Maia Sandu: ”hoții de aici și de dincolo de Prut împiedică Unirea”

M-am uitat aseară la dezbaterea Igor Dodon-Maia Sandu, dezbaterea finală pentru președinția Republicii Moldova. Și m-a durut sufletul să văd o fierătanie a istoriei ca Dodon strigând, țipănd și amenințând în fața poporului său. Ba, mai mult, să văd momente în care a dominat ușor, cu tupeu de rachet rus. Cu tupeul ăla care te lasă cu gura căscată, când ești un om de bun-simț.

Nu poți să crezi că unul care are toate păcatele pe cap și închină propria țară Rusiei poate să aibă atât de mult tupeu. ”Eu îi respect chiar și pe români”, a spus el într-o română neaoașă. Ca și cum limba pe care o vorbește este una străină. Multe cozi de topor și pe la ei.

Maia Sandu s-a bătut admirabil și i-a răspuns pe măsură. Mult mai clară la minte, mult mai hotărâtă și mult mai bărbat decât unii de pe aici. Nu o să uit multă vreme ce-a spus: ”hoții de aici și hoții de dincolo ne împiedică să trăim bine împreună.”

Și nu pot să-i nu-i dau dreptate. Cu politicieni mai buni, mai hotărâți și mai curajoși poate problema celor două Românii ar fi fost demult rezolvată. Dar hoții noștri și ai lor s-au unit în toate fărădelegile posibile cu un singur rezultat cert: ambele țări și-au trimis popoarele peste hotare să se unească acolo, în Spania sau Italia.

Eu datorez enorm Chișinăului. În anii lui Ceaușescu, când nu mai aveai niciun mijloc de informare, Chișinăul mi-a dat limba română, poeții săi, cântăreții săi și a deschis ferestrele spre lume. Așa au fost vremurile. Chișinăul era mai liber și mai demn decât Bucureștiul. Mă bucur că l-am văzut acolo, alături de Maia Sandu, pe Nicolae Botgros, lăutarul care ne-a unit de o mie de ori până acum.

Cred că Moldova e parte din România. Cred că acolo e parte din poporul nostru. Nu suntem pregătiți să facem acum unirea. Poate nici în zece ani. Moldova, cu toate tarele sale este o bombă cu ceas. Dar unirea asta trebuie făcută. Și trebuie să muncim pentru ea. Pas cu pas, cetățean cu cetățean. Pentru că niciodată nu-i lași pe ai tăi în urmă.

Dezbaterea aici. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!