Primăriile românești, obligate să facă focul secuiesc în Harghita

În această noapte la ora 24, în Ținutul Secuiesc se vor aprinde focuri care vor delimita geografic zona. Teoretic, dacă cineva ar fotografia de la mare înălțime, Ținutul Secuiesc s–ar vedea delimitat cu granițe de foc. Doar că inițiativa, propusă de două asociații neguvernamentale, nu a fost aprobată de toate primăriile din zonă.

Drept urmare, Prefectura a cerut Inspectoratului pentru situații de urgență din Harghita să trimită primăriilor din zonă o adresă în care le cere să comunice unde vor avea loc focurile și ce măsuri de supraveghere a acestora vor lua. Interesant este că adresa a fost trimisă doar primăriilor cu populație majoritară românească sau, mai precis, cele care nu au aprobat această acțiune. Adresa este semnată și de prefect, ca să se prindă toată lumea cum stă treaba. În fapt, o formă de presiune. 

adresa prefectura harghita

Eu sincer nu am o problemă ca oricine să aprindă focuri pe unde vrea și să sărbătorească în jurul lor. Oamenii, dacă vor să aibă o sărbătoare, au dreptul să o facă. Dar dacă respectăm dreptul minorităților, în egală măsură trebuie să respectăm și autonomia locală. Consiliile locale de acolo au hotărât ca aceste acțiuni să nu aibă loc pe teritoriul lor.

Mai ales că aceste comunități consideră acest tip de acțiune o agresiune la adresa lor. Mulți dintre românii de acolo nu văd cu ochi buni această continuă afirmare a identității naționale ungurești, făcută musai prin delimitarea simbolică a unei zone. Maghiarii au drepturi importante, recunoscute și respectate de statul român, dar ideea de-a scrie musai niște granițe, într-o lume în care vrem să nu le mai avem, este de-a dreptul prostească.

Înțeleg că Guvernul României face prin acest tip de adrese un serviciu prietenilor de la UDMR. Dar, ce să vezi, prefectul nu poate să dea ordine primăriilor. E adevărat, poate să le facă mizerii, dar Bucureștiul ar trebui să înțeleagă că șmenurile din Capitală nu fac decât să irite oamenii de acolo. Și, da, știu că ei au prea puține voturi ca să intereseze pe cineva aici, dar s-ar putea la un moment dat să conteze.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!