Televiziunile nu au nicio șansă în fața Oanei Zăvoranu

Am văzut valul de indignare ce a cuprins online-ul în chestiunea Oana Zăvoranu. Val comparabil doar cu audiențele pe care le-au făcut televiziunile care au transmis subiectul. Cred că sunt cele mai mari audiențe făcute cu o înmormântare în România. Audiențe care au răsturnat topul obișnuit al televiziunilor.

Și am mai văzut și nodul în gât al CNA-ului care se sufoca la rușinea că se poate întâmpla așa ceva la televizoarele din România. Căci pe ei onorabilitatea îi apucă ocazional și doar dacă vine vremea să se mai uite la televiziunile acelora care nu sunt prieteni cu prietenii lor politici. Hai să lăsăm un pic indignarea deoparte și să dăm deoparte și ipocrizia. Adevărul trebuie să-l cauți în sărăcia din România. Eu lucrez în televiziune și pot să spun așa.

Sunt multe televiziuni în România. Poate prea multe pentru câți bani sunt în piață. Zilnic, oamenii din redacții se bat, la modul propriu, pentru fiecare zecime de procent de audiență. În ultimii ani, eu nu am văzut în televiziuni decât tăieri: tăieri de salarii, tăieri de oameni, tăieri de la investiții, tăieri de la consumabile. E ca și cum industria în care lucrez se dezumflă și se face din ce în ce mai mică. Inevitabil în următorii ani, câteva televiziuni se vor închide.

Liderii de opinie din România spun deseori că în televiziuni, în anii din urmă, au intrat bani neclari pentru a le asigura supraviețuirea. Au dreptate parțial. Banii intră clar, cu contracte, niciun patron de tv nu-și asumă pușcăria. De unde fac investitorii bani, asta e neclar. Dacă fură, atunci fără niciun dubiu, trebuie să meargă la pușcărie. Doar că banii de acest fel au început să dispară, odată cu intrarea la ”beciul domnesc” a finanțatorilor. Iar acum bătălia se dă pe o piață care e rigidă. Așa că toată lumea vrea să prindă cât mai mult din ea.

Televiziunile știu foarte bine cam câtă lume se va uita la un subiect sau altul. Românii petrec cel mai mult timp din întreaga Europă la televizor, aproximativ 5 ore și jumătate pe zi. Cu cât țările sunt mai bogate, cu atât această durată scade. Cert este însă că majoritatea acestor oameni preferă tipul de programe cu Oana Zăvoranu. Între Oana Zăvoranu și o analiză politică sau un subiect social, spectatorii o vor alege pe prima. Și o spun pe propria-mi piele, om care sunt plătit să livrez și cifre, potrivit contractului meu.

Știți care sunt subiectele la care vă uitați cel mai puțin la tv? În ordine cele legate de educație, sănătate, finanțe. Altminteri, miniștrii de finanțe sunt oamenii la care se uită cel mai puțin publicul. Cel mai mult sunt urmărite marile spectacole tv, filmele și scandalurile cu arestări. Momentan suntem însă într-un cerc vicios. Iar când online-ul țipă că nu mai poate cu mizeria de la tv să pună mână să se uite când se fac și alte subiecte. Îmi place însă că tot online-ul a sărit în capul televiziunilor, când un membru CNA a propus o taxă de cinci procente de la cabliști pentru finanțarea televiziunilor. Toată lumea  a strigat că piața trebuie să reglementeze funcționarea televiziunilor. Iar în ultimele trei zile piața a decis: o vrea pe Zăvoranu. Nu o puteți înghiți? Canale sunt multe. Dar cei mai mulți o vor.

Remediul se numește educație. Opriți-vă copiii să se uite la televizor. Alegeți-le canalele, puneți-le o carte în mână. Explicați-le tot ce văd. Refuzați voi programele astea și siliți televiziunile să vă caute. Ele vor ști să vină după voi. E o chestiune de supraviețuire.

(foto shutterstock)

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

5 comentarii la Televiziunile nu au nicio șansă în fața Oanei Zăvoranu

 1. brr spune:

  Partea cu – patronii nu isi asuma puscaria – am vazut-o la sirbu

  articolul e ok – dar ocolesti prea tare patronii tv – de inteles de altfel – si tu tot patron tv ai!

 2. Magdalena Popescu spune:

  Au murit oameni de mare calibru intelectuali,medici actori ,etc,etc,etc, dar sa vorbit telegrafic .Dar non valori se vorbeste „N” zile .Am ajuns la concluzia ca aceasta este calitatea televizunelor.Sa se dea amenzi ptr tv care depasec limita bunului simt Magdalena

 3. oarepanacand spune:

  Stimate domn, petrec in fata televizorului cca. 4-5 ore pe saptamana, daca este vreun film care sa ma deconecteze de zbuciumul cotidian. Eram devorator de talk show-ri, fara preferinta de postul care il transmitea, dar calitatea acestor discutii a scazut dramatic, tematica fiind saracuta, invartindu-se in jurul a 2-3 evenimente mondene, 2-3 arestari cu catuse, 2-3 postari noi Basescu/Iohannis, 2-3 minciuni guvernamentale privind realizarile marete la care urmeaza sa ne asteptam daca vom fi cuminti… Apreciez articolul, dar…(punctele sunt in locul oftatului), cu o floare nu se face niciodata primavara. E un inceput si poate urmeaza si alte flori.

 4. moshu49 spune:

  ” În ordine cele legate de educație, sănătate, finanțe.” sînt subiectele la care mă uit, la care mai adaug sport plus ştiinţă.
  de subiecte precum cel ce vrei să mi-l bagi pe gît fug ca dracul de tămîie. nu mă interesează gusturile mulţimii.
  colectivismul clamat: „cei mai mulți o vor” este parşiv şi ticălos.
  sper ca măcar o sută de mii să vă scoată cna-ul din visterie. 🙁

 5. romanka spune:

  A fost oribil..
  pt mine !
  Aceasta femeie nu merita niciun fel de atentie;
  pur si simplu nu ma intereseaza, pt ca nu are ceva deosebit, adica nu are nimic deosebit, dimpotriva, e vulgara si cinica, etc.
  cand il auzeam iar si iar pe colegul dvtsra de la B1 la stiri cu ceva atat de penibil, parca vorbea despre nu stiu ce minune .
  ufff
  in ce tara ne aflam?
  nu inteleg ce conteaza audienta?
  Irina Petraru are niste subiecte de toata jena,
  special facute ca sa inchizi B1;
  unde e fata aceea extraordinara..ah..imi scapa numele,
  a da, Madalina Puscalau;
  si ea si Robert Turcescu faceau toti banii la B1.
  Si inca ceva..vad pe calculator la B1 fel de fel de videouri cu subiecte de 2 bani, care se bazeaza pe sex;
  nici animalele nu se expun in halul asta;
  nu mai avem nimic sfant in noi?
  trupul e facut de Dumnezeu, nu ca si animal, ci ca unul dupa chipul si asemanrea LUI;
  daca as avea un copil langa mine?
  oricum ma scarbeste, am ajuns la un „nivel de civilizatie” excrecabil.
  Daca vreau sa uus!rmaresc ceva care ma intereseaza nu ma pot feri de acele lucruri dezagreabile .
  Imi plac emisiuniile dvstra.pareti un om serios si aveti f mult bun simt.
  Sa va lumineze Dumnezeu fara de acre nimic nu suntem si sa va dea Intelepciune de Sus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!