România are o singură opțiune în Moldova: guvernul Filip

Chișinăul este linia frontului în bătălia dintre Est și Vest. Cine câștigă acolo are șansa de a ține zona sub control o perioadă. Cel mai prost scenariu pentru noi este ca Rusia să vină în coasta noastră. Să avem parte de un guvern moldovenesc care să ne țină numai în șicane și provocări.

Guvernul lui Pavel Filip e alternativa care corespunde cât de cât intereselor României, chiar dacă vine dintr-o zonă coruptă și necredibilă. Câteva lucruri trebuie spuse:

1. Așa, schilod, guvernul lui Filip a rezultat dintr-un vot parlamentar. Adică majoritatea parlamentarilor și-au dat acordul ca el să existe. Că vin ei de la mai multe facțiuni, că se pune ora jurământului la îndoială, de exemplu, nu-l face mai puțin legitim.

2. Alegerile anticipate or să aducă la putere forțele pro-ruse. Sondajele o arată destul de clar. Dodon și Usatîi nici nu se mai obosesc să-și ascundă relația cu Moscova. Pentru noi, prezența lor echivalează cu o Transnistrie la graniță.

3. Dodon, Usatîi, Țopa și ceilalți de pe acolo sunt la fel de corupți ca și cei care ar trebui să plece. Ne amăgim, dacă o să credem că pe entuziasmul popular o să vină unii nepătați. Nu e cazul, sunt toți la fel. Alternativa, Maia Sandu, deși plăcută de intelectualitate, nu poate câștiga alegeri.

4. În stradă sunt cetățeni care au dorințe legitime. Sunt sătui de corupție, incompetență, de halul în care alianța democratică a adus Moldova. Și, omenește, nu poți să nu le dai dreptate. Când nemernicia, impostura și corupția au ajuns la același nivel în România și noi ne-am dorit și am provocat schimbarea. Doar că acolo nu e o luptă între ai noștri, ca la București. E lupta între Vest și Est.

5. Nu înțeleg ce face și cum gândește România în chestiune. Nu înțeleg de ce a fost nevoie ca Victoria Nuland să-l împingă pe Iohannis de la spate ca să susțină acest guvern. Era limpede direcția, după ce ambasadele nu au avut poziții dure împotriva lui Filip.

6, Înțeleg că avem o gândire germană și una americană pentru politica zonei, dar parcă cea americană e mult mai potrivită intereselor României. Și cred că dl Iohannis a fost ales în România.

7. Cea mai rapidă măsură pe care Iohannis o poate lua este să promulge legea de acordare a împrumutului pentru Moldova. Legea este la el de când încă era Ponta premier. Bănuiesc că a oprit-o dintr-o rațiune superioară nouă, pământenilor de aici. Dar să nu uite că acolo, printre cei care așteaptă ajutorul ăsta, sunt și cetățeni români. Poate dl. Iohannis înțelege că aici despre români e vorba.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!