Cum o să plătiți lunar la televiziunea Bisericii

Din categoria ”primim la redacție”, astăzi un ordin intern al Episcopiei Slatinei și Romanaților care le cere preoților din subordine să cotizeze lunar  câte 0,07 lei de familie din parohie către televiziunea BOR, Trinitas.

CYMERA_20150313_212740

 

Ordinul a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2015 și, din câte îmi dau seama, darea asta noua vine pe lângă altele mai vechi. Așa că probabil o să-i vedeți mai des pe preoți cu câte un obicei nou pe la ușă. Și e valabil pentru toată țara.

Acum, știu că suma vi se pare mică,dar fiecare picătură contează. Pentru că un preot dintr-un sat cu 500 de familii are de dat la mai-marii săi cam 35 de lei și tot așa. Nu știu câtă încântare a stârnit ordinul de a ajuns și la mine, expeditorul trimițându-mi-l prin poștă. Mi-a făcut și un calcul cu un număr de 8 milioane de familii în România. Dacă, prin absurd, Biserica ar fi atât de eficientă să strângă banii de la toată lumea, iar preoții atât de doritori să plătească, am ajunge în următoarea situație: într-o lună Trinitas ar strânge cam 560 de mii de lei. Asta ne duce într-un an la 1 milion și jumătate de euro. Destul să operezi o televiziune mărimea Trinitas. Cele de știri au costuri de la 2-300 de mii până la 1,5 -2 milioane.

Într-un fel îi invidiez pe oamenii de acolo. Lucrează într-un soi de televiziune publică. Și asta e reconfortant într-o piață care cade. Ce mă amuză pe mine în situația asta este că preoții vor plăti și pentru Lucian Mândruță și Emil Moise.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

14 comentarii la Cum o să plătiți lunar la televiziunea Bisericii

 1. zoltybogata spune:

  Oare când se satură de bani? niciodată 🙁 .Cu atâția bani cât primesc și tot nesătuli sunt, Biblia zice că în vremurile din urmă, oamenii vor fi iubitori de bani mai mult de cât de Dumnezeu 🙁 .Multă sănătate

 2. Nicdan spune:

  „In atentia tuturor preoti”????

 3. alunelu spune:

  Nr. de inregistrare: 2666 🙂

 4. Biroul de Presă al Patriarhiei Române: TRINITAS TV şi Radio TRINITAS sunt instituţii media misionare, iar nu comerciale, susţinute de clerul şi credincioşii ortodocşi

  În legătură cu informațiile apărute pe blogul jurnalistului Cătălin Striblea şi preluate de site-ul de ştiri DeCeNews despre susținerea financiară a posturilor de radio şi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române de către eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, precizăm:
  TRINITAS Tv şi Radio TRINITAS au apărut ca o necesitate misionară şi ca o formă complementară de comunicare, pentru a transmite mesajul Bisericii în casele oamenilor.
  Scopul major al acestora este intensificarea vieţii spirituale creştine, cultivarea unității ecleziale între eparhii, promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti în context european, precum şi oferirea unei perspective pozitive, luminată de credinţă şi speranță, asupra evenimentelor cotidiene ale societății.
  Prin intermediul acestor instituții media cultural-religioase, Patriarhia Română informează opinia publică despre evenimentele bisericeşti, lucrarea pastoral-misionară, socială, educaţională şi culturală a Bisericii, dar şi aducând în atenţia publicului istoria, cultura şi tezaurul de credinţă şi spiritualitate creștină românească în context european. Radioul şi Televiziunea Patriarhiei Române aduc multă lumină, bucurie şi speranță mai ales persoanelor singure, vârstnice şi bolnave, prin slujbele religioase transmise zilnic (Liturghie şi Vecernie).
  De asemenea, televiziunea TRINITAS şi radio TRINITAS ale Patriarhiei Române realizează şi transmit știri, reportaje, emisiuni prin care promovează activitățile eparhiilor ortodoxe româneşti din apropierea granițelor României şi din diaspora română. Prin urmare, este necesară susținerea financiară a unei activităţi benefice pentru toate eparhiile Patriarhiei Române.
  De la înființarea postului TRINITAS Tv (2007) şi mutarea sediului central de la Iaşi la Bucureşti a postului de Radio TRINITAS (27 octombrie 2007), până în prezent, acestea au fost susținute financiar exclusiv din contribuțiile eparhiilor ortodoxe din ţară, iar mai târziu şi de eparhiile din străinătate, nu din publicitate comercială sau din surse netransparente şi nedeclarate.
  După cum Televiziunea Română şi Societatea Română de Radiodifuziune sunt susținute financiar prin plata unui abonament pe factura de energie electrică de către fiecare familie de români, tot așa radioul şi televiziunea TRINITAS ale Patriarhiei Române sunt susținute financiar prin contribuția clerului şi credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române.
  Hotărârea Sfântului Sinod din decembrie 2014 a avut ca scop intensificarea eforturilor de susţinere financiară a TRINITAS TV şi Radio TRINITAS în condiţiile crizei economice prelungite, dată fiind importanța acestora pentru viaţa şi activitatea Bisericii azi.
  În concluzie, TRINITAS Tv şi radio TRINITAS au un scop misionar, nu unul comercial, iar susținătorii lor sunt clerul şi credincioșii ortodocși români din ţară şi străinătate, adică principalii beneficiari ai programelor acestora.

 5. Alex spune:

  Din partea tuturor romanilor exasperati de acesti viermi grasi in sutana, va adresez urmatorul mesaj ” Sugeti p**a si sa va ia dracul cu turlele voastre de aur. Lacomilor. ”
  Amin!

 6. Zgabeata Iftode spune:

  O minciuna. Fiecare parohie contribuie la finantarea Trinitas in functie de marimea sa. Nimeni nu este obligat sa plateasca, Parohiile platesc din propriile venituri. Va invit sa vedeti cum este la neoprotestanti. acolo dai lunar zeciuiala si nimeni nu comenteaza. Cum credeti ca rezista Speranta TV sau Credo TV sau Alfa &Omega? Apoi daca vor plati vor plati cei care merg la biserica si considera ca au nevoie de Trinitas. Striblea tu nu trebuie sa platesti, tu esti platit de altii.

  1. Catalin spune:

   Dar care e minciuna?

 7. Claudiu spune:

  Sunt ortodox. Sotia mea la fel. Fiul meu, evident, tot ortodox. Parintii mei, ortodocsi si ei.
  Pe toti ne revolta faptul ca Biserica Ortodoxa Romana se implica in tot felul de actiuni josnice, printre care si constructia unei catedrale asa-zise a Mantuirii Neamului. De ce avem nevoie de o constructie megalomana de beton? Nu sunt indeajuns toate bisericile existenta la data prezenta?
  Nici macar nu este placut sa vizitezi sau sa te rogi intr-o astfel de constructie… Prefer bisericile mici, retrase.
  De ce Biserica, atat de dornica a strange bani si a transforma inclusiv niste garaje in biserici, nu se implica a construi spitale sau crese ori o universitate crestina din banii stransi pentru aceasta asa-zisa catedrala? De ce la fiecare colt de bloc apare cate o Biserica, de multe ori garajele devenind loc de pelerinaj?
  De ce preotiii utilizeaza masini premium germane, cum ar fi Mercedes Benz, Audi sau BMW iar apoi ne tin discursuri despre moralitate si despre cum este sa fii cumpatat? Si interesant, de ce credeti voi ca daca „sfintiti” motorul masinilor acestea vor functiona mai bine? Romania, apropo, este tara cu cele mai multe accidente rutiere, dar toata lumea isi sfinteste masina 🙂
  De ce in Romania am ajuns sa avem mai multe biserici decat spitale si scoli, luate la un loc?
  Haideti sa v-o spun pe aia dreapta, stimati preoti. Majoritatea sunteti o sleahta de imbuibati, care nu au nicio legatura cu religia, cu ortodoxismul sau cu smerenia. Va intereseaza sa strangeti cat mai multi bani pentru propriile interese si sa prostiti poporul pentru ca si acestia sa traiasca cu impresia ca sunteti alesii Domnului. De fapt, sunteti niste jepcangii!
  A crescut credinta oamenilor dupa ce ati plantat cate o Biserica la fiecare colt de bloc? Nu!
  Au vreo valoare arhitecturala aceste constructii? Nu!
  Solicitati sume nesimtite pentru oficierea de cununii, botezuri si inmormantari? Da
  Spre deosebire de BOR, Biserica Catolica Romana, are o atitudine diferita. Ce ar fi sa trecem cu totii la catolicism? Nu de alta, dar atat voi, cat si catolicii va numiti o forta a binelui, nu? Doar ca la ei nu se pupa moaste, nu se solicita bani din toate pozitiile, iar preotii nu arata ca rapperii din Brooklyn, cu cruci mari de aur la gat.
  Sa va fie rusine, voi nu sunteti o forta progresista, ci una a prostirii populatiei si a indobitocirii acesteia.
  Iar daca vreti bani pentru Trinitas TV sau radio Trinitas, va propun sa vindeti parcul auto pe care il detineti, alaturi de crucile mari de aur si o sa vedeti cum veti strange sume foarte mari de bani. Daca veti proceda in acest mod veti strange bani si pentru o a doua televiziune Trinitas, nu doar pentru una.
  Asa ca, succes!

 8. Claudiu spune:

  Cititi comentariul meu, cu referire la actiunile voastre aberante.

 9. Bobita spune:

  Alt bir pus in carca romanilor? Popimea(acesti farisei) a ajuns sa exploateze cu sarg pe ignoranti si inventeaza tot felul de taxe pe prostie! Impozite la stat ei nu platesc, ca au scutire de la „Cel de Sus”! Doamne, cum suporti asemenea nelegiuri!!!

 10. Vasile spune:

  Nu va mai satura dreak de nasatui !! Pai ce, popii jurnalisti sunt platiti ca Andreea Esca, sau mai mult??

 11. concret spune:

  este o situatie groaznica! aceasta adunatura de preainalti si preafericiti ,din pacate, este prima putere in stat!au acaparat toate mediile de influenta,nu au interdictii,lege si mai ales bun simt.nu mai vorbim de smerenie,moralitate si multe altele legate de misiunea lor in a urma si impartasi din scripturile sfinte!!! rusine lor!!!

 12. nae spune:

  Este problema bisericii,adică a comunităţii credincioşilor.Nimeni nu este obligat să plătească.
  Îi rog pe cei care sunt în afara bisericii să îşi vadă de ale lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!