Confuzia noastră de zi cu zi

Nu știam ce mă deranjează major în ultimele săptămâni în campania electorală. De fapt nu este vorba de campania electorală. E vorba de un sentiment mult mai profund, de scenă răsturnată, de lucruri neașezate la locul lor.

O căutare perpetuă pentru claritate, pentru lucruri transparente și cărora poți să li te alături. Și nu știam cum să definesc sentimentul acesta până când nu m-a lămurit prietenul Teo. Confuzia este termenul pe care îl căutăm. Confuzia lovește tot ce ne înconjoară. Confuzia este cea care caracterizează politica noastră și societatea noastră.

Niciunul dintre noi nu reușește să pună la locul necesar și clar mai nimic din ce se întâmplă. Iată.

PSD consideră că este un partid de stânga, dar nu sprijină nimic din valorile stângii. Începând de la protecția socială pe care o vede ca un soi de milă sau dependență, până la drepturile și libertățile civice. Partidul socialist din România este de fapt cel mai conservator de pe întreaga scenă politică. El este de fapt un profund partid de dreapta, de la modul în care vede societatea, până la decizii economice.

Partidul Liberal se aruncă la rându-i în valorile conservatoare, vezi familia tradițională, iar când să numească noțiunile economice care să-l aducă în rândul oamenilor din clasa mijlocie, nu reușește să le nominalizeze. PNL este partidul care a clamat cel mai mult reforma sa, dar este dominat la vârf de aceeași oameni din trecut. Iar când a fost să tragă linie a făcut un blat.

USR ar fi trebuit să fie partidul curat și cel mai energic. Nici una, nici alta. De la voturi măsluite în CGMB la o lipsă de doctrină și direcție, nimic nu seamănă cu ce te-ai fi așteptat. Ba, mai curând seamănă, pe la încheieturi cu vechile partide.

Traian Băsescu este chiar contrariul lui Traian Băsescu. Nimic din ce-a făcut nu-i mai aparține și nimic din ce-i mai aparține, nu mai poate fi făcut. Refăcut.

Iar omul care a făcut una dintre cele mai mari corporații din România, Sebastian Ghiță, și care a intrat pe scena politică fervent susținător al Europei, a ajuns cel mai mare luptător împotriva acestora.

Nu-i de mirare nervii care ne macină, care ne contorsionează, înjurăturile și valurile de jigniri pe care ni le aducem. Niciunul dintre noi nu are dreptate. Lumea noastră nu este perfectă. Dimpotrivă. Niciunul dintre noi nu are soluții pe care să le poată apăra până la capăt.

Din punctul ăsta de vedere nimeni nu va câștiga alegerile de duminică. Ele vor fi o nouă ocazie pierdută. Până când lucrurile nu vor fi așezate în lumina lor corectă și nu vor reflecta gândirea sinceră a celor care votează, nu ne facem bine. Reașezarea, claritatea și lumina ar trebui să fie următorul scop al acestor oameni. Câtă vreme nu se va întâmpla, vom fi nervoși în continuare.  

Foto

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!