Cum n-am făcut primul milion, dar am ajuns mai informat și cu ceva bani în plus

Ne adunăm la masă o mână de prieteni vechi. Ne știm de ani buni, dar fiecare se ocupă cu altceva. Eram  mult mai tineri ca acum, la începutul anilor de prosperitate în România. Lumea începuse să câștige mai bine, cota unică ne băga niște bani în buzunare, salariile crescuseră, mai ales în București.

Iar noi, noi vedeam lumea cu alți ochi. Fiecare lucram în corporații și ne împărțeam aventurile la o bere. Unul dintre noi era broker, iar lumea de acolo chiar fremăta. Bursa românească era atractivă pentru că ne aflam într-o economie în creștere. Iar omul ne spune printre altele că a semnat în ziua aceea ordine de câteva sute de mii de euro.

Se așterne un pic liniștea peste masă. „Tu ai văzut azi câteva sute de mii de euro? Cum arată?” Fiecare dintre noi se uită în gol, dar imaginația lucrează. Cum ar fi să ai așa ceva? Iar amicul nostru se blochează un pic. „Băi, ce-i cu voi? Nu lucrăm cu bani fizici. Iar oamenii care vin la mine nu vin cu sacoșele. Se lucrează prin bănci, transparent, totul la vedere. Nu știu ce vă închipuiți voi, dar nu e ca în filmele americane. E mai mult știință decât strălucire.”

Cam asta știam noi și vedeam la începutul anilor 2000 despre bursă, bani și valori. Între timp poate ne-am mai deșteptat, dar cu siguranță nu toți. Studiile arată că un pic mai mult de 20 la sută dintre români au o minimă cultură financiară. Adică știu minimul de instrumente care ar putea să le facă viața mai ușoară și să le aducă un plus de bani. De asta nu înțeleg nici alte mecanisme financiare care ar duce la o interpretare corectă a statului și a banilor din buzunar.

Nu mai știu cât era randamentul Bursei de la București după jumătatea anilor 2000. Dar știu că era mai bine ca la bancă sau decât într-un fond de investiții. În ultimii trei ani, Bursa a avut randamente în medie  de 20 la sută pe an. Normal că dacă aș avea o sumă importantă de bani, aș împărți-o între un fond și Bursă.

Când s-a închis BBC-ul fiecare dintre noi a primit salarii compensatorii. Și așa am făcut atunci. Banii s-au împărțit între fond și BVB. Prietenul de care vă povesteam a devenit brokerul meu și am investit prin firma cu care lucra. Să nu vă imaginați că am început să trăim ca în Lupul de pe Wall Street, căci, în realitate, lumea Bursei de aici este complet diferită.

Așteptările oamenilor sunt însă exact de acea natură. Iar anii următori au început să ne demonstreze că procentul acela de 20 la sută este bătut în cuie, parcă. Întâmplări care mai de care au venit să ne confirme.

Unii clienți i-au spus prietenului meu că „nu-i așa că riscul vă aparține în întregime?” Astfel, dacă se câștiga ceva, banii erau buni, dacă se pierdea ceva, atunci așteptau de la broker să acopere pierderea. Ireal. Crizele pot apărea, banii se pot împuțina, dar e vorba de banii tăi, nu de-ai lui. De bani te preocupi ca de orice investiție. Trebuie să citești și să fii atent.

Alții îi făceau discret din ochi și-i spuneau: „nu-i așa că pe ăștia nu-i trecem în declarația de avere?” Ba da, nene, căci totul este transparent și la vedere. Legal și raportat în fața legii. Aici, lumea nu se îmbogățește pe ascuns, ci muncind și dând dovadă de minte. 

Dar cei mai mulți veneau încrezători că mâine banii lor se vor dubla. „Șefule, îmi dai de două ori mai mulți în două luni? Hai că știi tu o șmecherie și te ung și pe tine.” Și tocmai că nu există nicio șmecherie. Băieții de aici nu sunt samsari, ci niște oameni deștepți,  măcar cu o facultate, dacă nu două, care știu economie pe pâine, care înțeleg cum funcționează companiile și care nu au drept calitate principală riscul, ci echilibrul. Cei buni și care știu să construiască în timp.

Lăcomia și lipsa de experiență te pot duce la greșeli. Este uimitor cum unii oameni, chiar și dintre cei care au mai mulți bani cred că pot găsi îmbogățirea miraculoasă pe unele piețe de mare risc. Dar cred că asta se datorează tocmai acelui procent de 20 la sută dintre români care nu știu cum să folosească instrumentele financiare.

digital_ads_zniArtboard 1

Deși banul este cel care reglementează și pune în mișcare economia și societatea, deși este cel care ne guvernează în fiecare zi și către care toată lumea tinde, în România nu învățăm aproape deloc despre bani. Câteva ore la școală, eventual opționale sunt cele care ar trebui să ne ghideze în societate. Eventual credem că de bani se ocupă cei care au făcut o facultate de economie.

Cât despre modul în care ne putem investi banii, despre asta noi nu învățăm nimic în România. Și Bursa de Valori București tocmai asta vrea să schimbe. Pe 15 mai la Promenada Mall are loc Ziua Națională a Investițiilor. Sărbătorim încă din 14 mai, tot pe terasa Promenada Mall, acolo unde Bursa de Valori București organizează singurul târg financiar din țară, Banii Tăi Expo, locul unde poți să înveți de la oameni cu experiență ce poți face cu banii, altceva decât să-i ții la ciorap. Tot aici ai acces la ateliere pentru copii și adolescenți și zone unde poți să vezi cum funcționează piețele financiare.

Dar mai poți face un lucru important. Semnează alături de mine această petiție pentru a avea o Zi Națională a Investițiilor. Dacă ne adunăm câteva zeci de mii putem propune ca în școlile din România să se facă diverse cursuri care să ne păzească de faliment copiii. Cred că e cea mai importantă lecție pe care le-o putem da, alături de sport și respect. Putem să-i învățăm care este valoarea banului și ce trebuie să facă cu el când îl au. Unde să-i ducă, cum să-i investească și cu ce riscuri.

Iar dacă ai un proiect de educație financiară sau o idee cum să ne deșteptăm un pic, noi românii, în chestiunea asta, atunci BVB te așteaptă să stați de vorbă și să-l aplicați. O fi România la marginea Europei, dar eu cred că putem fi cel puțin la fel de informați ca ceilalți.

Poate vă întrebați cât am câștigat eu la Bursă și ce-am făcut cu banii. Nu am rupt norii și nici nu am făcut avere. Am scos însă în aproape 3 ani cam cu 25 la sută mai mulți bani decât am pus la început. Și am putut să scot o sumă de cash importantă, atunci când am avut nevoie de ea. Una peste alta, experiența mi se pare la fel de importantă.  Cred c-am aflat mai multe despre companiile românești în acel an decât în următorii. Și am aflat că economia reală se mișcă cu totul altfel decât la televizor sau decât o văd mai marii zilei.  

(Acest text este publicitate)

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Cum n-am făcut primul milion, dar am ajuns mai informat și cu ceva bani în plus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!