Duminica eu merg la vot

Mă uit în jur și văd că lumea dezbate cu asupră de măsură ce ar trebui să facă duminică. Să meargă să-i voteze pe ”ticăloși” sau să-i sancționeze prin absență. Eu cred că vor fi sancționați de o absență de 75 la sută, fără să fie nevoie de un boicot. Dar eu voi merge la urne din mai multe motive. Iată:

Suntem o democrație prea tânără ca să ne permitem luxul de a ne despărți de ea.

Propunerile #unițisalvăm sunt mișto, dar sunt înaintea timpurilor noastre. Ele aparțin unei clase urbane, europene, bine conectate la Occident, care va împinge lucrurile în direcția sănătoasă. Dar trebuie timp. Deocamdată trebuie să lucrăm cu marfa clientului.

Pentru că scârba și izolarea nu au rezolvat niciodată nimic. Ca să schimbi lucruri trebuie să faci ceva. Trebuie să acționezi. Societatea românească încă nu e învățată să reacționeze sau să utilizeze toate drepturile transparenței și petiției pe care le are la dispoziție. Nu o învățați că poate face mai mult renunțând la cel mai simplu și puternic gest.

Îi cunosc bine. Nu o să-i impresionați prin absența voastră. Ba, se vor bucura. Nu dau mulți bani pe noi, pe voi. Le faceți un bine. Mai curând îi sperie votul masiv, necontrolat. Mergeți acolo și votați cum nu se așteaptă.

Ei își vor scoate oamenii la vot. Vor strânge cât le trebuie. Discuția despre legitimitate e apă de ploaie pentru ei. Nu le va fi nici frig, nici foame, nu îi va face mai cinstiți.

Voi crede întotdeauna că oamenii de bun-simț și cu gândire logică din țara asta sunt mult mai mulți decât pot strânge ei vreodată.

Pentru că pe liste sunt și oameni pe care-i puteți vota. Nu o să-i numesc, căci nu vreau să ne judecăm credințele politice. Dar lucrurile bune se fac pas cu pas. Oamenii buni vor strânge alții lângă ei, și numărul lor va crește până va face masă critică.

Îmi place ce cred Ioana și Costi, fiecare susținându-și punctul de vedere.. Sunt lucizi și bine informați. Și cererile lor fac sens. Îmi place că au generat dezbatere, că obligă lumea să gândească. Încet, dar sigur, vor ajunge la numărul necesar pentru a schimba ceva. E zona la care m-aș uita cu cea mai mare atenție în următorii ani. Acolo se va întâmpla ceva. Sper să nu cadă în capcane politice.

Nu-mi place când colegi de breaslă i-au numit, cu prea mare ușurintă, pe cei din #unitisalvam ca fiind în slujba unui partid. Tocmai că sunt jurnaliști cu experiență ar trebui să știe cât de rău face un astfel de lucru. Și de data asta, pun mâna în foc că au doar surse, nu și dovezi. Nu cădeți în astfel de capcane căci cu ușurință același lucru se va spune și despre voi.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!