Scandalul supermarketurilor dincolo de acuzațiile de socialism

Colegii mei de la B1 sunt primii care au realizat o anchetă despre mărirea prețurilor în marile magazine, înainte de reducerea TVA. Ancheta  a fost realizată pe baza mesajelor primite în redacție și a celor care circulau deja pe rețelele sociale. Nimeni nu are pretenția că ancheta ține locul unui studiu, dar existau date relevante. Chestiunea a fost preluată de mai multe instituții de presă, ZF-ul făcând chiar un index al prețurilor în mai multe magazine online. Și rezultatul lor a fost că asistăm la o serie de scumpiri. Victor Ponta și Daniel Constantin au reacționat în chestiune, cel din urmă făcând și un tur prin magazine. Drept urmare, B1 a fost beștelit că a creat o anchetă special pentru PSD, ba chiar că a folosit date mincinoase, care au dus la o un subiect artificial. Totul a culminat cu acuzația de socialism. După ce m-am ocupat și eu în două seri de subiect, am câteva observații.

1. Scumpirea unor mărfuri de bază este un subiect de larg interes și nu-l poți abandona doar pentru că o corporație ți-a spus că este o scumpire sezonieră. E firesc să ridici câteva semne de întrebare, mai ales când toată lumea se așteaptă la o scădere a prețurilor și nu la mărirea lor. Și, deocamdată presa se face în interesul cetățenilor, nu al marilor firme. Altminteri, B1 a făcut acest lucru deși are printre clienții de publicitate câteva hipermarketuri.

2. Nimeni nu face procese de rea-intenție. Doar așteaptă câteva răspunsuri. Cu câteva luni în urmă guvernul a dat un ajutor companiilor reducând CAS-ul. Personal, am interpretat scăderea TVA ca venind în ajutorul publicului, cel care a plătit majorarea din urmă cu câțiva ani. De asta sunt curios dacă nu cumva, ajutorul va fi tot pentru companii.

3. Cred cu tărie că prețul este stabilit de piață și că nu există alte mecanisme care să-l formeze. Dar nu sunt naiv să cred că vorbim de o lume ideală. Există cel puțin o mare amendă dată unor companii pentru cartelizare. E posibil să se întâmple din nou? Nu știu, dar sunt convins că fără presiune publică, statul nu va face verificări.

4. Dezbaterea a fost binevenită, măcar că a adus în spațiul public problema relației dintre producătorii români și supermarketuri. Primii se plâng de practici incorecte și de prețuri care îi omoară. Dar și de faptul că mare parte din produsele esențiale vin din afară. De exemplu, laptele pentru procesare vine gratis din Polonia care își depășește cota de lapte. Așa că preferă să-l distribuie pentru că distrugerea îi costă pe fermieri 40 de cenți pe litru. Cei care au intrat în direct mi-au povestit că unii dintre cei care fac achiziții pentru magazine colectează o taxă de 10 la sută pentru intrarea în sistem. De ce nu sunt reclamați? ”Pentru că ești delistat de toate magazinele”. Amplasarea acestor magazine în oraș e dăunătoare pentru micii comercianți. La fel prețurile diferă pentru același produs în România și străinătate, deși piața ar spune ca aici să fie mai ieftin. Doar câteva exemple care ilustrează o relație inegală. Și o întrebare: cum faci să echilibrezi lucrurile?

5. E fix treaba lui Ponta cum își conduce viața politică, dacă își face sau nu campanie pe baza anchetelor B1. Personal, cred că plimbarea lui Daniel Constantin prin magazine nu a avut sens și nici nu duce la posibilitatea de a rezolva ceva. Niciun preț nu poate fi influențat guvernamental și  e o prostie să le spui oamenilor că o poți face. Apropo, ZF-ul lui Sârbu cred că e primul care stă să-i ducă trena lui Ponta după toate câte au fost între ei. Iar primul semnal politic a venit de la PNL, care nu are însă forța și pârghiile să controleze un astfel de subiect.

6. Sunt convins că venirea super-marketurilor în România a fost un plus atât economic  cât și social. Ele au impus standarde și o formă de civilizație absolut necesare. Și au stabilit o relație de încredere cu cei care le calcă pragul. Au obligat pe toată lumea să crească odată cu ele. Doar că după 15 ani, am intrat într-o nouă etapă, când e necesară o nouă lege, care să asculte și cealaltă parte.

foto: shutterstock

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Scandalul supermarketurilor dincolo de acuzațiile de socialism

  1. Gadiuta Toma spune:

    Cum ne poate garanta statul ca piata va functiona corect dupa cerere si oferta in conditiile in care marii retaileri sunt organizati intr-o asociatie foarte puternica, ale caror intalniri si decizii nu le cunoate nimeni?

  2. romanka spune:

    La Pennymark astazi erau ardeii rosii cu 17.99
    capia rosii 16.99;
    cat de tare isi bat joc de no;
    umeaza acum scaderea TVA?
    aa, se ajunge la pretul de mai inainte 11 si 12, desigur.
    La salarile din Romania preturile la alimente sunt un dezastru.
    Avem cea mai scumpa mancare, la salarii de 8,9/1000
    avem preturi mai mari decat Germania, unde salariile
    is de 7 ori mai mari.
    Cum de reusesc retailerii , sefii de supermarketuri,
    pietarii sa extermine o buna parte din populatie.
    Am 1070 lei pensie dupa 31 de ani de asistenta medicala, singura ma descurc, dar familistii cu copii?
    Pe termen lung se va resimti alimentatia saraca in principii alimentare in sanatatea copiilor, a populatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!