Singura putere a Rusiei este disprețul față de viață

Retragerea armatei ruse din nordul Kievului a dus la descoperirea mai multor crime de război. Ucrainenii au filmat trupuri de persoane cu mâinile legate la spate și executate. De asemenea, au fost descoperite gropi comune. Imaginile nu lasă loc de dubii. Nu este vorba de accidente sau de civili prinși între focuri. Aici este un fenomen premeditat.

Sunt probabil cele mai bine documentate crime ale armatei ruse. Probabil că vom mai vedea altele în zonele care au fost sub ocupație. Adăugați aici relatările frecvente despre furturi sau despre vânzare propriilor bunuri.

Dar cât dispreț față de viață să ai?

Mult. Total. Dan Alexe spunea în al 29-lea episod al podcastului Vorbitorincii că fibra socială a societății rusești a fost alterată. Grozăviile din lagăre, din gulag s-au transmis către toată societatea. Modelul de viață în care doar supraviețuirea contează s-a extins. Dan spune că societatea rusă este condusă acum de numeroase grupări mafiote care stăpânesc tot ce înseamnă oameni buni și decenți. „Însuși Putin vorbește ca un șef de grupare mafiotă.”

Armata rusă nu are cum să fie diferită de societate în ansamblu. Furturile corupția, abuzul, minciuna sunt norma, cel mai probabil în rândurile sale. Și un nivel scăzut de profesionalism.

Toate astea duc la dezlănțuiri animalice când cei pe care ai vrut să-i cucerești îți și opun rezistență. Moartea cuiva nu e mare lucru, mai ales că nu e din mafia ta.

De asemenea, faci asta cu gândul că-i vei îngrozi pe cei care vin din urmă și că astfel îi vei înfricoșa. E singura unealtă pe care o au la îndemână și singura pe care o înțeleg, de vreme ce astfel au fost crescuți. De altfel, și șefii lor mai mari de la Kremlin procedează la fel cu întreaga planetă. Agită spectrul morții și speră că ne vor speria. Și chiar omoară.

Mai este un lucru care trebuie desprins. Lipsa de frică. Orice soldat sănătos la cap știe că toate astea, făcute la vedere, ar sfârși într-o anchetă. Dar este clar că nu despre asta e vorba aici și că sunt încurajați să o facă.

Ce putem face?

Există o sumedenii de pârghii diplomatice prin care Rusia poate fi determinată să-i pună la dispoziția justiției pe criminali. De asemenea, de acum știi, atunci când te așezi la masă cu acești oameni, că ei sunt niște criminali de război. Și ai ca scop să-i scoți din istorie pe liderii de la Kremlin.

Dar mai e ceva. Strict în spațiul românesc.

Nu mai este loc de nuanțe. Nu mai este loc de de văzut cine este mai rău, rușii sau americani, cine este mai mare putere colonială. Nu mai este loc și de „alții au făcut la fel”. Nu mai este loc de „NATO venea încoace” și „să ne mai gândim.”

Cine justifică ceva din face Rusia, justifică crime de război.

Foto

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Singura putere a Rusiei este disprețul față de viață

  1. Rika spune:

    Până nu dedicăm un articol–sau mai multe–administrației românești, cu serviciile secrete, poliție, armata and whatnot, clar putiniști & rusofili, e anormal ca societatea & ‘administrația’ să fie în tabere diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!