Cum te aperi când cretinii și statul conspiră să te ucidă?

Accidentul de la 2 Mai are toate datele unei furtuni perfecte. A unei tragedii perfecte. Sunt atât de multe greșeli, încât au alcătuit un lanț care a dus la moartea a doi copii.

Întrebarea care se pune este, însă, dacă societatea are posibilitatea de a preîntâmpina faptele unui cretin iresponsabil. Poate să facă asta? Au fost câteva ocazii în care putea să o facă. Vreți o listă de vinovați?

Copilul de la volan și anturajul său.

Nu a fost capabil să înțeleagă nicio secundă ce presupune responsabilitatea față de semenii săi. De multe ori adolescenții sunt tulburați, dar după o noapte cu poliția după tine, lași dracu’ mașina deoparte.

Toți cei care se aflau în mașină sau la petreceri. Să nu fi fost niciun om acolo care să spună stop? Niciunul care să-l scoată de la volan cu forța? Cine-s oamenii aceștia și cum trăiesc pe lume dacă se urcă în mașină cu cineva care a consumat în fața lor. Cei de la a căror petrecere a plecat nu au văzut ce se întâmplă nicio secundă? Oricât de mare și presărată cu alcool ar fi petrecerea, mereu este cineva acolo care iese din norma asta.

Imaginile apărute public, cu adolescentul ucigaș și prietena sa, promovând diverse substanțe sunt înfiorătoare. Dar chiar și așa, nimeni în preajmă să nu-i fi spus cât e de deplasat?

Poliția care l-a întâlnit pe făptaș de două ori într-o noapte.

Știm c-a fost oprit din cauza modului periculos care mergea pe stradă. Nu știm ce acte au verificat. Dar știm că au avut o suspiciune de consum de droguri. Au găsit o țigară rulată și un blister cu substanțe.

Foarte probabil, polițistul a cerut colegilor să fie ajutat cu un drug test. Nu știm de ce nu a ajuns acesta la el. Potrivit unei afirmații a lui Cosmin Andreica, șeful sindicatului Europol, nu există acest test la Mangalia. Și chiar de-ar fi existat, nu toți polițiștii îl pot face. Potrivit procedurii, polițistul ar fi trebuit să-l ducă pe băiat la spital. El știe de ce nu l-a dus, el va răspunde. Dar un efort suplimentar ar fi salvat vieți.

În chestiunea RCA, nu știm dacă acesta există sau nu.

Interogarea unei baze de date nu este o dovadă suficientă. Teoretic, un polițist cere toate actele la oprirea unei mașini. Dar ca să scapi de două controale independente fără RCA valabil este mai complicat.

Una peste alta, Poliția a avut datele și mijloacele să oprească această tragedie.

Administratorul drumului.

Accidentul s-a petrecut într-o zonă fără trotuare. Ce măsuri suplimentare iei în această zonă ca să previi astfel de accidente? Ai lumini, semnalizări, lărgirea zonei de lângă carosabil? Orice ca să poți salva o viață. Și asta contribuie la dezastrul de pe drumuri. Trebuie să-ți imaginezi care este răul cel mai rău care se poate întâmpla acolo. Dacă ar trece copiii tăi pe acolo, ai fi liniștit?

Părinții pot fi judecați și ei

Greșim cu toții când creștem copii. Nu-i creștem perfecți. Le cumpărăm afecțiunea cu obiecte, lipsim de lângă ei. Poate suntem mereu cu ei, poate îi verificăm noaptea. Mi-e greu să spun care este relația dintre ei și copilul lor. Poate oamenii își smulg părul din cap de mulți ani.

Habar nu am dacă au făcut mult sau puțin. Am văzut diverse relatări, diverse portrete care nu-i pun într-o lumină bună. Ba, mai mult, îi arată în legături cu lumea interlopă. Asta ar explica multe, mai ales lipsa de respect față de alții. Și în absența altor explicații, aceasta pare rezonabilă.

Știu, însă, că aș fi mereu îngrijorat când copilul meu este la mare cu o mașină scumpă. Și că am o problemă mare dacă nu mă sună de la prima întâlnire cu poliția. Și că, dacă ar avea dosar penal de posesie, sigur nu ar avea o mașină premiu. Iar dacă nu-mi pasă de toate astea, înseamnă că sunt la fel ca el.

Iar când nu avem ce face împotriva celorlalți, măcar noi să ne apărăm

Putea fi și mai rău. În țara dezaxaților la volan, trebuie să știi să mergi ca pieton. Cât mai pe margine, cu fața la mașini și măcar o lumină. Trebuie să te păzești de trei ori când ești pe stradă. Pentru că aici toate lucrurile concurează să te ucidă.

Așa că singura modalitate de a te apăra în lumea asta fără milă numită România este să-ți înveți copilul să se păzească. Și ar mai fi ceva. Ca fiecare dintre noi să-și facă treaba ca pentru copilul lui. Astfel încât să mergem toți liniștiți către casă.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Cum te aperi când cretinii și statul conspiră să te ucidă?

  1. Horia spune:

    Maestre, suntem tot mai buni la comentat. Dar ca sa intrebi ce poate fi mai rau cand mor doi copii….Stii ce poate fi mai rau? Sa moara parintii tai in accident fiind in masina cu tine, cu copiii tai si cu sotia ta! Asemenea intrebari sunt retorice? Asemenea intrebari nu se pun. Esti influencer. Aduna 100.000 de parinti si luati cu asalt Guvernul. Eu am 73 ani. Daca va pot ajuta, o fac cu placere!

  2. Excelent! O mică adăugire la ”lumea asta fără milă, România”. Da, trebuie să ne învățăm copiii să se păzească. Cum ar putea face asta cel mai bine? Păi, simplu. Cu granița în raniță. Byron, nu?

  3. Anca spune:

    Nu e suficient doar sa ne aparam. Trebuie sa obligam cumva institutiile Statului sa-si faca datoria. Cetatenii ii platesc pt asta. Acum nu si-au facut datoria. Deci, sa nu fie platiti cateva luni. In plus, tuturor celor implicati (politisti, participanti la petrecere, parintii adolescentului etc), care ar fi putut impiedica dezastrul, sa li se deschida dosar penal, de ucidere din culpa. Cu totii poarta vina dezastrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!