Cum să faci un bloc invizibil pentru stat

Ați văzut, probabil, că în București a ars un bloc de patru etaje. Nouă persoane au fost rănite. Majoritatea locatarilor au ieșit cu bine din apartamente. Incendiul a pornit de la o casă din apropierea blocului. Este momentul în care am aflat cu toții că această construcție, singura de patru etaje dintr-un cartier de case, nu are niciun fel de document care să-i confere legalitate. 

Dar niciunul. Adică o construcție care se vede și din satelit nu a fost văzută de nicio autoritate din România vreme de 5 ani. În acest timp blocul a existat, a avut utililtăți, oamenii au locuit acolo, iar vecinii s-au plâns că nu respectă nicio normă de grănițuire, darămite planuri de urbanism.

Mă gândesc cum de este posibil așa ceva. Ce încrengătură de relații, ce organizație trebuie să ai, câte șpăgi trebuie să împingi ca toată povestea asta să poată funcționa? Hai să facem un calcul să vedem toate organizațiile care ar fi putut să știe de existența acestui bloc.

Primăria de sector ar fi trebuit să știe pentru că eliberase certificatul de urbanism. Nu s-o fi întrebat nimeni ce s-a întâmplat mai departe pe terenul respectiv? Probabil că se făcuse cerere și pentru autorizația de construire.

Cum s-a făcut rolul fiscal? Tot de aici primești numărul poștal. Ce funcționar îl eliberează însă fără rol fiscal?  

Primăria Capitalei și cea de sector au fost înștiințate de ilegalitatea construcției de către vecini. Îi vedeți pe oamenii care povestesc la Pro TV despre reclamațiile pe care le-au făcut. Nu e ca și cum asta i-ar fi ajutat cu ceva. 

Inspecția de stat în construcții participă la circuitul de avizări. Să nu fi văzut că se ridică o construcție despre care nu are niciun fel de idee? 

Poliția locală nu poate fi atât de proastă încât să nu vadă că i-a apărut un bloc în parohie, despre care nu are niciun fel de date. Bonus, numeroase plângeri de la vecini. 

Pompierii trebuie să participe la procesul de avizare și, de obicei, știu ce se află pe terenul de care răspund pentru a putea avea intervenții eficiente. Nici de aici nu a plecat vreo sesizare.

Notarul a făcut o grămadă de acte în bloc, dar nu a văzut că nimic nu este în regulă. O fi avut datoria să sesizeze autoritățile? 

Furnizorii de utilități, curent, apă, gaze, îți cer contracte, planuri ale casei, dosare întregi de acte doveditoare. Să nu fi văzut nimeni că sunt în fața unei nereguli uriașe?

Poate lista nu e completă, dar nu-mi dau seama acum. Pentru această situație de orbire colectivă nu există decât două explicații. Prima este legată de prostie profesională în masă. Puțin probabil, însă. A doua ține de protecția politică pe care o primește un sistem mafiot. Fără protecție politică și administrativă, era imposibil ca nimeni să nu observe un bloc în mijlocul Bucureștiului. 

Ori când statul nu poate să răspundă la cel mai banale semnale, chiar și atunci când este sesizat de cetățenii săi, atunci vorbim de un stat eșuat. Restul, cu ”statul paralel”, cu ”abuzul” cu ”sistemul”, în această situație, e doar vrăjeală. 

Bonus: în câteva zile nu o să mai vorbească nimeni despre asta, iar cazul va fi ascuns și mușamalizat. Nu o să mai auziți de arestări, de dosare sau altceva. 

 

Pentru mai multe despre acest caz, aici, la minutul 3.40 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Cum să faci un bloc invizibil pentru stat

 1. Cristina Nan spune:

  Oamenii au fost mintiti ani intregi ca vanzatorii vor veni la notar, sa incheie contractele de vanzare-cumparare. (dupa ce au achitat integral pretul, fie la incheierea antecontractului, fie in rate, direct catre Ionita Ilie. Cand au fost incepute dosarele penale, pentru neplata TVA-ului, Parchetul a instituit sechestru. Deci instanat civila nu a putut pronunta hotarari care sa tina loc de acte de vanzare-cumparare. Cand s-au ridicat sechestrele, au venit bancile si au inceput urmaririle silite imobiliare. In plus, pentru 2 blocuri, ISC a obtinut, in instanta, demolarea. Sarmanii oameni! Si da, coruptia ucide! P.S. Nu am inteles niciodata cum s-au racordat la utilitati aceste blocuri. Hidra e intinsa..

 2. Kulcsy spune:

  Inspectoratul de Stat in Constructii nu are rol de avizator la constructiile noi. Atata timp cat nu au depus anunt de incepere al lucrarilor, nu aveau nevoie de aprobarea programului de control.

  1. Catalin spune:

   Nici nu fac controale in teren. Nici ei, nici Inspectia Muncii.

 3. Drăgan spune:

  dacă s-au depus reclamații fiecare instituție este obligată să răspundă într-un fel petiționarului. Dar unii ascund reclamațiile în sertare, alții merg la obiectiv și din greșeală nu mai ajung la adresa respectivă sau se soluționează reclamația dar până la punerea în aplicare a legii te mănâncă alții. Vezi Colectiv!!!

 4. un vecin spune:

  asa le trebuie daca nu verifica ce cumpara acum sa stea se uite la scrum. Prinde hotul scoate-i ochii, sa ii vad cum isi recupereaza banii, ca dezvoltatorul sigur e pa pa in alta tara.

  1. Roxsna spune:

   Ce va place sa va dati cu parerea,o sa vedem cum ne recuperam banii .Ce sa facem daca suntem tigani si inculti.Dar despre institutiile statului care s au manjit cu spagi de ce nu spuneti cum vor fi trase la raspundere? VA BUCURATI DE RAUL OAMENILOR SI CUM VOR RECUPETA BANII.Cred ca nici somn nu mai aveti stimate ” un vecin”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!