De ce o scoate USR pe Lasconi de pe lista de la europarlamentare.

Liderul USR, Cătălin Drulă, i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă de pe lista de la europarlamentare. Decizia va fi oficializată diseară. De altfel, doamna Lasconi a dat de înțeles pe FB că acceptă decizia.

Și este firesc așa pentru că ea a făcut greșeli de tactică politică. Nu mă refer la fondul declarației ei privind familia tradițională. Ci la modul în care a abordat situația. Și asta o costă mai mult decât opinia în sine.

De ce a greșit Lasconi

1. A răspuns tranșant la o întrebare privind o chestiune pe care partidul o abordează în mod diferit. Urmarea a fost că a intrat într-un conflict în propria familie, conflict care ar fi urmat-o întreaga campanie electorală. Pentru cine nu știe, fiica Elenei Lasconi a spus că declarația acesteia este discriminatorie și că nu o mai sprijină.

Nu e prima dată când Elena Lasconi răspunde la întrebarea aceasta. În emisiune la Claudiu Pândaru a făcut-o mai subtil, la Sebastian Zachmann a fost mai tranșantă. Ar fi trebuit să știe că Zachmann face profile în emisiunea sa și te obligă să răspunzi la întrebări care conturează profilul unui candidat.

Ca să înțelegeți nuanța. Nu e nimic rău că un politician să fie sincer, dimpotrivă ne dorim asta. Dar anunțarea unei idei se pregătește din timp, se împachetează și mai ales se calibrează cu discursul partidului. Nu o faci de capul tău.

Impresia mea este că s-a dus nepregătită la interviu.

2. Elena Lasconi a mai făcut o greșeală în interviu, tot politic vorbind. A atacat-o din senin pe Clotilde Armand, punând paie pe un conflict intern. Nu-mi este clar de ce a făcut asta și ce spera. Din informațiile mele, Clotilde Armand nu a fost de acord cu lista USR la europarlamentare, dar nu a făcut public acest lucru. S-a pronunțat în cadru intern și a acceptat situația.

Atitudinea doamnei Lasconi a fost considerată, cel mai probabil, de liderii USR drept instabilă și cu potențial periculos pentru următoarele luni. De aici ar fi început o sumedenie de deservicii, dacă o mai țineau pe listă.

Unde a greșit USR

USR trebuie să spună de ce doamna Lasconi era cea mai potrivită pentru a deschide lista. Ce a adus-o aici în afara faptului că este un primar destoinic? Știa USR adevăratul ei profil? Știa ce crede doamna Lasconi despre familia tradițională, avorturi, droguri și alte teme sensibile din România?

Eu cred că cine a pus-o acolo nu știe în detaliu ce crede Elena Lasconi despre o sumedenie de lucruri. Doar a mizat pe profilul ei de om hotărât care face treabă și a zis că este suficient.

Atenție, încă o dată, nu ideile doamnei Lasconi sunt problema, ci modul în care acestea se potrivesc partidului și ce beneficii pot aduce sau dimpotrivă. Așa trebuie judecată situația politică.

De ce este importantă speța

Pentru că acest caz deschide o latură nouă în politica din România, latură pe care noi nu am abordat-o suficient. Și anume că noi toți trebuie să știm despre toți candidații la funcții alese public ce cred despre subiectele mari ale lumii. Și anume cum se poziționează în chestiunea războaielor, a orientării europene a României, în privința avortului, familiei, educației sexuale, drepturilor minorităților. Un candidat nu poate veni din neant și să vorbească în șabloane. El trebuie să răspundă la toate aceste teme. Așa funcționează mai bine societățile.

Care este poziția mea pe fondul chestiunii

Statul român trebuie să asigure parteneriat civil pentru persoanele de același sex, cât mai curând. România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex, așa cum ne cer tratatele și deciziile judecătorești europene. Statul român trebuie să facă pașii necesari pentru posibilitatea căsătoriilor între persoane de același sex.

Nu cred că asta se poate întâmpla peste noapte și nu cred că societatea poate accepta asta în întregime. De aceea există și instrumentul recunoașterii de facto a unor uniuni, instrument folosit de alte state. Dar nimic nu s-a întâmplat după decizia CEDO care ne duce către aceste obligații .

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!