PSD vrea ca Grindeanu să răspundă de plafonarea salariilor

Priviți-l pe Sorin Grindeanu când este întrebat de ce nu se respectă programul de guvernare. Priviți-l! Omul a amuțit. Nu penttru că n-ar fi știut ce să spună. Știa foarte bine. Întrebarea se aude din nou. Premierul zâmbește larg. Și are motive. El nu este apostolul programului de guvernare. El este doar trimisul special întru aplicarea sa.

Sorin Grindeanu îl are în dreapta sa pe ministrul de finanțe. Poate nu întâmplător. Viorel Ștefan pare a fi omul rațional din PSD. Cel ale cărui calcule spun de câteva săptămâni bune că nu se potrivește socoteala din programul de guvernare cu cea din visteria statului. Ia să vedem ce zicea el în 4 aprilie, când măririle erau trâmbițate în fel și chip.

 

E in lucru o analiza. Principalul obiectiv al implementarii Legii salarizarii este acela de a face sistemul predictibil, stabil, controlabil. De aici apare nevoia de urgenta in implementare si termenul de 1 iulie este unul de la care nu putem face rabat. In legatura cu capacitatea bugetului de a absorbi impactul, este prematur sa ma pronunt.

Astept macar executia pe trimestrul I si atunci voi avea o imagine mai clara cat din suplimentul de anvelopa salariala va putea fi absorbit in semestrul II in acest an si cat o sa absorbim in urmatoarele executii bugetare. Este o analiza in derulare, nu am concluziile

Adică un fel de frână trasă. ”Hai să vedem ce e pe aici și mai vorbim.”  Fără îndoială, vestea de ieri de ministerul muncii e una proastă. Ar fi fost firesc ca după atâția ani, veniturile bugetarilor să fi fost mai mari sau mai echilibrate. E firesc ca medicii și profesorii să câștige mai mult. Așa ar arăta România normală.

Numai că tot festivalul de declarații de la începutul anului n-a ținut cont deloc de asta. A fost un concurs de scos panglici pe gură. Și de maximizarea unor drepturi în administrație și Parlament, unde cresc salariile. De fapt, legea asta crește drepturile în zona politică și cam atât. Dar poate vă interesează cam ce-a promis PSD în ultimile luni. Și a ratat. 

1.Dublarea salariilor medicilor. S-a dus. Mai vedem.

2. TVA zero pentru imobiliare. Asta s-a dus de tot. 

3. Cotă unică redusă. O glumă.

4. Venit global. Asta a fost o nebunie venită din senin și care a murit în fașă pentru că nu ai acum s-o faci. 

Astea sunt, așa, la prima amintire. E adevărat PSD-ului nu i-a ieșit până acum nici partea de justiție. Aia în carea încercat o revizuire majoră și care a fost deocamdată însă blocată parțial. Dezincriminarea unor conflicte de interese s-a realizat, pregătirea pentru grațiere este făcută, pragul la abuzul în serviciu va fi instalat. 

Cam așa arată de fapt lucrurile: praf în ochi pentru prostime și ranforsarea sau restabilirea privilegiilor pentru o parte din elita administrației. Acesta este bilanțul la șase luni. Iar ca să meargă mai departe li mai bine pe zona asta, PSD are nevoie de o nouă diversiune. De data asta se va numi Grindeanu, care probabil va fi împins să plătească sau demonizat în presă. Deja am văzut o știre care spune pe surse că ”miniștrii se plâng că premierul refuză să aplice programul de guvernare.” De asta și auziți îndemnuri la demitere în ultimele zile. Pentru că șandramaua plesnește pe la colțuri. Și cum șefii sau trompetele nu pot pleca, îl împingi pe cel mai vulnerabil, aparent.

Sunt curios care va fi răspunsul lui Grindeanu. Nu-l cred naiv și nici lipsit de putere. Așa că mă aștept la orice. Evident, nu să crească salariile, cum s-a promis. Sau, cel puțin, cât s-a promis. Și de asta îmi pare rău și foarte rău. 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!