Cum a îngenuncheat Prințul Charles în fața unui român

Întâmplarea ce o să v-o spun e mai veche, dar e autentică și culeasă de la prima mână. Cine ne-a povestit-o era în anturajului Prințului Charles la vizitele în România și ne-a rugat atunci să o păstrăm pentru noi. Dar anii au trecut și îmi dau seama că viitorul rege chiar iubește plaiurile astea și nu e chiar atât de scorțos pe cât am crede. Ba chiar sunt convins că îi e o amintire plăcută. Așadar:

Prințul se plimba pe ulițele unuia dintre satele transilvănene, pe care între timp l-a și renovat. La vederea alaiului regesc, una dintre localnice, femeie  trecută bine de 60 de ani, ba poate înspre 70, de un leat cum ar veni, se repede din ogradă către stradă.

Apăi, bine ați venit pe la noi”, îi ține ea calea viitorului rege care îi răspunde cu un ”Bun găsit”, în românește. Oamenii din jur privesc cu un zâmbet arătarea în straie locale. Oamenii îi țin uneori calea Prințului. Și de mai multe ori stau cuminți la porți, salutând și așteptând ca el să li se adreseze.

Mama matale, ce mai face?”, zice femeia, reușind să crispeze pe toată lumea. ”Matale” e greu de tradus în engleză și imposibil când vine vorba de Regină. Dar Charles vrea să știe și aceste particularități. Femeia și modul ei direct îl amuză. ”Că la vârsta ei, apar tot felul de probleme.” Haaaa…Alaiul e gata să cadă jos. ”Auzi, dar la cât trăiește mama matale, crezi că mai apuci tronul?” Adunare dă să leșine. Dar Charles e terminat de râs.

Tare îmi mai place băiatul acela mare al matale”, continuă femeia vorbăreață nevoie mare. ”Seamănă bine cu mama lui, tare frumoasă era”. Remarca asta îi mai șterge din zâmbet, dar cum va fi rege, Charles e pregătit protocolar pentru orice situație.

În curtea femeii se vede un cuptor de pâine, din cele vechi, tocmai din care îi plac Prințului. Să le vadă să le studieze, să înțeleagă cum funcționează. Construcțiile medievale atât de bine păstrate acolo sunt pasiunea sa. ”Acolo faci pâine?”, întreabă și intră în curte. Se învârte în jurul cuptorului, pune întrebări, vrea să afle cum funcționează.

Ce nu înțelege prea bine sunt fumurile cuptorului. ”Acolo jos faci focul. Cum trec fumurile în partea de sus?”, întreabă el pe soțul femeii. Acesta îi explică și-i spune să se aplece să vadă. Prințul se coboară, se uită în cuptor, schimbă câteva vorbe cu bărbatul.

Dar întreaga adunare rămâne perplexă când femeia dă concluzia: ”Apăi, dacă bărbatul meu l-a îngenuncheat pe Regele Angliei, eu cum să nu mă îi supun?”  Un imens hohot de râs zguduie alaiul cu Charles în frunte.

Am păstrat povestea, dar mă gândesc acum, că de fapt este tocmai genul de experiență pe care îl caută în România. Nu numai clădiri autentice, ci oameni adevărați. Cu viață, fără protocol și cu lucruri de spus. Și tocmai asta e bucuria sa cea mai mare.

Altminteri, noi avem să-i mulțumim. Cred că omul acesta a făcut pentru România mult mai mult decât oricare ministru al turismului de 20 de ani încoace. A strâns bani, a condus oameni, a reparat sate, a promovat un colț de lume cum n-am reușit noi niociodată. De unde rezultă că nu e musai să faci planuri din gură ci să faci un lucru, cât de mic. Și ar mai fi ceva. Omul acesta reușește să proiecteze o stare rară de normalitate asupra noastră. Și îmi dă sentimentul că totuși avem un rege. Nu l-am chemat încă. Dar el a venit.

 

 

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

25 de comentarii la Cum a îngenuncheat Prințul Charles în fața unui român

 1. Avatar Iancu Olimpia spune:

  Minunat articol!Nu cred ca Charles va fi Rege,dar daca tot iubește Ro.oare de ce nu vine la noi?Doar se inrudește cu Casa Regală de România.Eu sunt fericită că ambii mei băieți sunt cetățeni canadieni.In Richmond Hill Regina Elisabeta are un parc,cu un rondou imens de flori care ii alcatuiesc numele.Ei și Regelui Edward.

 2. Avatar stoicarodica2010 spune:

  Un Print este o persoana speciala !Tind sa cred ca are ceva divin!Sangele nobil ne inobileaza pe toti!
  Bun venit Printului Charles!
  Superb articol!Felicitari!

  1. Avatar Eugen spune:

   Ace lucru divin care e in sangele nobil are un singur nume si poate fi obtinut cu multa straduinta si, cel mai important, fara infatuare. Se numeste educatie.

 3. Avatar littleforest spune:

  EXCEPTIONAL! TRAIASCA REGELE!

 4. Avatar vasile spune:

  Cunosc satele si mai ales bisericile fortificate sasesti. Merg an de an la Viscri, acolo destinele se leaga de Sara Dootz si de fetele ei cele care conduc MET, iar Karolinne Fernoland viata social-politica si cultivarea dar mai ales pastrarea valorilor locale. Nu va intelege nimeni de la Bucuresti cat de bogati suntem si nici cum se face turismul. Nu, ne masuram la golanelile unui individ slab de duh care transforma litoralul in bordel de lux… Articolul este excelent! Felicitari!

 5. Avatar mariana spune:

  Printul Charles se poate bucura de toate astea pentru are o educatie aleasa, bun simt, bun gust. Politicienii nostri n-au inteles ca educatia este totul. Daca esti educat stii sa te bucuri de adevaratele frumuseti ale vietii, alftel…

 6. Avatar Florin spune:

  Băii oameni prinţul ăsta nu romănia vizitează ci ardealul plaiuri mioritice ce voi călcaţi cu piciorul şi nu ştiţ ce valoare au,şi ce valoare poate să aiba în viitor!!!

  1. Avatar Adrian spune:

   Florine, După ce ai să înveți a scrie româneşte (Romania, Ardeal cu majuscule), poate, ai să întelegi și ce iubește Prințul.

 7. Avatar Andrei spune:

  Imi doresc sa ajunga Printul Charles in Maramures. De acolo chiar ca nu mai pleaca! Sa ajunga prin acele locuri din munti, pe platouri la 2000 metri, unde ai impresia ca esti uitat de timp si te infratesti cu eternitatea! La 700 m sa culegi zmeura,la 1400 m afine si la 2100 m sa te bati cu zapada! Am trait-o acolo, e spledid si o doresc si la altii!

 8. Avatar Dar Bucovina, dar Delta, dar salinele NU DOAR de la Turda, dar vulcanii noroioși, dar ceahlăul și Cheile Bicazului.....astea sunt și ele de văzut, mai ales că nu sunt în Transilvania !!!!! spune:
 9. Avatar Dar Bucovina, dar Delta, dar salinele NU DOAR de la Turda, dar vulcanii noroioși, dar ceahlăul și Cheile Bicazului.....astea sunt și ele de văzut, mai ales că nu sunt în Transilvania !!!!! spune:
 10. Avatar Dar Bucovina, dar Delta, dar salinele NU DOAR de la Turda, dar vulcanii noroioși, dar ceahlăul și Cheile Bicazului.....astea sunt și ele de văzut, mai ales că nu sunt în Transilvania !!!!! spune:

  Dar Bucovina, dar Delta, dar salinele NU DOAR de la Turda, dar vulcanii noroioși, dar Ceahlăul și Cheile Bicazului…..astea sunt și ele de văzut, sunt și ele unicate mai ales că nu sunt în Transilvania !!!!!

 11. Avatar niko spune:

  romanii sunt exaltati. cum le arata cineva cel mai mic semn de amicitie, incep sa bata campii. mai bine remarcati ca se simte descendent din Transilvania, pe linie maghiara, interesele ii sunt reprezentate de contele „nu stiu cum”, acolo se cazeaza, acolo mananca, serile ii sunt organizate tot in anturaj maghiar. e bine ca-i place la noi, dar de aici pana la ai da o tara pe mana, doar niste zdranganiti s-ar putea gandi. si cel mai important si asta spune multe despre mintea lui. sa ai o sotie precum Diana si tu sa mori de dorul Camillei, ma face sa ma indoiesc de dreptatea mintii lui. dar viata se razbuna, Camilla s-a apucat de baut (este de notorietate in Anglia) iar el ma indoiesc ca o sa ajunga la tron.

 12. Avatar Roman spune:

  Ii plac padurile noastre si bogatiile, normal ! Ce naivi sut romanii, cum ii linguseste cineva le ia totul ! O sa ramanem in fundul gol, strainii fac reclama Romaniei ca se ne jefuiasca, prostilor !

 13. Avatar Dan Chicu spune:

  raspuns pentru Roman
  Mi se pare ca faceti o gresala mare amestecandu-l pe print cu gloata de hoti. Citeste ce au scris cei dinainte si ia aminte.Lasa invataturile comuniste pentru gunoi!

 14. Avatar Roman spune:

  Pentru Dan Chicu:
  Hotaraste-te, esti tovaras sau domn, folosesti cuvantul comunist, gunoi si hot.

  „mi se pare ca faceti o gresela” sau „hai, hotaraste-te”.

 15. Avatar BSN spune:

  Sa spui ca un rege are ceva divin in el, apai esti dusa cu pluta … Nici un om nu e mai presus fata de o alta persoana. Afla ca divinul dumitale o sa crape ca orice alt muritor de rând. Crezi ca Dumnezeu i-a dat dreptul sa stăpânească peste alți oameni? Pffff ….

 16. Avatar gabi spune:

  pot sa-ti spun ca esti un prost si nu sunt comunist daca ti-o spun direct,acest om face gratis tot ce face si fi sigur ca nu o sa-ti fure tie paduchii,asa ati alungat si alungati sute si mi de de oameni care cu ganduri bune chiar vor sa faca ceva pentru tara asta,unde predomina prostia si tu chiar poti fi seful lor.

  1. Avatar GeorgedeDrobeta spune:

   Cît de mult m-aş bucura să aveţi dreptate….mai vorbim peste doi 2 ani….

 17. Avatar Julius SZEKELY spune:

  Dignity is very important …
  Long Live to The Royalty of Great Britain !

  Giulio PETRARCA

 18. Avatar marian geapana spune:

  Cum se adreseaza oamenilor printul acesta sau orice alt politician al Europei si cum se adreseaza mamaligarul ponta sau basescu care par amandoi iesiti din adancurile catacombelor ferentariene. Asta este dezavantajul nostru, noi avem marlani ca cei doi maimutoi nesimtiti, iar europenii au oameni educati.

 19. Avatar Birta spune:

  Felicitari ptr. articol. Din pacate, mai sunt unii care nu inteleg pe ce lume traiesc. Vorba aceea: multi veniti, putini alesi !

 20. Avatar Anton, responsabil cu beton spune:

  Şi ” ardealul ” ăsta ce e?!..da’ ” românia „?!! că după cum ai ortografiat nişte substantive, despre care ştiu că au şi calitatea de ” nume propriu „-aşa ştiu eu, poate s-a mai schimbat lumea din Neolitic pân-acu’…Luminează-mă..! să nu mă iei că aşa se scrie pă Net că te-njur de mamă ! Pretinzi, din scrierea-ţi că iubeşti Ardealul; păi iubeşte-l cu A MARE, atunci ! Altfel, te caci pe tine ş-atât!

 21. Avatar mariana spune:

  Articolul este amuzant ,autentic si ceea ce reiese cu pregnanta este simplitatea printului si bucuria fata de frumusetile naturale ,simtul umorului ,apropierea de oamenii simplii pe care ii trateaza cu respect pe picior de egalitate.
  Din pacate comentariile de mai sus denota lipsa de educatie a unora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *