Războiul din Ucraina va decide alegerile din România

Ce se întâmplă și se va întâmplă în următoarele zile în estul Ucrainei va avea consecințe pe termen mediu și lung în România. Mai ales în privința alegerilor prezidențiale din această toamnă. Îndrăznesc să spun că ele vor fi decise, nu atît de tema unui război în coasta noastră, ci de tema unui stat funcțional, viabil și de încredere în situația unui război. De ce?

Mi-am petrecut ultimele zile în Dobrogea. Nu trebuie să fii militar sau spion ca să vezi ce se întâmplă. În fiecare zi cerul e brăzdat de urmele unor avioane supersonice, în fiecare noapte se aud elicoptere, iar un nou distrugător este așteptat la Constanța.  O sumedenie de exerciții militare planificate anterior evenimentelor din Ucraina, tocmai au loc în zonă. Știu, explicația oficială e că pe aici se întorc americanii din Afganistan. Dar nu cred că se mai ascunde nimeni. O forță militară aliată se concentrează în zonă.

Efortul militar este dublat de cel diplomatic. O declarație de o duritate neobișnuită din partea ministerului de externe american zguduie politica din România. Declarația doamnei  Nuland legată de corupție sună ca și cum SUA îți vor trimite proprii procurori în România. Pe de altă parte, nu e zi să nu primim o înștiințare oficială că  ”suntem un aliat valoros al SUA și că România este în prim-plan”.

Brusc – și din păcate din cauza unui război – România a devenit un stat cheie în angrenajul diplomatic și militar american. Ce se întâmplă în Ucraina va schimba fața politică a lumii pe termen mediu. America are nevoie de un cap de pod, de stabilitate, încredere și predictibilitate în această zonă.

Și de aceea  va fi foarte atentă la cine va fi noul președinte al României. Nu va pune un președinte. Nu cred în teoriiile care spun că americanii pot pune oameni pe ici, pe colo. Ce poate face America este să fixeze însă reperele dezbaterii și ale campaniei. Există mijloace legale, corecte și sănătoase prin care pot fi date semnale legate de funcționarea statului care să poată fi puse sănătos pe agendă.

În aceste condiții bănuiala mea este că în viitoarele luni se va vorbi din ce în ce mai des de corupție, de baroni, de arestări, de funcționarea statului în folosul cetățenilor. Cred că vor exploda senzaționale cazuri de furt din banii publici sau de șubrezire a statului în mod voit și în folos personal.

Loviturile acestea vor sta în prim plan atât de mult, încât vor influența masiv rezultatul. Care dintre candidați se va plia pe cele spuse mai sus va putea primi un sprijin. Discret, dar sprijin.

În acest moment sunt 3 candidați siguri, Antonescu, Ungureanu și Predoiu și unul așteptat, Ponta. Ungureanu și Predoiu aveau deja acest discurs. Antonescu s-a repliat repede când a prins sensul mișcării. Ponta e încă prizonier al mașinii uriașe de partid, deși fac pariu, că, personal, e fericit că DNA îi jumulește baronii.  Dar bănuiesc că se va adapta și el rapid, dacă vrea să intre cu șanse reale la victorie. Căci partidul îi poate aduce 43-44 de procente. Restul vine din modul în care le răspunzi românilor.

Se poate ca lucrurile astea să fi contat și în anii anteriori. Diferența e că acum americanii sunt aici să și rezolve povestea cu corupția, pe termen lung. Nu pleci la război cu niște găunoși.

Iar eu mă bucur că, deși nu am meritat cu totul, suntem parte a lumii democratice. Și că asta ne păstrează în viața și în următorii ani.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!