Europa a acoperit ani buni minciuna Volkswagen

Scandalul Volkswagen trebuie să ne dea de gândit, nouă românilor, pe mai multe paliere. În România, mai ales în zona sa de dreapta, ne închinăm la tot ce vine din lumea vestică. Și într-adevăr pentru țara asta, vestul este și trebuie să fie un model. Afacerile mari din vest aduc aici și peste tot civilizație, locuri de muncă și corectitudine. În egală măsură se adună însă exemplele care ne arată că practicile vesticilor nu sunt diferite de ale antreprenorilor români.

Vlad Petreanu scrie că scandalul Volkswagen ar fi fost etichetat în România drept o ”jmecherie” și că s-ar fi trecut mai departe. Nu chiar. Odată descoperit în România, scandalul Volkswagen ar fi fost mușamalizat, închis, dat deoparte, pentru că acest tip de companii nu pățesc nimic aici. Știm asta din dosarul Microsoft, unde nimeni de la companie nu a fost întrebat de sănătate sau din recentele cazuri de furt cu ajutorul unor mari companii de medicamente. DNA a efectuat rețineri doar în rândul medicilor care făceau actele de corupție, dar furnizorul mitei nu a fost atins.

Enel, CEZ și E-on nu au făcut investițiile de peste un miliard de euro în sistemele lor, pe care ar fi trebuit să le facă în ultimii ani. Le-au făcut, dar punându-ne pe noi la plată. Cazul l-am dezbătut intens la Ultimul Cuvânt și am constatat că statul român e părtaș la șmechereala asta pe care DNA nu o vede. Doar practicile marilor magazine sunt din când în când sancționate de Consiliul Concurenței. Fără dosare penale, însă. În timpul acesta, miniștrii români sunt sub asaltul ambasadorilor comunitari, un fel de emisari ai acestor companii. Nu uitați de Holzindustrie, acolo unde ambasadorul austriac a scos Codul Silvic de pe traiectorie de două ori.

Într-adevăr, Europa a rezolvat problema corupției la nivel cetățenesc.  Nu te lovești de doctori care iau, de primari care cer sau de polițiști care te opresc să-ți salte banul. Dar nu cred că la fel stau lucrurile unde se fac bani mulți. Un foarte înalt oficial român mi-a spus că România ar fi prins viteză în Schengen, dacă ar fi fost de acord să mai plătească un nou contract de un miliard de euro, care să facă o nouă securizare a frontierei. Un mare constructor mi-a spus că nu a dat nicio șpagă în Germania, dar că, pentru fiecare aviz de care a avut nevoie, a fost trimis la anume firme de consultanță.

Nu cred că vestul este mai corupt decât România, ci că are destulă corupție pe care nu o poate gestiona. Un exemplu este chiar Volkswagen, a cărui minciună nu a fost descoperită în Europa vreme de ani buni. O greșeală de sistem, repetată an de an, deși existau suspiciuni? Am îndoieli. Volkswagen este un eșec major de funcționare al întregii comunități europene, care a lăsat ca publicul să fie înșelat vreme de ani buni.

Ce face bine Europa, este că odată sparta buba, sistemul intră în funcțiune, statul acționează, își pune la lucru agenții și răspunsul este dur. Odată ce gunoiul trece de gard, nimeni nu le mai ia apărarea, nimeni nu o mai dă la întors, sau se face că nu vede. Asta este diferența esențială, pe care politicienii români nu au învățat-o sau nu vor să o învețe. Aici se face diferența majoră între cele două sisteme. Și asta este cea care dă încredere publicului că statul funcționează.

Și dacă unii din apostolii dreptei o să înțeleagă din acest text că mă opun Vestului, că sunt un fan al Rusiei sau, și mai și, că sunt plătit de corupții români, înseamnă că au mintea în ceață grav.

caricatura de Alex, aici.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Europa a acoperit ani buni minciuna Volkswagen

  1. Edmund spune:

    Adevarul despre coruptie este urmatorul: In tarile mici, coruptia este mica. In tarile mari, coruptia este mare. In timp ce Europa se plange de coruptia din Romania, in vest se invart miliardele pe sub mana. Doar cateva exemple: Simens. Acum cativa ani, au fost prinsi ca aveau peste un miliard de EUR la negru, bani care erau folositi pentru a-si asigura proiectele. Scandalul, care pana in final i-a costat 2,8 miliarde, a fost uitat, pentru ca asa ceva nu se discuta – spre deosebire de Romania. Alt exemplu: Helmut Kohl a fost prins ca a primit milioane la negru pentru campania partidului sau. La ancheta, a declarat ca si-a dat cuvantul de onoare ca nu va spune cine i-a dat banii, si… procesul s-a incheiat fara vreo sentinta. Realitatea este ca vestul s-a plans de coruptia din Romania pentru a avea un argument impotriva Romaniei, si mai putin pentru ca ii deranjeaza coruptia. Din acest motiv s-au cam si speriat de cat de hotarat se combate coruptia in Romania. Si mai de speriat este insa faptul ca majoritatea poporului sustine activ lupta impotriva coruptiei – iar ceva de genul „ne luam tara inapoi” poate deveni un articol de export foarte periculos pentru multe tari europene. Aceasta este si cauza pentru care Johannis nu este bine vazut in vest, ba chiar a fost pus la colt. Nimeni nu vrea un DNA aici, pentru ar duce la prabusirea sistemelor, asa cum s-a intamplat in primavara araba.

  2. maria spune:

    ai uitat de EADS !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!