Elena Stancu, teleleu.eu: „Românii de afară trăiesc greu, dar mai bine ca acasă.”

Elena Stancu mi-a răspuns la apel dintr-o mansardă de la Alba Iulia. „Ne tragem sufletul după șapte ani de mers cu rulota.” În ultimii doi au fost doar în Spania și Germania ca să documenteze viața românilor care muncesc sezonier.

Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț sunt cei doi jurnaliști care au înființat site-ul teleleu.eu. Cei doi au câștigat premii de jurnalism pentru reportajele lor și au o imagine corectă asupra milioanelor de români care au ales să trăiască sau să muncească sezonier peste hotare.

Elena Stancu este cea care a avertizat asupra pericolului radicalizării și a dat primele explicații despre succesul partidului AUR în diaspora. Iar interviul merită să-l ascultați pentru a înțelege mai bine viața acestor oameni.

„Le este foarte greu între străini, dar mai bine decât afară. Mulți dintre ei sunt mirați că-n Germania pot să meargă la dentist. Și, da, orele de muncă se respectă, nu ca în România.” De fapt, marea problemă, explică Elena, dincolo de bani este nerespectare drepturilor de muncă din România.

Cei doi jurnaliști au făcut o listă cu lucrurile pe care cei plecați le-ar vrea rezolvate: transport școlar gratuit, educație sexuală la școală, și verificarea la sânge a condițiilor de muncă.

Interviul acesta este o incursiune într-o lume pe care o cunoaștem prea puțin.

Câteva recomandări

Aici este site-ul Teleleu, unde puteți contribui la pentru munca Elenei și a lui Cosmin

Iar aici un punct de vedere de acum patru ani

Și nu uitați că Vorbitorincii vă așteaptă.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Elena Stancu, teleleu.eu: „Românii de afară trăiesc greu, dar mai bine ca acasă.”

 1. Moraru Adrian spune:

  Salutare,eu sunt unul din cei plecați din țară de mulți ani,muncesc și trăiesc în Belgia,sunt cu familia.
  Mâine m-aș întoarce acasă,dacă statul îmi garantează un trai decent,dreptul la Sănătate,la Educație și de exprimare.
  Am Sperat că România va întra pe un făgaș normal,având un Guvern nou,Politicieni noi vor vrea să Reconstruiască și să Reformeze toate instituțiile importante,dar m-am înșelat,sunt foarte dezamăgit.
  Politicienii sunt noi,dar au metehne vechi și nu fac altceva decât bătaie pe funcții, pe ciolan și Aroganță maximă până la următoarele alegeri.
  Aș fi muncit câte 2 luni pe an ca voluntar doar să se facă ceva pentru tânără generație care vine din spate,dar în condițiile din zilele astea,nu îmi pot permite să-mi aduc familia în România și incompetenții din ministere să mi-i OMOARE CU ZILE prin nu știu ce spital,dacă nu-i OMOARĂ Covidul,mor de infecții nezocomiale,dacă scapă de asta,mor arși de vii,dacă scapă și de asta mor pe holurile spitalului că nu-i bagă nimeni în seamă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!