Să fii român nu e o calitate profesională

Hagi simte că le spune pe alea drepte la nervi. Când își dă drumul la gură le spune din suflet. Și cred că o grămadă de lume îi și dă dreptate. În definitiv, Hagi și-a căpătat dreptul să zică ce vrea el. Are succes în România și pentru România. Și muncește al naibii de mult. Față de cei care o ard pe aici știindu-le pe toate, Hagi chiar are ce pune pe masă.

Ieri, Hagi aproape c-a luat bătaie de la un cetățean de 20 de ani, de culoare, jucător la o echipă adversă. Și omul a explodat de furie. ”Au venit străinii în România care mă înjură. Și la ei și aici. M-au înjurat. Ei, străinii. Măcar de-ar fi străini valoroși. Nu să mă înjure…La mine acasă!”

Cred în sinceritatea lui Hagi. Pentru că e la nervi. Nu și-a luat alt reper față de copilul acela nesimțit, decât că e străin. Și mi-e teamă că în sistemul nostru de valori, asta devine chiar o acuzație importantă. Una este să te scuipe un român, alta este să ai de-a face cu un străin. Îmi place, însă, că spre deosebire de alții, Hagi introduce și un criteriu de valoare.

Asta pentru că este trecut și crescut în străinătate și în medii pline de străini. De asta are un set de valori care-i spune clar că un om bun poate fi apreciat. Aici se face diferența față de cei care resping străinătatea apriori.

Nicușor Dan a fost întâmpinat ieri de un cetățean care i-a spus pe șleau că poate să-și ia tălpășița dacă a studiat în străinătate. Probabil, în opinia omului, numai școala românească, aia profundă, te poate califica la o funcție în România.

Spre oroarea mea, am văzut și o listă de candidați USR, alcătuită astfel încât pe ea să apară doar cei care nu au nume românești. Sau neaoș românești. Sau unele care nu sună musai românește. Iar asta însemna automat o decădere profesională, o lipsă de atitudini, o neîncadrare în ceea ce ne dorim.

Toată seara m-am uitat la emisiunile electorale. Și am înțeles că firmele românești sunt alea bune pentru că patronii români țin cu românii. Inclusiv ăia care dau minim pe economie și au Porsche la poartă. 

Culmea, în același timp ne-am dat cu fundul de pământ și ne-am oripilat că Jeremy Clarkson nu are respect față de noi și pune un român să circule într-un veceu de pedale. Ce mai freamăt, ce mai zbucium, ne-a înjurat străinul nesimțit.

Clarkson și-a făcut o meserie din a înjura diverse grupuri care au alte credințe decât ale sale. Și în mod normal l-aș fi ignorat, dacă nu remarcam că aplicăm fix aceeași măsură ca a sa. Dacă ești străin, eventual român, musai faci parte dintr-o clasă inferioară. Chit că zeci de români onești și muncitor demonstrează zilnic contrariul. Dar, nu! Pentru Clarkson străinii sunt răi. Ca și pentru mulți dintre ai noștri. 

Iar câtă vreme o să lăsăm ideile astea să zburde libere, să considerem nația o calitate profesională sau umană, atunci vom primi același tratament.     

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!