Ieri, Curtea de Apel București a dat o decizie care va trebuie să fie istorică. Curtea a condamnat 11 profesori din Ialomița la închisoare cu executare pentru că au fraudat examenul de Bacalaureat din 2012. Adică au luat bani de la mai mulți elevi ca să le completeze lucrările și să-i treacă examenul.
Da, știu că ieri a fost condamnat și Adrian Severin. Da, știu c-a fost condamnat și Florin Popescu. Dar ei sunt politicieni. Pe ei i-am văzut în acțiune, la ei ne așteptam și ni s-a făcut lehamite, mai ales de discursul cu conspirația politică.
Dar aici, în cazul profesorilor, nu este nicio conspirație. Nu i-a urmărit nimeni. Nu este o luptă pentru putere. Doar suntem puși față în față cu noi și modul nostru de a fi de 26 de ani încoace. Sau poate mai demult. Nu numai politicienii fură în România. O grămadă de oameni fură. De data aceasta a fost vorba de niște profesori care au fost prinși făcând un lucru profund incompatibil cu profesia lor, cu actul de educație.
Iată un fragment de stenogramă. «Scorul ăla de 550, de ţi-am zis eu, de a ajuns şi pentru trei la 1.600, 1.500, ştii cine e?». Stere Sorin: «Cine?». Cristian Manea: «N!». Stere Sorin: «Ce-i cu el?». Manea Cristian: «Ăsta e cu scorul ăla astronomic de 550». Stere Sorin: «Mai ai clienţi?». Cristian Manea: «O groază. Sunt disperaţi toţi!»“.
Sunt disperați toți, dar nimeni nu e disperat că nu știe carte. De fapt, asta e marea dramă. Știu, profesorii nu sunt plătiți cum ar trebui, nu sunt plătiți deloc. Dar societatea a inventat forme acceptabile de susținere a lor și care nu sunt ilegale, cum ar fi meditațiile. De asta gestul în sine este cu atât mai condamnabil. În măsluirea ierarhiilor școlare stă de fapt putregaiul societății noastre.
Știrea asta va lovi o zonă întreagă. Acolo mii de copii vor afla că există pedeapsă pentru furt. Că furtul nu e o glumă, că nu există justificare. Vor afla în modul cel mai direct că au o societate care nu vrea compromisuri. Nu trebuie să-i lăsăm să crească în această cultură a compromisului, a furtului sau copiatului. Iar părinții care au împins la șpăgi vor afla că acesta este un act la fel de greșit precum furtul obișnuit.
E cea mai dureroasă știre pe care am comentat-o în ultima vreme. Îmi spune multe despre locul în care am ajuns. Dar și că multe se pot îndrepta.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Nu cumva peştele de la cap se-mpute? Nu cumva, dacă politicienii condamnaţi, bine plătiţi, şi-ar fi făcut treaba pentru care au fost puşi acolo, profesorii în cauză ar fi avut venituri normale şi n-ar mai fi ajuns să fraudeze examene?
O singură precizare, meditațiile teoretic tot ilegale sunt. Asta dacă nu cumva vă gândeați la făcut PFA, stat cu orele la cozi și îmbârligat în birocrație, emis facturi la meditație și plătit impozit. Deci alte „forme de susținere care să nu fie ilegale” de fapt nu există. Deci acțiunile nu sunt „mai condamnabile”, ci doar „de condamnat” (lucru care s-a și întâmplat, pe drept).
Eu în locul profesorilor aș boicota examenul de bacalaureat. Poate așa vor transmite mesajul că nu sunt dispuși să se vândă pe 5,5 lei lucrarea și când România se va trezi că examenul nu se poate ține din lipsă de personal (atrag atenția asupra faptului că niciun profesor nu e obligat să vină să corecteze la examenul de bacalaureat), atunci poate se schimbă ceva. Dar tocmai pentru că salariul este cum este, unii sunt dispuși să se vândă pe 5,5 lei lucrarea.
De astia care vand doctorate cum se vand cartofii, sau care considera ca s-a plagiat ” putin”, nimic de zis?