nu-i plac oficialii, nu-i plac instituțiile și de multe ori nu-i place adevărul. De multe ori când îl vede îl respinge. Cu atât mai mult când vorbim de politicieni care și-au făcut o marcă din distorsionare lui și adaptarea la o realitate proprie.

O să analizez ”argumentele” și mai ales lipsa lor de relevanță.

1.Discuția a fost repornită de stenogramele în cazul ofițerului STS care lua șpăgi pe la guvern. Omul era perfect înfipt în funcție și-și știa cu asupră de măsură rolul.

Ştefan Enache: Ce, eu nu le-am spus ce a fost acolo la… poţi să spui… Eu ştiu ce a fost acolo la… când au dat ăia foc. Eu le-am spus „d-acolo nu scapă nimeni!” Păi acolo a fost dat de aia şi când a ajuns flacăra a făcut prăpăd acolo. Păi dacă am doctor, bun prieten, care e la Spitalul 9.

Ştefan Enache: Se ştia, mă! Ştia şeful din Minister… Şi Oprea… Păi dacă şi-au dat sms-uri „nu vii în seara asta în club!”, unii… Şi eu am prieteni care au fost… specializaţi pe explozibil şi arme de distrugere în masă. Acolo sunt bombele care le au americanii. Mamă şi tată. Deci americanii au mamă, îi spun bombe mamă, israelienii le spun, ruşii tată şi israelienii au o combinaţie de-a lor, aiurea. Numai gazul care a fost, a fost o explozie. Păi dacă i-a făcut ca la rotisor…

Cam cât de credibil poate să fie un astfel de ins? Omul negociază șpăgi și vorbește în același timp de atentate al căror secret îl depășește. Urmăriți-i și coerența. Întâi pomenește de un doctor de la Spitalul 9, după care de ”tot ministerul care știa” și în fine de niște bombe mamă-tată pe care toată lumea le folosește la atentate de astea. Acesta este fix genul de personaj care dă aparența că tranzacționează puterea.

În fapt, stenograma a fost trimisă de DNA la Parchetul General. Procurorii s-au uitat pe zicerile lui Enache, dar au ajuns la concluzia că omul trage doar petarde.

2. Al doilea argument sunt pozele câtorva sms-uri în care cineva dădea un sfat altcuiva să nu se ducă în club. ”Nu te duce in club în seara asta” era mesajul. În trei luni, nimeni nu a putut proba nici măcar că sms-urile erau reale.

sms-uri colectiv

3. Alții au găsit dovada supremă. Și anume un comentariu la un post de Facebook în care se spune că va exploda clubul.  O prostie făcută nici măcar pentru click-uri.

comentariu-EXPLODEAZA

Astea sunt măcar câteva lucruri palpabile. De aici urmează dovezile conjuncturale sau, mai curând, cele în care realitatea este adaptată unor nevoi personale.

4. Fostul președinte Traian Băsescu apare la televizor și spune că ”ceva nu bate bine în povestea asta” și că ”specialiștii de la INSEMEX au descoperit deja ”ce anume”. Astfel, fără să spună nimic, Traian Băsescu spune totul. Și destul ca un număr imens de oameni să creadă în conspirație. Luat cuvânt cu cuvânt, Traian Băsescu nu a spus nimic grav. În sens și ținând cont de instanța enunțătoare, declarația este de ajuns să arunce o țară în aer. Traian Băsescu face asta pentru că el construiește politic în această zonă a neîncrederii în stat.

5. La sprijin a venit și Victor Ponta. Declarația sa în care spune că guvernul a fost schimbat  ”călcând la propriu pe cadavre” este la fel de dăunătoare ca a lui Traian Băsescu. Oamenii se așteaptă ca tu să știi lucruri, că ești parte a sistemului, că ai probe, dar nu vrei să le spui. Atât Băsescu cât și Ponta nu or să poată pune pe masă nici măcar o declarație de genul ofițer STS, dacă îi iei la scuturat.

6. În fine, Florin Chilian are în fișa postului să îndemne la revoluție. E artist, poate șoca, nu are o funcție, declarațiile lui sunt al fel de valabile ca ale oricărui cetățean de pe stradă.

Pericolul este însă în altă parte. Când de atât de multe ori ți se spune un lucru, când zeci de site-uri fantomă trăiesc din mizeriile astea, când mizeriile astea sunt întărite de oameni de stat, atunci o să începi să le crezi. O minciună devine adevăr, dacă cineva ți-o spune la nesfârșit. Iar sarcina probei se răstoarnă.

Deja s-au conturat două teorii la a căror împământenire se lucrează: cea vagă în care Oprea a vrut să scape de cazul Gigină și cea dură care i-a luat locul și care ne spune că așa a vrut Iohannis să scape de Ponta.

Absurde amândouă. Prima pentru că Oprea era închis la mantinelă și cu toate contactele tăiate. Nimic nu-l mai salva politic. Iar guvernul Ponta dispărea și el în mod natural. Pur și simplu, Iohannis nu avea nevoie de așa ceva. Cu toții așteptam să vedem cum și când se termină.

Ce se întâmplă acum este o greșeală. Chiar și din partea breslei mele. Pentru că, de fapt, până acum, cei care susțin cu jumătate de gură toate poveștile astea nu v-au pus pe masă nici un document, nicio anchetă, nicio declarație oficială. Fac parte din aceeași lume a informațiilor știute de cineva care are pe altcineva, precum colonelul Enache.

Și este o portiță de scăpare pentru un sistem a cărui putreziciune ucide oameni prin nepăsare și corupție. Iar asta îi  mai ucide o dată pe oamenii din Colectiv.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!