După Germania nu mai sunt lucruri de nespus

Germania este o țară rațională și sigură. Construiește cu atenție, migală și pe termen lung. Chiar și în politică. Oamenii știu care le este interesul comun și fac gesturile așteptate. De asta victoria lui Merkel era sigură, nu doar probabilă. De asta Schulz își scoate partidul de la putere, ca să fie lider al opoziției. El și nu gălăgioșii populiști din dreapta. Așa consolidezi democrația și implicit societatea. 

Și tot de asta țara nu o ia razna la primul hop. Poate după ce-ar primi un milion de refugiați, orice alt lider  ar fi fost scos din politică. Aici extrema dreaptă a luat 13 procente. Multe, semnificative, dar nu vitale. Esența acestui rezultat trebuie căutată în altă parte. 

După Brexit și America s-a consolidat acest curent care ne arată că nimic nu mai este de nespus. Iată un scurt rezumat al gândirii dreptei radicale din Germania. 

Vestul este islamizat treptat. Împotriva acestui lucru se organizează marșuri săptămânale.

Presa de altă părere decât a lor este ”presa mincinoasă.” Termenul e apropiat de ceea ce naziștii credeau despre potrivnică lor

Spațiul Schengen trebuie închis. Controalele pașapoartelor trebuie să fie permanente, migranții opriți la granița UE.

Puteri sporite pentru o nouă poliție de frontieră care să poată împușca pe cei care trec granița ilegal. 

AfD vrea să oprească finanțarea externă a moscheelor, autorizarea statală a imamilor, interzicerea burqa. Sunt bineveniți musulmanii moderați care pot fi integrați în societate. 

Este respinsă orice ”centralizare” a politicilor europene, se dorește renunțarea la euro și reintroducerea mărcii germane. Și până la urmă, Germania ar trebui să iasă din Uniunea Europeană. 

Dincolo de aceste idei, dintre care unele pot face obiectul unor dezbateri, AfD și alegerea sa arată că nu mai există lucruri de nespus. 

În timpul alegerilor, liderii săi au cerut deportarea unui ministru de origine turcă, dar cetățean german. Au lăudat trupele SS din al doilea război mondial, trupe care au comis unele dintre cele mai mari atrocități din istorie și au numit ”Monumentul Holocaustului” din Berlin, drept un ”monument al rușinii naționale. ”

Ori aici nu vorbim de clasa discuție despre corectitudinea politică. Asta este o chestiune șmecherească. Să spui că această corectitudine este o poveste care împiedică lumea să-și spună gândurile este o mizerie. Aici vorbim de oameni care calcă granițele bunului-simț, ale decenței și legii pentru a promova gânduri și idei cu potențial distrugător pentru umanitate. 

Acceptarea în spațiul public al unora care laudă criminali sau care nu văd o nelegiuire în omorârea a milioane de oameni este de fapt rezultatul cel mai palpabil din ultimii ani. De la marșurile naziștilor din America până la alegerea lor în Parlamentul german, avem dovada că lumea civilizată și instituțiile sale sunt în fața celui mai mare asalt interior. 

Acum vom vedea dacă ce s-a construit în ultimii 70 de ani, adică pacea și societatea sa, acest este destul de rezistent. Iar dacă vă așteptați că aceste agresiuni să se manifeste doar asupra unora care nu sunt europeni sau care sunt într-o situație  dificilă, atunci vă înșelați. Ei sunt doar primii. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la După Germania nu mai sunt lucruri de nespus

 1. Flaviu spune:

  E complicat. Realitatile se schimba cu o viteza dramatica pentru omul de rand. 1 milion de refugiati sunt multi chiar si pentru o tara ca Germania. Experienta unor cartiere literalmente „inghitite” de arabi trebuie efectiv traita pentru a fi inteleasa. Fenimenul migrationist nu poate fi oprit pentru un continent (Europa) fara granite naturale cu zona sursa dar asta nu ii impiedica pe oameni sa isi doreasca asta.
  E securitatea batranilor, femeilor, copiilor in fata unui asalt. Trebuie doar sa va imaginati cartierul in care traiti cu oameni care dorm pe strada, care isi fac nevoile, mici furtisaguri, si ocazional degenereaza in infractiuni mai violente. Si asta in 1-2 ani. Reactia este naturala

 2. Eugen Iani spune:

  Domnule Striblea permiteți-mi sa va propun si o varianta optimista a situației ! Apariția oficiala in spațiul public, a dreptei extremiste ne confirma ca a luat sfârșit cu desăvârșire, complexul german cu privire la vinovăția colectiva din cel de al 2-lea război mondial. Urmează ca într-un viitor pe care il doresc cât mai apropiat, sa sfârșească definitiv si cu complexul de promotori ai nazismului de orice culoare ! In privința refugiaților, uitam cam toții, ca decizia curajoasa si rapida (2 zile !!!) a Angelei Merkel sprijinita de guvernul ei, a salvat estul Europei, de la un haos total ! Si in definitiv, refugiații sirieni ne-au dat o mana de ajutor nesperata. Daca nu erau ei, AfD, si-ar fi focalizat campania pe „concetățenii” noștri, care la fel, au cam bulversat peisajul idilic german, dar cu un randament superior, analizând raportul numeric. Ce-ar fi fost sa auzim in Bundestag, expresiile, țigani, hoți, proxeneți, etc, si toate cu referire la Romania ? Banui ca un adevarat scandal diplomatic care ne-ar fi trimis sa reluam totul de la capăt in relațiile cu Germania ! Asa ca tot raul spre bine si sa nu credem ca nemții nu vor reuși sa se descurce mai bine decât reușim noi s-o facem cu cocalarii noștri, de pe malurile Dâmboviței !

 3. Adi spune:

  Ce e prea mult strica, mai ales prea multa iubire si intelegere fata de orice si oricine care nu merita. S-au
  desfiintat granitele exterioare si s-au creat granite interne. Asa cum noi respectam obiceiurile cand vizitam alte tari ar fi corect ca cei ce traiesc si profita de bunastarea si bunavointa tarilor ce i-au adoptat sa se integreze in cultura si societatea unde traiesc. Societatile si religiile inapoiate raman asa si in mijlocul civilizatiilor avansate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!