Este datoare Simona cu explicații publicului din România?

Un ascultător m-a surprins luni la România în Direct cu o abordare radicală în chestiunea dopajului Simonei Halep. Am spus că Simona este datoare cu explicații opiniei publice din România despre ce s-a întâmplat. Atunci când poate și când știe.

Cetățeanul care m-a sunat, fost sportiv de performanță, mi-a spus că Simona nu este datoare nimănui cu nicio explicație. Că e vorba de munca ei și că ”atunci când i se ia pielea de pe picioare la antrenament” este singură acolo. Dialogul îl ascultați mai jos și vă spun de pe acum că nu sunt deloc de acord cu această viziune.

De ce trebuie să dea Simona explicații

Această viziune este o răstălmăcire a celeilalte zicale: ”România nu a făcut nimic pentru…” În mare măsură, în cazul lui Halep asta se și potrivește. Căci până târziu în viața sa, efortul a fost doar al familiei sale.

Când vine vorba, însă, despre a da explicații, atunci Simona este responsabilă și datoare nu numai în fața opiniei publice românești, dar și internaționale. Din mai multe puncte de vedere.

Prima dată trebuie spus că ea are o legătură patrimonială cu restul societății. Banii pe care-i încasează nu vin din aer, ci din contracte cu turnee, asociații, cluburi. Nu numai în cazul ei, ci al tuturor sportivilor. Respectivele entități juridice iau banii de la spectatori care cumpără bilete sau se uită la televizor. Știu, nu se simte, dar plătim și la tv căci canalele de tenis preferate iau bani de la noi ca să plătească drepturile de difuzare. Știu, nu ne silește nimeni să ne uităm, dar dacă am ales să fac o investiție de timp și bani, atunci produsul trebuie să fie onest. Am dreptul să știu pe ce am cheltuit banii.

În al doilea rând, noi investim încredere și respect ca societate și comunitate. Iarăși nu ne silește nimeni, dar când un sportiv acceptă să fie cetățean de onoare, să fie primit cu aplauze, primește distincții de la reprezentanți de stat, atunci între noi se stabilește un parteneriat. În care noi spunem te admirăm și-ți acordăm toată încrederea noastră. Ești un model pentru noi.

Apoi, când imaginea ta este imaginea unor mari companii din țară și din lumea asta, iarăși e treaba noastră. Pentru că acele în acele imagini, un sportiv ne transmite că putem avea încredere și în acea companie. Tocmai pentru că el/ea este de încredere.

Dar dincolo de asta, sunt lucrurile pe care nu le putem atinge. Gloria la care cei de pe teren visează este dată de noi. De timpul și trăirile noastre. de dragostea noastră, de schimbul nostru de energie permanent, de suferință, compasiune și înțelegere. Poate nu suntem acolo când îi ard tălpile, dar știm și respectăm asta. Răsplătim aceste lucruri cu un respect enorm și de lungă durată.

De asta vrem să știm ce s-a întâmplat și avem un drept la asta.

În privința ascultătorului nostru

O mică observație. Am realizat că a făcut baschet. Aici cu atât mai mult, în România, răspunderea și responsabilitatea sunt mai mari. Căci baschetul e cu bani publici. Dar dincolo de asta, îi înțeleg frustrarea și amărăciunea.

După ani buni de tras, fără o răsplată corectă și concretă, poate cu galerii ostile care nu ți-au respectat munca niciodată, cu șefi care te fură și cu un public anemic, știi că tot ce-ai putut face, aici, în România, ai făcut pe pielea ta. Și pe tălpile care te-au ars. Sunt sigur că așa e, iar aici e o muncă de generații ca să corectezi asta.

Foto: Facebook Simona Halep.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Este datoare Simona cu explicații publicului din România?

  1. Andrei spune:

    Am ascultat emisiunea si am prins si interventia domnului care crede ca sportivii nu datoreaza nimanui nimic.
    Si daca ar fi sa privim lucrurile ca un business, eu cumpar bilete tu joci, ar fi ok sa aflu daca am fost la o competitie reala sau „trucata”. Ceea ce a spus interlocutorul tau ca oamenii vin ca le place sportul este adevarat, dar ei, sportivii, nu vin doar din acelasi motiv. Sunt platiti ca sa practice acel sport ca sunt la profesionisti si aici exista o relatie intre noi astia care nu ne rupem pielea de pe talpi ci ne rupem mintea, sanatatea, timpul sa facem bani sa ii platim indirect pe ei.
    Simona Halep nu ar spune niciodata asa ceva despre oamenii care vin la un meci si sunt sigur ca va reveni cu explicatii suplimentare cand va putea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!