Singurul lucru care nu s-a spus despre Netflix

Mi-am făcut cont pe Netflix chiar din primele minute ale anunțului. Nu m-am obosit niciodată să dau filme jos, așa că mi s-a părut un gest firesc. Am conturi și la voyo, hbogo și la seenow, așa că pot face un pic de comparație.

Interfața nu e nici mai bună nici mai proastă ca la ceilalți. Sau invers, dacă vreți ca netflix să fie reperul. Ce e mișto la Netflix este că-ți setează alegerile în funcție de utilizator. Noi suntem trei utilizatori, fiecare va avea o selecție personalizată. Ce este nașpa este că așa îți limitează selecția la genurile care îți plac și nu-ți mai oferă ceva nou. Înțelegeți mai multe de aici.

De asta mi-a părut un pic dezamăgitor la filme. E ok la seriale și documentare. Subtitrările în engleză nu apar la toate titlurile. Asta este complicat, deși mă descurc în engleză. E mai plăcut să vezi un film la ceilalți. Prețul e mai mare decât la restul lumii, dar cred că și-au dat seama că utilizatorii români vor face sharing.

Dar asta e mai puțin relevant. Fiecare o să-și facă o părere pe măsură ce va intra acolo. Există însă o latură pentru care apariția Netflix în România mă îngrijorează.

Un prieten, expert în marketing, a simțit-o primul:” asta înseamnă mai puțin de muncă chiar pentru primii care aplaudă.” Generația care trăiește din comunicare, marketing, rețele sociale o să vadă rapid efectele Netflix asupra firmelor similare românești. Acestea vor suferi și vor investi mai puțin. ”De fiecare dată când venea o multinațională mă bucuram reflex și apoi vedeam că dispare un client, un cont sau sunt mai puține pitch-uri.”

A doua umbră vine de la bani. Netflix va culege câteva sute de mii de euro pentru care nu va fi fiscalizat în România. Banii pleacă direct în conturi din afară. Ca și la Uber, e genul de afacere din care piața românească nu are nimic de câștigat. E o lipsă de reglementare care va lovi pe termen scurt în site-urile de aici, apoi în companiile de cablu și în televiziuni.

Nu mă plâng acum de globalizare. Este firescul lucrurilor. Și te obligă să fii un pic mai bun. Există o soluție: conținut local, de interes local și conținut care să poată fi exportat în țările din jur. Cine va urma calea și va găsi modelul potrivit, va trece și de acest hop.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Singurul lucru care nu s-a spus despre Netflix

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!