Daddy vrea să guverneze în liniște

Congresul PSD poate fi rezumat foarte scurt. Liviu Dragnea și-a asigurat de o manieră absurdă și totalitară controlul asupra Biroului Permanent Național. Instituția este cea mai la îndemână pentru un lider de la PSD, dar el nu o controla până acum. Doi: i-a anunțat pe toți că e liderul suprem și a testat asta în gura mare și cu sala în picioare. Trei: a anunțat că merge până la capăt cu legile justiției. 

Și patru, cel mai grav lucru cu putință: Dragnea a luat-o sănătos pe drumul autoritarismului și al dictaturii. Asta trebuie căutat în anunțul său că vom avea o lege a defăimării. Să-l citim integral.

”România este un stat suveran, aşa scrie în Constituţie. Să nu uităm asta. Atunci când oameni politici, şefi de instituţii, voci cunoscute ale societăţii îşi sabotează cu bună ştiinţă ţara, (…) în aceste situaţii pierdem suveranitate, independenţă, demnitate, respect şi nu câştigăm nimic. Defăimarea propriei ţări este o faptă foarte gravă, care expune România la riscuri, la sancţiuni, la întârzieri şi la pierderea unor avantaje. Atacul asupra propriei ţări este o insultă la adresa românilor şi trebuie să înceteze. Suveranitatea României este mai preţioasă decât orice luptă internă pentru putere, decât orice mic interes local şi de aceea este nevoie să o protejăm şi o vom proteja prin legi explicite, dezbătute şi votate în Parlament”.

Nu e prima oară când Liviu Dragnea face o astfel de lege. S-a mai întâmplat acum doi ani. Doar că această propunere este mai ticăloasă. Nu-i bai că o poate reitera și pe prima, care a picat și după o intervenție a ambsadei americane. Ce scria în textul din 2016 care a a ajuns la vot final în două săptămâni de la inițiere?

Art. 19 – (1) Defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup social.

Art. 1. – d) Defaimare sociala – fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social.

c) Grup social – categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA. 

Tehnic, atunci Dragnea asigură protecție întregului partid și nu numai. Dacă spuneai PSD este sinistru te trecea imediat la defăimare. Acum, domnul Dragnea a mărit miza. Și a trecut direct la România. Pentru că între timp PSD a ajuns să se confunde cu România. Cel puțin în capul lor. 

Legea, așa cum era definită ieri de domnul Dragnea, este un atac teribil la dreptul de exprimare Și una de un subiectivism feroce, menită să pună pumnul în gură oricui se opune unei puteri politice. De exemplu, cine va mai face un seminar la Bruxelles în care să arate că arhitectura legilor justiției duce la controlul procurorilor, poate fi băgat la defăimare. 

La fel poate păți cine va mai scrie un articol în presa străină în care să vorbească de spitalele mizerabile și lipsa de implicare a factorului politic. Dar de ce nu ar fi defăimare când vorbești despre afacerile din Brazilia ale unui politician român? De ce spun asta? Trebuie să ne uităm în jur. 

Primul care a făcut un astfel de act a fost Erdogan printr-o modificare a Codului Penal din 2005.  Articolul spune că se fac vinovați de defăimare cei care denigrează public națiunea turcă, statul turc, Parlamentul Turciei sau instituțiile juridice ale Turciei. Pedeapsa aplicată este de la 6 luni la 2 ani de închisoare.  

În următorii ani, pe baza acestui articol, a fost acuzat scriitorul Orhan Pamuk pentru c-a vorbit într-un interviu în Elveția despre existența unui genocid asupra armenilor. Aceeași acuzație a urmărit cinci jurnaliști care au scris despre genocid. Una dintre cărțile lui Noam Chomsky a fost interzisă și editorii și traducătorul trimiși în judecată. În 2006, unul dintre cei mai cunoscuți ziariști turci de origine armeană, Hrant Dink a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru o insultă adusă nației turce. Ulterior a fost asasinat de un grup naționalist. 

Cazurile de care vorbesc s-au petrecut la jumătatea deceniului trecut, înainte ca Erdogan să epureze sistemul judiciar. Între timp, lucrurile s-au complicat.

La noi, Dragnea propune o epurare soft a sistemului juridic prin plata unor pensii mai mari ca salariile și vrea să protejeze România de ce ai putea să spui împotriva sa. 

Să mergem mai departe. Guvernul conservator din Polonia tocmai a adoptat o lege a defăimării. Unul dintre efectele acesteia este pedepsirea unei afirmații de genul ”Polonia a luat parte la holocaustul evreilor” sau ”lagăre de concentrare poloneze.” Orice complicitate poloneză la Holocaust este negată prin lege. Prin istorie ar fi mai greu, spune Israelul. Un val de reacții nervoase au venit dinspre Ierusalim, care vede legea ca o încercare inutilă de a reascrie istoria unilateral. Gândiți-vă cum s-ar discuta o astfel de chestiune în România, unde politica oficială nici măcar nu se apropie de o vagă recunoaștere a unor acte criminale. 

Dar cred că domnul Dragnea nu se gândește atât de departe. Cred că în altă parte vede el defăimările și mai ales dacă țin de persoana sa. Să luăm un exemplu din Ungaria, unde funcționează un astfel de act, dar ceva mai bine mascat. 

Parlamentul Ungariei a stabilit că un ziarist este pasibil de defăimare, chiar dacă a publicat afirmația unui terț o singură dată și cu bună credință. Cum ar fi dacă într-un interviu cineva de la USR demonstrează în limitele bunului simț că afacerea Dragnea în Brazilia are iz penal?

De asemenea, sunt supuse defăimării folosirea de fotografii, sunete sau interpretări/dublaje ale unor evenimente reale. Știți celebrele virale cu Hitler de la noi? Alea în care Hitler se plânge de PSD, de Dragnea și așa mai departe? Aia este defăimare în Ungaria. De altfel legea asta a fost făcut cu gândul la meme-uri.

Un caz celebru în Ungaria ne arată c-au fost băgați la defăimare autorii unei scenete, gen reality-show, în care se arăta că anumiți politicieni au furat la vot și modul în care au făcut-o. Iar într-altul au fost trecuți la defăimare purtătorii unor păpuși precum sunt cele cărate în Piața Victoriei, cu diverși demnitari în zeghe. 

Cred că pe aici vrea Daddy să protejeze România. Cam în zona asta vrea să ne arate că este atacată suveranitatea României. Și cred că o va face. Ce uită, pentru că atunci când puterea ți se suie la cap mai și uiți, este că noi am trăit și cu Ceaușescu. 

Și că, oricât s-a interzis ceva, am râs mult, am suferit, dar i-am băgat în condei pe cei de la putere. În condei și în banc. Căci două lucruri sunt veșnice la poporul ăsta: râsul și prostia unor conducători.   

Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!