Copilul meu stă mult pe telefon. Ce fac?

Când scriu aceste rânduri, din camera lui fiu-meu se aude muzica tare. Ca din camera oricărui adolescent. Apoi cu o comandă vocală, melodia se schimbă. În fapt, comanda vocală e parte din relația lui cu telefonul. Așa ne sună pe noi, așa deschide aplicațiile, pune muzică și caută lucruri pe internet. 

De altfel, telefonul pare cel mai important obiect din viața sa. Stă tot timpul lipit de mâna sa sau în buzunar. Are de răspuns la un mesaj, de văzut o memă, de accesat o aplicație. Chiar și masa se ia în jurul telefonului. Cu o mână duce lingura la gură, cu cealaltă stă pe telefon. Pe măsură ce-și mănâncă cerealele, ochii înghit tone de informații. 

Și apoi vine să-ți împărtășească. Uită-te la imaginea asta, vezi ce-a făcut ăsta. Facebook nu există, dar Instagram e baza. Și mici știri de pe diverse siteuri. Contractul nostru prevede ca în fiecare zi să-mi spună o știre pe care să o discutăm împreună. 

Tot de acolo își face lecțiile de chitară, tot de acolo citește cărțile care-l interesează, tot acolo se uită la documentare. Copilul meu nu consumă televizor. Televizorul lui este în telefon.

Momentul în care mă scoate din minți este la teme, însă.  Între un exercițiu și o analiză la română, mai are timp de o muzică, să răspundă la un mesaj sau să râdă la ceva. Îi iau telefonul, deseori, tocmai în aceste momente. Așa că trebuie să scrie fără el. Îl verifică, însă, la oră.

Argumentul este că aceasta este metoda lui de comunicare. Și așa e. Nu de puține ori îl găsesc în videoconferință cu alți copii. Chiar și atunci când se joacă. Pentru generația lui, ”afară”este în acel telefon. Iar noi suntem prima generație de părinți care se confruntă cu povestea asta. 

Iar întrebarea pe care mi-o pun este dacă am un copil dependent de telefon. 

Întâi am vorbit cu Laurențiu Gânj. El este consultant în dezvoltarea relațiilor umane, validat de Institutul ESPERE din Paris și trainer calificat de Transformational Psychology Institute din Bergen, Olanda. În ultimii  ani face ateliere care au drept scop folosirea descoperirilor de la Universitatea Stanford în creșterea gradului de motivare în procesul de învațare al elevilor.

Culmea e că Laurențiu a lucrat întâi cu noi, părinții Ne-a testat, ne-a pus întrebări, a vrut să vadă relația noastră cu copilul. Relația cu telefonul. Știe exact ce butoane să apese în relația dintre adolescenți și părinți. Și chiar funcționează, pot să vă spun. 

Am stat de vorbă și despre aplicațiile pe care le putem folosi ca să vedem ce face copilul. Există mai multe tipuri, dar Iphone are dezvoltată propria tehnologie. Când m-am uitat prima dată la sumarul de consum al lui Vladimir am rămas perplex. Stătuse pe telefon mai mult decât îmi închipuiam. Doar că eu stătusem patru ore. Diferența este că eu mai și muncesc pe telefon. Între timp, am stabilit un program și reguli de care ne ținem.

Ce nu știu eu astăzi este ce fel de om va crește copilul meu având la dispoziție acest obiect. Care sunt efectele sociale, asupra vieții sale, asupra comportamentului său. Sănătatea sa ce are de spus din punctul ăsta de vedere? Va fi un adult funcțional după standardele noastre sau va deveni un inadaptat? 

Deocamdată nu am cum să răspund la aceste întrebări. Este un proces lung  și în care am nevoie de asistență specializată. Nu e o dramă. Sunt convins că toată generația copilului meu are fundamentele necesare ca să reușească și să facă lucruri bune. Ce vreau eu acum este să-l învăț echilibrul.

De asta pe 12 octombrie voi fi la conferința The Cyber Effect, realizată de English Kids Academy, International House și Editura Niculescu. Invitata principală este Mary Aiken, pionierul analizei în relația copil-electronice. Mary Aiken este primul psiholog care a realizat un doctorat pe această temă. Și unul dintre cei mai mari specialiști ai planetei în domeniu. Cunoașterea sa este folosită de FBI, Interpol, Casa Albă, și prestigioase universități din lume. Despre cartea sa The Cyber Effect, The Times spune că trebuie citită de fiecare părinte. De altfel, presa britanică a numit cartea sa drept cartea anului și spune că e un semnal de alarmă pentru întreaga societate. 

Pe lângă Mary Aiken și Laurenți Gânj, la cea mai mare conferință din lume pe tema efectelor tehnologiilor asupra copiilor vor veni medici și psihologi. Oameni care îți pot da o mână de ajutor. 

Bănuiesc că nu sunt singur în fața acestei probleme. Sunt convins că sunteți măcar o parte dintre voi acolo. Am o invitație pentru unul dintre voi care îmi va lăsa un mesaj pe blog cu ce se confruntă. Voi asculta poveștile voastre și poate împreună cu Laurențiu găsim o soluție. Dacă se adună mai multe mesaje, o să trag la sorți unul dintre ele. O să mai am două invitații de dat zilele următoare pe FB și Instagram. Pentru cei interesați, un bilet este, în aceste zile, 75 de lei. Cred că e o sumă bine investită. 

Cred că e ceva de muncă până la o soluție bună, dar aici puteți găsi un bun început.  

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

6 comentarii la Copilul meu stă mult pe telefon. Ce fac?

 1. UrsuPolar spune:

  Un subiect important, prea putin dezbatut. Multumesc pentru recomandarea cartii scrise de Mary Aiken. Ar fi ideal si un feedback dupa conferinta.
  (Nu partikip, nu am copii, sa mearga cineva care este interesat de subiect mai mult decat teoretic ca mine)

 2. POPESCU ANDREI spune:

  Am aceeasi problema cu fata mea de 12 ani. Solutia la care am ajuns este tot limitarea accesului la telefon, dar si asta este o solutie imperfecta. Ca parinte si cadru didactic, vreau sa invat din intelepciunea altora pe aceasta tema. O zi buna in continuare!

 3. Pandelea Roxana spune:

  Nu cred ca accesul la internet si aplicatii e nociv. Timpul irosit pe jocuri din care nu invata nimic este insa timp irosit. Lumea copilariei lor e clar diferita de a noastra. Ne este cumva greu sa o intelegem pentru ca noi ne-am adaptat la tehnologie, ei s-au nascut cu ea. Ne este greu sa anticipam cum va arata viitorul lor si nu stim cum sa ne asiguram ca ii indrumam in directia buna. Toti parintii sunt un pic sau un pic mai mult control freek. Cred ca trebuie doar sa ne relaxam limitele si sa intelegem ca acum e altfel. Provocarea este sa stii cat de mult sa relaxezi limita fara a limita oportunitatile legate de aceasta lume noua. Cred ca va fi o conferinta interesanta.

  1. UrsuPolar spune:

   „Timpul irosit pe jocuri din care nu invata nimic este insa timp irosit.” – Nu neaparat. Intr-adevar, timpul acela pare irosit dar un copil poate invata foarte multe: coopera, rezolvare probleme logice, spirit de echipa, in mare cam aceleasi lucruri pe care le poti invata si din jocurile clasice. A fost inutil pentru mine tot timpul irosit batand mingea pe maidan. Insa nu a fost inutil timpul „pierdut” jucandu-ma jocuri. Astfel astazi lucrez si traiesc din IT.
   Consider ca e greu sa cuantifici cat de multe poti invata din jocul X sau Y si cat e „pierdere de timp” (desi si statul la o terasa cu o bere poate fi considera pierdere de timp). Dar sper ca nu pui egal intre timpul petrecut jucand jocuri pe calculator si timp irosit. In unele circumstante da, in alte nu.

 4. Andreea Pinzaru spune:

  Da… Perfect adevărat… Asta e generația de azi. Pana și o parte din teme se pot face pe telefon… Mi-a arătat zilele trecute un site de informatica, unde-și rezolva tema pentru acasă… E mai ușor așa, se pare. Iar pe calculator e totul… Fie ca sunt jocuri în care intra online împreună cu alți colegi, fie seriale care-l captivează și pana nu le termina nu se lasa, fie ca e orice altceva care-i stârnește curiozitatea. Oricum, îmi povestește o grămadă de lucruri interesante pe care eu nu le știu pentru ca… La TV nu găsești oricând orice informație… Eu încă stau oarecum liniștită pentru ca nu sta doar pe jocuri și pentru că-l vad tot timpul vorbind cu prietenii… Și sunt convinsa ca și noi dacă am fi avut la dispoziție tehnologia de azi n-am fi ieșit afara sa jucam prinsa, de-a v-ați ascunselea, ursii și vânătorii, telefonul fără fir, etc…

 5. Cătălin Striblea spune:

  Salut, Sunteți trei oameni aici care doresc să meargă la Conferința din 12 octombrie, după câte îmi dau seama. Am pus pe random.org trei numere . Andrei – 1, Roxana-2, Andreea-3. și am tras la sorți. Procedura e filmată, dacă dorește să o vadă cineva. Câștigătoarea este Roxana. O să te contactez pe mail. Dacă Roxana nu poate, mergem mai departe. mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!