Demisia lui Maior nu este așa surprinzătoare

În seara în care George Maior a sunat la emisiunea Ultimul Cuvânt, iritat de ideea unui conflict între SRI și CCR, am primit un mesaj de la un reputat analist politic care îmi spunea: ”pentru ce a zis Maior în ultimele ore în Statele Unite ar fi fost concediat demult”. Iar când analizez demisia lui Maior de aici aș începe. SRI este strict legat de serviciile, valorile și practicile occidentale. Mult mai mult decât am crede noi. Cred că domnul Maior a depășit unele norme și a dus lucrurile într-o direcție nepotrivită. Iată câteva greșeli.

”Nu arăți cu degetul” spre judecătorii CCR dacă nu-ți convin deciziile lor. Nu ești politician. Lasă-i pe ei să aibă astfel de opinii, deși în ultima vreme și ei au fost rezervați.

Nu poți să dai impresia că ameninți și că deții o putere nesfârșită care îi sperie pe factorii de decizie.

Nu încerci să-ți extinzi puterea cu orice preț, în pofida unor semnale lucide venite din societatea civilă. Dar poți să-ți admiți propriile greșeli și să-ți pui angajații să facă niște legi bune care să treacă de judecata instanței. Culmea este că majoritatea opiniilor în spațiul public înclină spre necesitatea unor legi care să ne protejeze de atacuri teroriste, cibernetice sau de altă natură.

Nu arunci în aer o breaslă cu zâmbetul pe buze. Ce câștigi dacă de azi noi, ziariștii, ne uităm și mai suspicios unii la lații și începem să numărăm doi acolo, unu acolo, șamd. Ce câștigi dacă opinia publică ne va prețui și mai puțin decât genunchiul broaștei la care suntem acum.

În fine, nu dai impresia că suntem vulnerabili, ca stat, în momentul acesta. Căci, slavă Domnului, până acum ați preîntâmpinat orice atentat.

O singură chestiune mă roade. Ce tip de presiune s-a exercitat asupra domnului Maior, un om echilibrat, cu apariții rare, astfel încât să joace de maniera asta? Care au fost resorturile, angajamentele și cine-i atât de puternic în România încât să-l ducă pe domnul Maior la o astfel de decizie? O să căutăm ceva vreme răspunsul acesta.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

5 comentarii la Demisia lui Maior nu este așa surprinzătoare

 1. marlene spune:

  indiferent ce presiuni s-au pus, nimic nu-l scuza pe Maior! la experienta lui, n-avea voie sa declare ca suspendarile lui basescu au vulnerabilizat statul sau ca, in caz de atac terorist, va sti pe cine sa arate cu degetul!
  in logica asta, sa scoatem din Constitutie posibilitatea de demitere a presedintelui, iar Curtea Constitutionala sa o desfiintam, ca ne incurca cu deciziile ei!

 2. Steffi spune:

  Sa fie doar un alt act dintr-o piesa care il va duce intr-un final pe scena in mijlocul careia se afla fotoliul de prim-ministru? Poate avea nevoie de o cauza, ori de o scuza ca sa plece de la SRI.

 3. cornel cornelius spune:

  Domul George Maior, din motive doar de el stiute si-a semnat demisia in direct la TV. Poate ca peste cateva decenii urmasii nostrii vor afla despre ce a fost vorba.

 4. maxxx spune:

  Nu trebuie sa cautam omulputernic din umbra, deoarece nu este cazul sa credem in existenta lui. Este cazul tipic de actiune acoperita ce are un cu totul alt motiv decit cel afisat public. D-nul Maior nu este victima vre-unei presiuni venita din partea unor eminente cenusii, pur si simplu are alte planuri in sfera personala si nu a putut rezista tentatiei de a iesi din scena in stil securist.

 5. Judex spune:

  Domnule Striblea, Chiar nu vă recunosc în raţionament, căci v-am considerat întotdeauna un om echilibrat şi cu judecată sănătoasă. Oriunde v-aţi desfăşurat activitatea v-am urmărit cu interes. Eu vă întreb un singur lucru pe care se pare că nu l-aţi înţeles la George Maior. Dacă dumneavoastră v-ar fi luat accesul la informaţii, aţi mai putea face gazetărie, anchete jurnalistice etc, la un nivel mulţumitor? Dacă dvs. veţi răspunde prin DA, atunci vă dau dreptul să-l criticaţi pe George Maior. Dacă veţi răspunde prin NU, atunci vă iau acest drept. O întrebare vă mai pun: Cum credeţi că un om serios, aşa cum îl văd eu pe G. Maior, ar putea să lucreze eficient în fruntea unui serviciu atît de important pentru Ţară, legat de mîini şi de picioare, adică interzicîndu-i-se să descopere gunoiul acolo unde este ascuns?
  Eu îmsumi, aflîndu-mă în locul lui, aş fi demisionat nu înainte de a da de înţeles care este motivul pentru care aş părăsi postul pentru care am fost angajat de Statul Român să fac treabă. Adică să fac un lucru BINE, aşa cum ne recomandă Preşedintele.
  Niciodată Maior nu a nominalizat pe cineva anume care se face vinovat de eliminarea acelor trei legi ce i-ar fi fost necesare pentru a-şi face corect şi eficient treaba. A punctat în schimb care vor fi consecinţele unui vid legislativ care să-i permită să-şi îndeplinească bine sarcinile încredinţate: descoperirea răufăcătorilor şi zădărnicirea faptelor lor îndreptate contra intereselor Statului Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!