De ce nu poate intra USR la guvernare

Valuri de editoriale și analize tv împing USR-ul spre guvernare. Noul partid s-a confruntat în ultimele zile cu o presă amarnică și intensă, care i-a cerut apăsat să intre la guvernare. Foarte bine. Presa poate cere orice. Argumentul este că interesul public al unei Românii în mai multe  tipuri de crize prevalează interesului politic al USR.

Am asistat chiar la două dezvăluiri, de la CTP și de la Moise, care spun că au votat USR-ul și că sunt în asentimentul tuturor votanților săi, atunci când le cer intrarea la guvernare. Știu că noi, jurnaliștii, trăim de multe ori cu impresia că vorbim în numele foarte multor oameni, dar nu știu câți dintre oamenii din USR chiar vor acum la guvernare.  

În fine, noi am mai trecut printr-un episod similar. Alianța PD-PNL s-a născut cu o biciuire a celor două partide de către o mare parte din presă. Existau mai multe materiale despre viitorul luminos al Alianței decât declarații ale liderilor săi. 

Eu o să analizez de ce nu intră USR la guvernare sau de ce consideră echipa sa de conducere că nu e bine.  Și pot să spun că uneori trebuie să te abții să faci unele lucruri ca să obții mai mult. 

USR nu poate intra la guvernare din cauza candidaturii lui Dan Barna. El are o șansă reală de a merge în turul doi al alegerilor prezidențiale. Dacă radicalizează masa sa de alegători, atunci poate face asta. Or tocmai asta se întâmplă în ultimele zile. O parte din USR consideră că articolul din Rise a fost nedrept. Apoi, împingerea sa în corzi de către liniile de atac ale PNL, în chestiunea guvernării, va enerva multă lume. 

De asemenea, cum să intri în guvernul lui Iohannis ca  mâna a doua când peste două săptămâni tu va trebui să construiești o campanie anti-Iohannis. Iar dacă intri astfel într-un guvern, o să fii doar un valet. Și, da, bătălia împotriva lui Iohannis este onestă. Este președintele Iohannis unul fără reproș? Nu ar trebui să primească un avertisment?

Da, USR a participat la răsturnarea PSD. Pentru că PSD este răul cel mai mare prin prisma măsurilor din ultimii ani. El a năruit credibilitatea, justiția și economia României. Trebuia înlăturat. Intrarea la guvernare este altă poveste. 

În actualul Parlament, USR are doar opt la sută. Nu are o legitimitate care să-i permită mai mult de un post-două de ministru. Ce domeniu ai alege și cât ai putea face în  acest an? Câte dintre reformele inițiate de tine ar avea succes? Viitorul guvern va fi unul prizonier al Parlamentului, mai rău decât guvernul Cioloș. Mai ales al doilea, dacă Orban pică prima dată. Iar Barna și compania vor deconta tot ce nu pot face. Vor fi trecuți la capitolul dezamăgiri și tocați ca atare. Și toate formațiunile vor trage în ei.

Apoi nu uitați cine este PNL. E același partid care a fost în combinația USL. Și-i are și pe toți urmașii lui Băsescu. Toți știu să facă politică veche și mai cu toate combinațiile. Or USR este un partid anti-sistem. Dacă intră acum cu lumea veche, pierde acest avantaj pe vecie. Nici nu va putea  face nimic, dar va fi trecut la ”toți sunt la fel.” Aceeași clisă. 

E o iluzie să credeți că PNL și vechea clasă politică vor face ceva din ce le promit. Stați un pic de vorbă cu fruntașii PNL și vedeți dacă vor alegeri de primar în două tururi. Credeți că vor trece ”inițiativa fără penali”? Eu, nu. Singurul lucru cu care vor fi de acord este eliminarea recursului compensatoriu. Și nici nu va accepta nicio negociere pe tema comisarului european. Dacă nu ai un cuvânt de spus pe această temă, de ce ai intra?

De fapt, cu câteva locuri de miniștri, la ce ar conta expertiza ta în guvern? Și cât de decisiv ai fi? Trebuie să intri ca să-i oferi României o gură de aer? Tocmai a primit-o. Peste șase luni sau un an, poți lua totul: Președinte, Parlament, Guvern. Merită încercat. Deocamdată sprijinirea din Parlament pare a fi opțiunea cea mai bună pentru USR.

Acestea sunt calculele politice. Interesul public spune că România trebuie să aibă cât mai curând o guvernare responsabilă. De acest lucru sunt responsabili în primul rând cei desemnați să formeze guvernul. Ei pot lua toate măsurile pe care alegătorii lor le așteaptă printr-o colaborare parlamentară. Marea mea speranță este ca epoca ticăloșiilor să se sfârșească. La asta trebuie să fim atenți. 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

14 comentarii la De ce nu poate intra USR la guvernare

 1. Avatar Vlaston spune:

  Nu i cere nimeni sa intre la guvernare. Doar sa viteze instalarea guvernului Orban, ca urmare fireasca a votarii motiunii de cenzura

  1. Avatar Keni spune:

   Dar nu imnteleg de unde tot luati acest termen „firesc”. De ce e fireasca aceasta urmare? Daca Iohannis il propunea pe Tariceanu, era la fel de fireasca acea urmare? Sau cum?

   1. Avatar Gogu spune:

    Pentru ca PNL a fost cel care a inițiat și s-a luptat sa treacă aceasta moțiune. De aia. Acum ai înțeles sau îți mai explic încă odată.

    1. Avatar Florin spune:

     Fără Puie Pictor Monta nu trecea nimic. Ăla a fost balamaua. Și ăla
     este marele câștigător din menținerea meduzei la butoane.

 2. Avatar aCID spune:

  Mastre, ai grijă că nu te mai invită televiziunile dacă nu intri în horă! :))

 3. Avatar Liv Ang spune:

  Cu siguranta daca accepta si sustin guvernul Orban nu se aleg cu nimic…Mai putine voturi cu asta se aleg de fapt. Ei trebuie sa ramana fermi pe pozitii si sa explice, explice, explice si iar explice ca trebuie ales alt parlament prin vot care sa formeze un nou guvern.

  1. Avatar Gogu spune:

   Aha și sa rămână veorica și psd la guvernare. Pai de ce a mai votat moțiunea? Hmmm

 4. Avatar Adrian spune:

  Foarte bun puntul dvs. de vedere !

 5. Avatar zzz spune:

  Dane, prefa-te ca lucrezi!

 6. Avatar Liviu spune:

  Câteva puncte:
  1. Dacă USR a votat moțiunea in speranța unor anticipate, calcul greșit, deoarece e un demers aproape imposibil
  2. Pot fi de acord cu ideea că USR nu are prea mult capital de câștigat la guvernare. Dar oare nu pierde mai mult? Chiar cu riscul alăturării de PNL, cu un mesaj potrivit către alegătorii lor de susținere a rezolvării unei situații de criză dar cu disocierea de PNL, considerând campania electorală pentru prezidențiale, poate era mai potrivit.
  3. Uniunea Salvați România, dacă acum nu are România de salvare, atunci când?

  1. Avatar Mircea spune:

   Haideti, lasati-o jos ca macane! Oare chiar asa de orbiti de propria maretie sunt unii, consierand pe toti prosti iar el, cu un grup, fac gaura-n cer de desteptaciune! Ne insultati inteligenta, aia putina pe care -o avem!

  2. Avatar Veninusrl spune:

   Romania trebuia continuu salata din decembrie 1989. Toți, absolut toti cei care au guvernat in ultimii 30 de ani au dat dovadă de mai multă sau mai puțină ticăloșie și i-a durut in cot de cetățeni. Tocmai de aceea a apărut USR, din oameni normali, fără conexiuni cu politicul compromis. Si tot de aceea USR nu trebuie să intre la guvernare într-un guvern fara majoritate în parlament. Daca ar intra ar arata ca sunt la fel ca ceilalti. Un guvern fara majoritate nu poate salva pe nimeni si nimic. Un guvern fara majoritate poate avea acces la banii publici si da cu var pe ici pe colo. PNL nu pare să voioasă sa dea cu. var, menționând PNDL, acea magazie creată de Dragnea.

 7. Avatar Claudiu Nan spune:

  CS: ”Peste șase luni sau un an, poți lua totul: Președinte, Parlament, Guvern. Merită încercat.”
  – cine, USR să ia totul? Chiar asa? In 2020?
  Nu numai ca anticipatele sunt extrem de improbabile, dar acum plusati cu asta USR ia TOTUL!!! ???

 8. Avatar Teodor spune:

  Adevarata iluzie este aceea de a mai crede ca ,in atare condiții ,după ce atât stânga cât și dreapta au demonstrat de a lungul timpului , ca ambele sunt 2 iepe Breaze ,ca altceva in afara unui guvern de uniune naționala mai poate fi bun pentru țara asta ; după ce întreaga societate a fost divizata ,decimată pe altarul războiului politic fără de noima ,alimentat și din exterior de cei care ,ne au decimat economic ,ca apoi sa ne pogoare democrația peste Romania ,/se presupune ,SINGURA SOLUȚIE REALISTA ESTE UN GUVERN DE UNIUNE NAȚIONALA ;ACESTA ESTE MINTEA CEA DE PE URMA A CLASEI POLITICE RO ;RESTUL SUNT INEPȚII ,BUTAFORII ,GLUME PROASTE ! AȘA CUM AU DEM CA ȘTIU SA ȘI ÎMPARTĂ PRADA CU ALIAȚII DUPĂ ALEGERI ,DA ȘI ÎMPARTĂ ȘI MINISTERELE CA ȘI POPORUL ROMAN SI A ÎMPARTIT DE 30 DE ANI ÎNCREDEREA UNOR GĂȘTI DE DERBEDEI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!